Vücudunuzdan Nefret Ediyor Gibi Hissederseniz Ne Yapmalısınız?
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Hayatınızın bir noktasında, muhtemelen kendinize vücudunuzdan nefret ettiğinizi söylemişsinizdir. Onu her gün sevmek ya da kusurlarını ve hatlarını takdir etmek kolay değildir. Ancak o anlar geçer ve sonunda onu olduğu gibi kabul ederiz çünkü bu fantastik fiziksel beden hissetmemizi, nefes almamızı, sarılmamızı, çalışmamızı, hayattan zevk almamızı ve başkalarıyla etkileşim kurmamızı sağlayan şeydir.
Bununla birlikte, son yıllarda, giderek daha fazla insanın vücut imajıyla kötü bir ilişkisi var. Kendilerini reddederler ve aynaya yansıyan varlıktan nefret ederler çünkü bu, sosyal ağlarda gördükleri sözde “ideal bedenler”le veya tüketim toplumumuzda bize satılanlarla uyum sağlamaz. Bu durumlarla nasıl başa çıkılır? Aşağıdaki makale ile bunun hakkında daha fazla bilgi edinin.
Bedeninizi sevmek zorunda değilsiniz ama ona saygı duymanız ve onu kabul etmeniz gerekiyor. Bununla birlikte, kültür ve hatta eğitim, giderek daha fazla gencin beden imajından nefret etmesine neden oluyor ve bu da kendine zarar verici davranışlara yol açıyor.
Vücudunuzdan nefret ediyormuş gibi hissettiğini nasıl anlarsın?
Aynaya her baktığınızda veya özçekimlerinize her baktığınızda kendinize vücudunuzdan nefret ettiğinizi söylemeniz mümkündür. Dahası, bunu sık sık ifade eden bir ergen çocuğunuz olabilir. Hangi noktada kendimizin veya başkalarının algıları hakkında endişelenmeye başlarız? Çizgiyi ne zaman “normal”den “patolojik”e geçirmiş oluruz?
Indian Journal of Psychiatry’de yayınlanan bir çalışma, fiziksel görünümle ilgili endişelerimizin olması normal olsa da, bunlar aşırı hale geldiğinde vücut dismorfik bozukluğu (BDB) spektrumunda olabileceğimizi vurgulamaktadır.
Sonuç olarak, kişinin kendi imajına yönelik daha sorunlu olan olumsuz duygularını ve yüklemelerini tespit etmek önemlidir. Bu tür durumların ve olumsuz duyguların daha fazla farkında olmanız için bunları aşağıda listeleyeceğiz:
- Aynaya baktığınızda sadece kusurları görürsünüz.
- Fiziksel görünümünüzden utanırsınız.
- Yüzünüze, saçınıza, burnunuza ve cildinize takıntılısınızdır.
- Kendinizi sürekli başkalarıyla karşılaştırırsınız.
- Güvensizlik ve aşağılık duyguları yaşarsınız.
- Vücut tipinizden dolayı üzüntü ve motivasyon eksikliği hissediyorsunuzdur.
- Romantik ya da cinsel hayatınız bu sorunla çok sınırlıdır.
- Ameliyata başvurma fikri ısrarla zihninizde yer alıyordur.
- Kendi imajınızdan memnun kalmadığınız için sosyal hayatınızı kısıtlarsınız.
- Kendi bedeninizle ilgili bu endişeler günün büyük bir bölümünü işgal eder.
- Sürekli aynaya bakmak ya da saçınızı taramak gibi takıntılı davranışlara sürükleniyorsunuz.
Vücudunuzdan nefret etmeyi nasıl bırakırsınız?
“Kendini olduğun gibi kabul et” denilse de bunu yapmak kolay değildir. Bunun nedeni, zihne, kişinin kendi beden imajına ilişkin olumsuz görüşünü besleyen bilişsel önyargıların hakim olmasıdır.
Ayrıca, etkisiz hale getirilmesi kolay olmayan öğrenilmiş inançlar ve birçok bilinçsiz irrasyonel fikir vardır. Böyle bir reformülasyon zaman ve çalışma gerektirir. Vücudunuzdan nefret ediyormuş gibi hissediyorsanız hangi stratejilerin faydalı olduğunu görelim.
Vücut tarafsızlığını uygulayın
Beden dismorfik bozukluğu gibi gerçeklerin yanı sıra kişinin fiziksel imaja karşı kendi ısrarlı hoşnutsuzluğunun kökeninin bir parçası olarak düşük benlik saygısı vardır. BMC Psychiatry’de rapor edilen gibi bir meta-analiz, aynı faktörün genellikle çapraz bir unsur olduğunu gösterir.
Kendinize vücudunuzdan nefret ettiğinizi söylediğinizde bu reddi devre dışı bırakmanın bir yolu, vücut tarafsızlığını uygulamaktır. Vücudunuzla olan ilişkinizi geliştirmeyi amaçlayan duygusal ve motive edici bir stratejidir. Bunu yapmak için aşağıdaki önerileri dikkate alın:
- Vücudunuzla yapabileceğiniz her şeyin bir listesini yapın : Nefes alın, görün, yürüyün, çalışın, araba sürün, sarılın, öpün, yazın, okuyun, evcil hayvanınızla oynayın, dans edin ve çok daha fazlası.
- Ödüllendirici aktiviteler yapın: Yürüyüşe çıkın, rahatlatıcı banyoların keyfini çıkarın, dans edin, şarkı söyleyin vb.
- Görünüşünüzü her parçasını sevmeye gerek duymadan kabul edin: Sadece vücudunuzun yapmanıza izin verdiği her şeyi takdir edin, ki bu hiç de küçük bir şey değil. Bu görev, kendinizle uygun empati geliştirmeyi ve onu yargılamadan vücudunuzda var olmanıza izin vermeyi içerir.
Vücudunuzla ilişkinizi geliştirmenin bir yolu, bedensel tarafsızlığı uygulamaktır. Kendinizi yargılamayı bırakmaktan, bedeninizle empatik bir şekilde yaşamayı öğrenmekten ve yapmanıza izin verdiği şeyden zevk almaktan oluşur.
Sosyal ağların kullanımını düzenleyin
Beden imajının zorbalığının egemen olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Reklam, sinema, televizyon ve sosyal ağlar, “standart bedenler” olduğu yönündeki çarpık fikri empoze eden medyalardır. Dolayısıyla bu ideal ölçülere, şekillere ve orantılara uymayan insan kendini reddedilmiş hisseder ve hatta bunda bir terslik olduğunu düşünür.
Clinics in Dermatology’de yayınlananlar gibi araştırmalar bu sorunu sınırlandırıyor. Pek çok rahatsızlığın ve ıstırabın arkasında sosyal medya kullanımı ve idealist beden imgelerine maruz kalma yatmaktadır. Bu nedenle, sosyal medya kullanımınızı ve onların mesajlarına maruz kalmanızı iyileştirmeniz çok önemlidir.
Bu hedefe ulaşmak için, aşağıda paylaşacağımız süreçte yardımcı olabilecek yöntemleri not edin:
- Mükemmellik için çabalamanıza neden olan sosyal mesajları yeniden ifade edin: İdeal bedenlerin var olmadığını unutmayın.
- Çeşitliliği, vücut sağlığını ve vücut pozitifliğini öven hesaplar seçin: Tüm vücut tiplerine değer veren ve saygı duyan kişileri veya ünlüleri takip etmeye başladığınız anda, algoritma size benzer profilleri göstermeye devam edecektir.
- Medya kullanımınızı sınırlandırın veya düzenleyin: Bazen, kendinizi inciten mesajlara ve bedeninizin reddini bilinçsizce pekiştiren görüntülere maruz bırakarak çok fazla zaman harcayabilirsiniz. Teknolojiyi iyi kullanın.
Hayatınız boyunca vücudunuzla ilgili aldığınız mesajlardan kendinizi şifalandırın
Kendinize ilk kez “Vücudumdan nefret ediyormuşum gibi hissediyorum” dediğiniz zaman, gençliğinizin başlarında olmuş olabilir. Çoğu zaman, en yakın çevremiz kendi imajımızı reddetmemizi pekiştirir. “Kilo verirsen daha güzel olursun” gibi mesajlar var, bu da bizi kendi imajımıza karşı çok erken bir rahatsızlıkla dolduruyor.
İyileşmek ve vücudunuzla iyi bir ilişki kurmak için, bir noktada birinin size yönelttiği tüm o sözlü ifadeleri yeniden formüle etmeniz gerekir. Bu, hafife aldığınız inançları gözden geçirmeyi bile içeren karmaşık bir psikolojik görevdir. Aşağıdaki eylemleri göz önünde bulundurun:
- Bir günlük tutun ve içine kendinizle ilgili güzel sözler yazın.
- Kendi imajınız hakkında sahip olduğunuz inançları yazın.
- Bu olumsuz mesajları tersine çevirin ve olumlu olanlara dönüştürün.
- Kendinize bu mesajların nereden geldiğini sorun (ailenizden, eski partnerlerinizden, arkadaşlarınızdan vb.).
- İmajınıza yönelik hoşnutsuzluğun, iyileştirilmesi gereken inşa edilmiş bir fikir olduğunu anlayın.
Beden imajınızı reddederseniz, sizi fiziksel görünüşünüze göre yargılayan bir ailede büyümüş olabilirsiniz. Çevremizden gelen mesajlar bizi şartlandırır.
Kendinizi sağlıklı bir vücut imajına sahip insanlarla çevreleyin
Fiziğine takıntılı bir arkadaşınız olabilir. Kilo vermeye odaklanmış ve her zaman sözde mükemmellik sergileyen insanlarla zaman geçirmek sizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bir kez daha, çevrenizden gelen mesajlar, vücudunuzla olan ilişkinizi yavaş yavaş bozabilir.
Kendini olduğu gibi kabul eden ve size siz olduğunuz için değer veren figürlerin yakınlığı çok faydalı olacaktır. Benlik saygısı da çevremizden gelen kelimelerle inşa edilir. Bu nedenle, sizi takdir eden, sizi onaylayan ve sizi vücudunuzla yargılamayan arkadaşlara sahip olmak çok sağlıklı bir şeydir.
Vücudunuzdan ısrarla nefret ettiğinizi hissediyorsanız ne yapmalısınız?
Bedeninizi düşünmekten vazgeçemiyorsanız ve psikososyal hayatınız çok kısıtlıysa, yardım isteme vaktiniz gelmiş demektir. Genel olarak, bu ısrarlı reddedilme sıklıkla kendine zarar verme ve hatta intihar düşüncesiyle sonuçlanır. Bu noktaya gelmekten kaçının. Size çok etkili bir şekilde yardımcı olabilecek bu alanda uzmanlaşmış kişiler var.
Davranış Terapisi’nde yayınlananlar benzeri araştırmalar, antidepresanlarla birlikte bilişsel davranışçı terapinin uygun olduğunu öne sürüyor. Bu çalışma genç nüfusa odaklansa da, yararlarının yetişkin nüfusla da ilişkilendirilebileceği unutulmamalıdır.
Vücudumu değiştirirsem, nefret ya da hoşlanmama ortadan kalkar mı?
Sonunda takdir edebilecekleri bir fiziksel görünüme ulaşmak için estetik cerrahiye başvuran birçok insan var. Ancak, vücudunuzu değiştirirseniz bu olumsuz benlik algısı değişecek mi?
Hepimiz kendimizi daha iyi görmek için fiziksel egzersize başvurabilir ve ameliyat olabiliriz. Bu değişikliklerin genellikle bir kişinin özgüvenini artırdığı inkar edilemez. Ama dikkatli olmalıyız. Estetik cerrahi klinikleri bir BDD’nin varlığını değerlendirmelidir; bu durumlarda, değişiklikler kişinin daha iyi hissedeceğini garanti etmez. Bazen nefret devam ediyor ve daha fazla operasyona ihtiyaç duymaya devam ediyorlar.
Sonuç olarak, beden imajınızla kötü bir ilişkiniz varsa ve bu olumsuz düşünceler dağılmıyorsa, yardım isteyin. Bu durumlarda, sorun zihninizde olduğu için vücudunuzu değiştirmek işe yaramaz. Ve bunun için yardım alabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Craythorne, S.-L., Shaw, R. L., & Larkin, M. (2022). A phenomenological exploration of self-identified origins and experiences of body dysmorphic disorder. Frontiers in Psychology, 13, 963810. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2022.963810/full
- Higgins, S., & Wysong, A. (2017). Cosmetic Surgery and Body Dysmorphic Disorder – An Update. International journal of women’s dermatology, 4(1), 43–48. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986110/
- Jassi, A., & Krebs, G. (2021). Body Dysmorphic Disorder: Reflections on the last 25 years. Clinical Child Psychology and Psychiatry, 26(1), 3–7. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1359104520984818
- Johns Hopkins Medicine. (s.f.). Body Dysmorphic Disorder. Consultado el 18 de junio de 2023. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/body-dysmorphic-disorder
- Kuck, N., Cafitz, L., Bürkner, P.-C., Hoppen, L., Wilhelm, S., & Buhlmann, U. (2021). Body dysmorphic disorder and self-esteem: a meta-analysis. BMC Psychiatry, 21(1), 310 https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-021-03185-3
- Laughter, M. R., Anderson, J. B., Maymone, M. B. C., & Kroumpouzos, G. (2023). Psychology of aesthetics: Beauty, social media, and body dysmorphic disorder. Clinics in Dermatology, 23, 9-29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36882132/
- McCallum, M., Ho, A. S., May, C. N., Behr, H., Mitchell, E. S., & Michealides, A. (2021). Body Positivity and Self-Compassion on a Publicly Available Behavior Change Weight Management Program. International journal of environmental research and public health, 18(24), 13358. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8708647/
- National Health Service. (2020, 14 de octubre). Body dysmorphic disorder (BDD). https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/body-dysmorphia/
- Quittkat, H. L., Hartmann, A. S., Düsing, R., Buhlmann, U., & Vocks, S. (2019). Body Dissatisfaction, Importance of Appearance, and Body Appreciation in Men and Women Over the Lifespan. Frontiers in psychiatry, 10, 864. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6928134/
- Rautio, D., Gumpert, M., Jassi, A., Krebs, G., Flygare, O., Andrén, P., Monzani, B., Peile, L., Jansson-Fröjmark, M., Lundgren, T., Hillborg, M., Silverberg-Mörse, M., Clark, B., Fernández de la Cruz, L., & Mataix-Cols, D. (2022). Effectiveness of multimodal treatment for young people with body dysmorphic disorder in two specialist clinics. Behavior Therapy, 53(5), 1037–1049. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0005789422000569
- Singh, A. R., & Veale, D. (2019). Understanding and treating body dysmorphic disorder. Indian Journal of Psychiatry, 61(Suppl 1), S131–S135. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6343413/
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.