Logo image
Logo image

Talasofobi: Okyanus Korkusu

3 dakika
Ayaklarınızı denize daldırırken veya okyanusun bir görüntüsüne bakarken gerçek bir panik yaşadığınızı hayal edebiliyor musunuz? Talasofobiyi ve kökenlerini keşfedin.
Talasofobi: Okyanus Korkusu
Elena Sanz

Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Sakin denizi olan bir plaj görüntüsü birçoğumuz için hem çekici hem de rahatlatıcıdır. Aslında, sıcak bir yaz gününde denizde yüzmekten daha keyifli çok az şey vardır. Ancak talasofobiden muzdarip olanlar için bu bir kabus gibi görünebilir.

İlginç bir şekilde, talasofobi oldukça yaygın bir hastalıktır. Bu da demek oluyor ki denizin varlığında belli ölçüde kaygı ve korku yaşayan birçok insan var. Bu fobi nereden geliyor ve bu konuda ne yapılabilir diye soruyoruz.

Some figure

Talasofobi

Talasofobi, büyük su kütlelerinden, özellikle denizden ve okyanuslardan irrasyonel, aşırı ve kalıcı bir korku ile karakterize edilen spesifik bir fobidir. Bundan muzdarip olanlar, bu tür uyaranların varlığında veya yakınlarda olma ihtimalinde gerçek panik yaşarlar. Korku, ilgili görüntülere bakarken veya onları düşünürken ve hayal ederken bile ortaya çıkar.

Ana semptomlar

Belirtiler üç ana boyutta kendini gösterir:

  • Fizyolojik. Terleme, çarpıntı veya nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar. Baş dönmesi, derealizasyon, duyarsızlaşma ve somatik ağrı hissi de ortaya çıkabilir.
  • Bilişsel. Bu tür korkunun iki ana yönü vardır. Suda mahsur kalmaktan, batmaktan, kıyıya ulaşamamaktan korkanlar var. Öte yandan, korkunun yüzeyin altında ne olduğuna dair belirsizlikle ilgili olması da mümkündür. Örneğin, birçok insan alttan bir deniz canlısının çıkıp onlara saldırabileceğini düşünür.
  • Davranışsal. Talasofobisi olan kişi, bu geniş su yüzeyleriyle her türlü temastan kaçınmaya çalışacaktır. Bu, resimlerden, filmlerden ve denizle ilgili herhangi bir düşünceden kaçınmayı içerebilir. Uzak durmaları mümkün değilse, herhangi bir temas onları oldukça rahatsız eder ve durumdan bir an önce kaçmaya çalışırlar.

Mantıksız bir korku

Tüm spesifik fobilerde olduğu gibi, talasofobide de korku mantıksızdır ve mantıklı bir şekilde açıklanamaz. Açıkçası, okyanusun ortasında bir gemiden düşersek hepimiz panik yaşarız. Ancak talasofobiden muzdarip olanlar ayaklarını denize sokarak da benzer bir duygu hissederler.

Bu insanlar içinde buldukları durumda boğulmayacaklarının veya bir deniz canlısının saldırısına uğramayacaklarının tamamen farkındadırlar. Yine de korkularını kontrol edemezler. Üretilen kaygı aşırı ve orantısızdır ve günlük yaşamlarına büyük ölçüde müdahale eder.

Talasofobinin kökeni

Bu fobi nereden geliyor? Aslında, nedenler her zaman bilinmez ve çoğu durumda çok faktörlüdür. Bununla birlikte, aşağıdaki nedenlerden dolayı talasofobinin ortaya çıkması yaygındır:

  • Suya bağlı olarak acı çeken kişi travmatik olaylar yaşamıştır. Örneğin, belki boğulmak üzereydiler ya da kaçışı olmayan büyük bir su kütlesinde mahsur kaldılar. Bu gibi durumlarda sevdiklerini bile kaybedebilirlerdi. Bu olaylar, yaşamın herhangi bir döneminde herkesi etkileyebilir, ancak çocukluk döneminde daha sık görülür.
  • Dolaylı koşullanma. (gözlemsel öğrenme) Başka bir kişinin suda gerçekten hoş olmayan olaylar yaşadığına tanık olmak bu fobinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Görüntü kurgusal filmlerden veya dizilerden gelse bile olabilir.
  • Deniz dünyasının bilinmezliği de korkuyu artırabilir. Bunun nedeni, belirli bir yerde ortaya çıkabilecek tehlikelerin ne olduğunun gerçekten net olmamasıdır.
Some figure

Müdahale

Talasofobiyi ele almak için farklı seviyelerde çalışan teknikleri birleştirmek gerekir. Bunlar fizyolojik, bilişsel ve davranışsaldır. Kaygılarını kontrol etmeye yardımcı olması için hastaya gevşeme tekniklerini öğretmek yaygındır. Öte yandan, onların işlevsiz ve yıkıcı inançlarını değiştirmek ve onları gerçeğe daha uyumlu başkalarıyla değiştirmekle ilgilidir.

Her şeyden önce, korkulan uyarana ilerleyici maruz kalma tedavisi yapılmalıdır. Bu yaklaşım, hayal gücü yoluyla, sanal veya gerçek gerçeklik yoluyla yapılabilir, ikincisi en etkili tedavidir. Bununla, acı çeken kişi korkularıyla yüzleşmek için gerekli araçları edinir veya keşfeder. Üstelik bunun tamamen yersiz bir korku olduğunu öğrenirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.