Size Zarar Veren İnsanlarla Baş Etmenin 5 Akıllıca Yolu
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Her birimiz farklı kişiliğe sahibiz. Beğenmediğimiz özelliklerimizi değiştirmek için ise kendimiz çaba gösterebiliriz. Ancak başka insanların kişiliğini değiştirmemiz mümkün değil. Bu özellikle bizim için zararlı olduğunu düşündüğümüz insanlarla başa çıkmaya çalışırken aklımızda tutmamız gereken bir bilgi. Böyle insanlarla karşılaştığımızda yapabileceğimiz iki şey var: böyle insanlardan kaçının ya da yüzleşin.
Çoğu insan kendisine zarar vereceğini düşündüğü insanlardan uzaklaşmayı tercih eder. Ancak elinizde onlarla yüzleşmekten başka bir çareniz yoksa, bunu mümkün olan en akıllıca yolla yapmayı denemelisiniz. Her şeyden önemlisi, zarar vermeye odaklı insanlar kendi negatifliklerini herkese ve her şeye yayabilir; bulundukları ortamı olumsuz bir havaya sokabilir.
Zararlı insanların kişisel ilişkilerdeki mantığı zorlayıcı davranışları vardır. Bazıları başkalarına zarar vermekten bilinçaltında mutlu hissederler. Bazıları ise insanların damarına basmaktan hoşlanır. Nasıl bakarsanız bakın, zararlı insanlar lüzumsuz stres, kompleks ve çatışma kaynağıdır.
“Zararlı insanlar, insanın bileklerine cüruf betonu gibi yapışıp kendileriyle yüzmeye zorlarlar.”
– John Mark Green
Zararlı insanlarla yüzleşirken duygusal zekanın önemi
Uzun süredir yapılan araştırmalar, stresin beyinde geri dönüşü olmayan negatif hasara yol açtığını ortaya çıkarmıştır. Yalnızca birkaç gün sürse bile, strese maruz kalmak beynin mantık ve hafıza kapasitesinden sorumlu önemli bir bölümü olan hipokampusta bulunan sinir hücrelerinin işlevselliğini etkiliyor. Eğer stres birkaç hafta boyunca devam ederse, nörolojik dendritleri (sinir hücrelerinin birbiriyle iletişim kurmak için kullandığı küçük kollar) etkiliyor. Stres aylar boyunca devam ederse, nöronlara kalıcı hasar veriyor.
Almanya’daki Friedrich Schiller Üniversitesi’nin Biyolojik ve Klinik Psikoloji bölümünde yapılan son araştırmaya göre, güçlü negatif duygulara yol açan bir uyarana maruz kalmak- tıpkı zararlı insanlarla yüzleştiğimiz zaman olduğu gibi- yanıt olarak büyük bir stres yaşanmasına neden oluyor.
İster şiddet ve negatif duygulara neden olarak ister zalimce davranışlar sergileyerek olsun zararlı insanlar başkaları üzerinde beynin stres tepkisi vermesine neden olur.
Zararlı bir davranışla karşılaştığınız zaman yapmanız gereken en akıllıca şey, duygularınız yönetmeyi öğrenmek ve baskı altındayken sakin kalabilmektir. Duygularını kontrol etmekte başarılı olan bir insanın en belirgin özelliği zararlı insanlarla karşılaştığında bu insanların olumsuz özelliklerini etkisiz hale getirebilmesidir.
“Zararlı insanların düşüncelerini görmezden gelin. Bu insanların yapacağı eleştirilerden kurtularak bütün davranışlarından ve sözlerinden de kurtulmuş olacaksınız. Kimseden yana beklentiye girmeyin.”
– Bernardo Stamateas
Dikkatinizi çekmeye çalışan zararlı insanları görmezden gelin
Zararlı insanları hemen tanımak ve ayırt etmek zordur. Ancak, yine de etrafımızda kimlerin tartışma, çatışma ve huzursuzluk kaynağı olduğunu biliriz. Sebep olabilecekleri zararı tahmin edebiliriz. Bize nerede saldıracaklarını, kim tarafından arandığımızı ve bizi bulabileceklerini biliriz. Ve bizi saklandığımız yerde buldukları zaman, kaybolduğumuzu anlarız.
Eğer, sebebi ne olursa olsun, bu zararlı kişilere engel olamıyorsanız en azından tuzaklarına düşmemeye çalışın. Onları yok sayın. Sizin dikkatinizi çekmek için türlü yollar deneyeceklerinden emin olabilirsiniz. Tökezleyip bu tuzaklara düşmekten kaçının; sizi bulmalarına izin vermeyin. Bu insanların provokasyonlarına gelmeyin; sözlerine, davranışlarına ve tüm kışkırtmalarına kulak tıkayın. Sakin ve sabırlı kalın. Mümkün olduğunca az ilgilenin bu insanlarla. Elinizi taşın altına koyup bu kişilerin hayatınızdan çıkması için gerektiğinde mesafe koymaktan çekinmeyin.
“Yalnızca size yardım eden ve destekleyen insanlarla beraber olun. Zararlı insanlarla karşılaşırsanız her sırrınızı dökmeyin.”
– Israelmore Ayivo
Zararlı davranışlara adapte olmayın: aklınıza sirayet etmesine engel olun.
Zararlı olan her şeyin ortak bir özelliği var: bulaşıcı olmak. Aynı şey zararlı insanlar için de geçerlidir çünkü böyle insanların davranışları bulaşıcıdır. Siz de bu kişiye aynı şekilde cevap verirseniz, bu savaşı çoktan kaybettiniz demektir. Sizi ne kadar kışkırtırsa kışkırtsın böyle bir insanla karşılaştığınızda sakinliğinizi korumalı ve en büyük zehri olan suç işleme hissine karşı güçlü durmalısınız.
Böyle insanlara karşı güçlü durmanın kolay bir şey olduğunu söylemiyoruz. Aslında, zarar vermeye odaklı insanların en yaygın davranışı, sizi toplum içinde küçük düşürmeye çalışmaktır. Doğrudan ilgi çekmeyi başaramadıkları zaman bu yönteme başvururlar; elbette bunu en başta yapmayı tercih etmedilerse. Bu nedenle, duygularınızı kontrol altında tutmanın ve yönetmenin büyük önemi bulunuyor.
Öte yandan, duygusal mesafeyi yaratmak farkındalık gerektirir. Her zaman damarınıza basmakta ısrar eden bu insanları engellemenin bir yolunu bulamayabilirsiniz. Başınıza böyle bir şey geldiği taktirde, korkunuzla yüzleşmeli ve yolunuza devam etmelisiniz. Bazen başınıza gelen şeyi yok saymak duygularınızı kontrol altında tutmanız açısından daha faydalıdır. Başka bir yöntem ise kendiniz ve başkaları arasında bir sınır oluşturmak.
“Başarısız bir insanın tek amacı, evrenin merkezine yerleşip parlamak için başkalarını diğer insanların gözü önünde bir hiçmiş gibi hissettirmektir.”
– Bernardo Stamateas
Koyduğunuz sınırları koruyun
Unutmayın ki zarar vermek için odaklanmış biri sizin değerinizden bir şey kaybetmenize neden olamaz. Daha doğrusu, siz izin vermediğiniz müddetçe kimse gururunuzu kıramaz ya da sizi aşağılayamaz. Böyle bir insanın söylediklerine bağlı kalıp ona göre hareket edemezsiniz, ancak yine de sınırlarınızı belirlemeli ve korumalısınız.
Başka bir deyişle, İSTEDİKLERİ kişiye değil, zarar VEREBİLDİKLERİ kişiye saldırırlar. Eğer savunmaya geçerseniz saldırabileceğini düşünmesine izin verirsiniz. Öte yandan eğer sınırlarınız olursa, size saldıramayacağını bilir.
Zararlı bir insanla mücadele ederken sebeplerin ya da sonuçların bir önemi yoktur. Net olmak, bilge ve kati olmak, karar verebilme yetisine sahip olmak ve bu sorumluluğu alabilmektir önemli olan.
Sınırlarınızı belirlerken her şeyin bilinçli ve aktif bir şekilde yapıldığından emin olmalısınız. Eğer olayların doğal yoldan ilerlemesine izin verirseniz, kendinizi ardı arkası gelmeyen zor bir durumda bulabilirsiniz. Ancak sınırları koyan kişi olmayı başarırsanız, zararlı bir insanın yaratabileceği bu kaosu yöneten taraf siz olursunuz.
Merhametli olmayı unutmayın
Bahsettiğimiz gibi, zararlı biriyle başa çıkmaya çalışırken saldıran taraf olabiliriz; savunabiliriz ya da basitçe bu durumu yok sayabiliriz. Ancak bunların hiçbirisi aslında hayati önem taşımıyor. Bazen yalnızca bu insanlara karşı kibar davranarak bu durumu atlatmak gerekiyor. Belki de hayatlarında gerçekten kötü zamanlar atlatan bu insanlar, baş edemedikleri bu durumdan kurtulmaya çalışırken başkalarına zarar veriyordur.
Ne yazık ki, zarar vermeye eğilimli bir kişilikle karşılaşmak kolay değildir. Böyle insanların kendi acılarını hafifletmek için başkalarını zor duruma sokmaları kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Yine de, size yöneltilen zararlı bir davranış her zaman bilinçli, kötü niyetli ya da öfkeli birinin davranışı olmayabilir.
Bu yazıda bahsettiklerimizin hiçbiri kabullenin ya da olmasına izin verin anlamına gelmiyor. Her şeyden öte, her birimizin kendi sorunları ve baş etmek zorunda oldukları dertleri var. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman sabırlı ve merhametli olmayı elden bırakmayın. Zararlı biriyle y da bir durumla karşılaşıldığında yapılacak en mantılı şey, sınırlar belirlemek ve onların sizinle oynadığı bu oyunu sürdürmemektir. Başka insanların davranışları üzerinde çok düşünmeyin. Günün sonunda, acılı ve çalkantılı bir iç yaşamdan başka ellerinde bir şey kalmayacak nasıl olsa.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.