Logo image
Logo image

Baş Ağrısı ve Stres: Suç Ortakları

3 dakika
Baş Ağrısı ve Stres: Suç Ortakları
Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2017

Baş ağrılarının pek çok türü vardır ancak stres yüzünden meydana gelen baş ağrısı en çok bilinen ve en çok karşılaşılan türüdür. Bu baş ağrısı bizi yoruyor ve gün sonuna kadar enerjimizi tüketiyor.

Mayo Clinic tarafından yapılan araştırmalara göre, stres kaynaklı baş ağrıları sürekli olarak nüfusun %78’ini etkiliyor. Bu baş ağrısı kendisini boyunda, omuzlarda ve çenede yoğun bir gerginlik olarak gösterir bu da kişinin günlük hayatını oldukça sınırlandırabilir.

Günlük stres, bizi acı ve ızdırap melodisine göre ayarlamak isteyen bir keman yayı gibi çekiştiriyor. Müzik, acı dolu sıkıcı bir kalp atışı gibi geliyor.


Durumu psikolojik açıdan değerlendirdiğimizde, bu tür bir acıyı incelemek oldukça ilginçtir. Duygusal anatomisi beyinde, kaslarda, omurlarda ve kafatası sinirlerinde, gerginliği ve acıyı artıran kimyasal dengeyi değiştiren stresin en belirgin semptomlarından biridir.

Çok sık rastlanan baş ağrısıyla ilgili detaylı bilgi edinmek ve onunla nasıl başa çıkacağımızı öğrenmek için yazıyı okuyun.

Some figure

Baş ağrıları ve negatif duygular

Vücudumuz, pozitif ya da negatif duygularımızın her birini alır ve yönlendirir. İlk olarak böyle düşünülmese de, baş ağrısı ve stres arasındaki yakın ilişki, sinir ileticilerinin, metabolitlerin, sinirlerin ve kalbin kontrol etmesi zor karmaşık bir işlem başlatmasının sonucudur.

Hiçbir acının yaşamımızı kontrol altına almaması gerektiğini bilmek gerekir. Stresi tetikleyen faktörleri kontrol etmek ve zorluklarla güçlü ve cesaretli bir şekilde yüzleşmek en iyisidir.

Maryland Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, stres kaynaklı baş ağrıları kadınları erkeklerden daha fazla etkilemektedir. En yaygın ağrı tiplerinden biri olmasına rağmen, stres kaynaklı baş ağrıları en çok göz ardı edilen ve tedavisi en zor olanıdır.

Ancak, bu gibi durumlarda söylendiği gibi, düşmanınızı en iyi silahlarınızla savaşabilmek için iyi tanımalısınız. Yani, sizin ihtiyaçlarınıza ve karakterinize uygun bir tedavi yöntemi seçmelisiniz. Bu tip baş ağrısı için, ağrı kesiciler genellikle çok fazla işe yaramaz bu yüzden ağrıyı kesmek ya da önlemek için farklı yöntemler öğrenmelisiniz.

Anksiyete ile Baş Etmenize Yardımcı Olacak 3 Alışkanlık

Some figure

Stres kaynaklı baş ağrılarının kökeni

Stresle ilişkili baş ağrısının nasıl ortaya çıktığı hala tam olarak bilinmemektedir. Bilim insanları yıllarca, öncelikle omuz, boyun, baş ve çenede hissedilen gerginliğin sebebinin kas sıkışması yüzünden olduğunu düşünüyorlardı.

Stres ve kaygının, beyin için çok zararlı olduğunu bu nedenle de uzak durmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. İçgüdüsel olarak bunlardan uzak durmaya çalışıyoruz ancak mantıklı tarafımız bizi durduruyor. Bu durum da kendimizi gergin hissetmemize neden oluyor.

Uzmanların en son ortaya koyduğu sonuç, kas gerginliğinin beyindeki ağrı yollarını aktive eden serotonin gibi belirli nörotransmitterlerin salınımını artırmasıdır.

Ancak esas ilginç olan, işten eve döndüğümüzde ya da hafta sonunda da bu baş ağrılarının devam etmesidir. Vücudumuz ve beynimiz rahatlamanın ne olduğunu hatırlayamaz ve ağrı kalır ya da artar.

Some figure

Baş ağrısını önlemek için stresle nasıl mücadele etmeliyiz?

Daha önce söylediğimiz gibi, herkes kendi ihtiyaçlarına uyan bir tedavi yöntemi bulmalıdır. Tıbbi yardım ve gündelik hayatın stresiyle mücadele etmeye yardım edecek uygun stratejilerle, bu yaygın ağrı tipiyle daha etkili bir şekilde başa çıkabilirsiniz.

Size yardımcı olabilecek iki basit yöntemi bir düşünün:

  • Farkındalık. Her gün için kendinize bir sınır koyun. Burada yaygın olarak yapılan hata, programlarınızı çok fazla görevle doldurup gün boyunca sürekli liste takip etmek zorunda kalmaktır. Belki de artık sınır koymanın vakti gelmiştir. “ Artık önemsiz şeyleri dert etmeyeceğim”, “ Olanların beni etkilemesine izin vermeyeceğim”, “ Bu kişinin beni daha fazla rahatsız etmesine izin vermeyeceğim”, “Saat 18:00’da durup biraz mola vereceğim” gibi şeyler düşünün.
  • Güne mutlu bir şekilde başlayın ve aynı şekilde bitirin. Size saçma gelebilir, ancak yarım saat önce kalkın ve birkaç dakika meditasyon yaparak rahatlayın. Bu, çok basit olduğu halde güne daha dengeli bir şekilde başlamanıza yardımcı olabilir. Aynı şeyi gün sonunda da tekrarlayın. Yatmadan iki saat önce kendinize rahatlamak için zaman ayırmayı unutmayın.

Hayata ve kendinize yeniden bağlanmak için zaman ayırın, kendinizi huzurlu ve dengeli hissetmeye çalışın. Anı yaşayın ve kalbinizi daha hızlı attıracak ve sizi rahatsız edecek stres dalgalarının yaşamınıza girmesine izin vermeyin. Önceliğiniz kendi huzurunuz olsun.

Baş ağrısı, stres ve endişenin ilk uyarısı niteliğindedir. Bu baş ağrısı ve meydana gelebilecek diğer sorunları önlemek için hayatınızda sürekli meydana gelen stres ve endişeyi önlemeniz gerekiyor.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.