Şimdi Karar Vermeye Hazırım
Bugün bütün korkularımı, endişelerimi ve beni geriye çeken her şeyi arkamda bırakıp karar vermeye hazırım. Sınırlar sadece kafamdayken, kendime sınırlar çizmeyi ve ket vurmayı istemiyorum artık. Geçmişte takılmak yerine ilerlemek istiyorum. Bugün, istediğim her şeyi gerçekleştirmek için ilk adımımı atıyorum. Kendi yarattığım değil, gerçek hayatın sınırlarına hazırım artık.
Karar vermek göründüğü kadar kolay değildir. Ne kadar önemli kararlarsa o kadar şüphe duyarsınız.
Her karar, değişimin başlangıcıdır. Çünkü yeni bir yola çıkmak şu ana kadar yaptıklarınızı bir kenara bırakmak demek. Bu ilişkilerinizle ( birinden ayrılmak, gitmesine izin vermek olabilir) veya işinizle ilgili (tatmin etmeyen işinizi bırakıp yeni bir iş aramak vs.) olabilir.
Aldığımız kararların hayatımızı değiştirdiğini biliyoruz bu nedenle çok sorguluyor ve neticede bir dolu şüphe içinde buluyoruz kendimizi.
Alacağınız kararla ilgili ne biliyorsunuz?
Bir karar almaya hazırlandığınızda kendinize sormanız gereken ilk soru bu. Hakkında ne biliyorsunuz? Tüm avantajları ve dezavantajları biliyor musunuz? Gerçekçi bir karar mı? Bazen, isteklerimizi öyle yüceltiriz ki, yapılmasının mümkün olup olmadığını anlayamayız bile.
İşinizde mutlu olmadığınızı farz edin. Yapacağınız ilk şey neden mutsuz olduğunuzu belirlemek olmalıdır. Maaşınızdan memnun değilsinizdir, belki de yaptığınız işten zevk almıyorsunuzdur ve motivasyonunuz kalmamıştır. Davranışlarda yapacağınız ufak bir değişiklikle çözülecek olursa, yansımaların her birinin ne kadar önemli olduğunu görebileceksiniz.
Eğer geri dönüp durumu düzeltme imkanınız yoksa, işi bırakarak elde edeceğiniz olumlu ve olumsuz sonuçları değerlendirin veya mevcut koşullarda çalışmaya devam edin. Onu karar vermeye gelince, her şeyde olduğu gibi işlerin iyi gidebileceği gibi kötü gitme ihtimali olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.
Plan A, B, C veya D
Kararınızın doğruluğundan emin olsanız bile, A planı işlemediği taktirde devreye sokacak yeni alternatifler düşünmelisiniz. Eğer bütün olası kaçış yollarını düşünmezseniz, kendinizi karanlık bir çıkmazda bulabilir; durumu düzeltemeyebilirsiniz. Bu noktada hayatınız alt üst olabilir ve kendinizi risk altında bulabilirsiniz.
Alternatif çözüm yolları düşünmek, karar verirken kaybolmanızı engeller.
Yukarıda verdiğimiz örnekten devam edecek olursak, daha iyi koşulları olan yeni bir iş bulana kadar mevcut olanla idare etmek iyi bir alternatiftir. Böylece işsiz kalma korkusundan da kurtulmuş olursunuz.
Bütün geleceğinizi tek bir A planına bağlamak pek çok hayal kırıklığına ve olumsuz sonuca yol açabilir. İşinizden ayrılma konusunda yalnızca bir A planı oluşturduysanız, hiçbir geliriniz olmadan ortada kalabilirsiniz.
Karar verme zamanı
Öğrendiğiniz her şeyi uygulamaya koyma zamanı geldi. Eğer yapmazsanız, daima neler olabileceğini hayal etmekle yetinirsiniz. Yani şimdiden, işlerin planlandığı gibi gitmeme olasılığına karşı alternatif planlarınız varsa, işten ayrılmak için beklemenize de gerek yok demektir.
Başta korkmanız doğal. Zorluklarla karşılaşma konusundaki şüpheler, huzursuzluk, en yukarıya tırmanma konusundaki aptalca hırs… Böyle hislere kapılmanız çok doğal ancak bu hislerin sizi durdurmasına izin vermeyin. Cesur oldun ve istediğinizi elde edin. Hayat değişimin kendisidir; bu yüzden verdiğiniz kararla onu güzelleştirebilmek de sizin elinizde.
Karar verdikten sonra, sorunsuz bir şekilde her şeyin yolunda gidip gitmediğini veya düşündüğünüz alternatiflerin işe yarayıp yaramadığını görürsünüz. Belki de aldığınız bu karar sizi beklediğiniz ölçüde tatmin etmez ve yeni bir karar almak zorunda kalırsınız. Sorun değil. Denemek, yanılmak, test etmek iyidir; yeter ki nihayet istediğiniz yere ulaşana kadar denemeye devam edin.
İlginizi çekebilir: Karar Verememek Hata Yapmaktan Daha Kötüdür
Değişimden korkmayın, sonsuz olan bir şey varsa o da değişimdir.
Kararları aceleye getirmemek çok önemlidir. Karar verirken buna zaman ayırmalı, iyice düşünmeli ve bütün olasılıkları değerlendirmelisiniz. İstenen sonuçlara ulaşmanın tek yolu budur. Bu yüzden önemli adımlar atmadan önce kararları enine botuna tartmak gerekiyor. Sizi bu süreçte şüpheye düşürecek kuruntulardan kurtulmak için net fikirlere ve net bir zihne sahip olmalısınız.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.