Siegfried Bernfeld ve Sosyal Eğitim
Siegfried Bernfeld, zamanında alanında çok önemli bir rol oynayan fakat daha sonraları gözden düşen birinci nesil psikanalistlerdendir. Oldukça ilginç işleri olmuştur ve psikanaliz alanına yaptığı katkılar günümüzde hala geçerliliğini korumaktadır.
Anna Freud, Siegfried Bernfeld’in “şahsına münhasır” biri olduğunu belirtmiştir. Hatta, Sigmund Freud mektuplarının birinde Bernfeld’den bahsetmiştir: “Psikanalizin alanının önde gelen uzmanlarından. Onun öğrencilerim arasındaki en yetenekli insanlardan biri olduğunu düşünüyorum. Ayrıca çok da bilgili. Karşı konulamaz bir konuşmacı ve etkili bir öğretmen. Onunla ilgili söyleyeceğim her şey iyi şeyler.”
Meslektaşları gibi Siegfried Bernfeld de sosyal ve politik açıdan zor dönemlerde yaşadı. Yahudi olduğu için maruz kaldığı zulüm sebebiyle, sosyal alanlar üzerine düşünmeye başladı. Psikanalizin dışına çıkarak politik açıdan kolektif fenomenlere daha fazla odaklanmaya başladı.
Siegfried Bernfeld’in İlk Yılları
Diğer çoğu psikanalist gibi Siegfried Bernfeld de Yahudi’ydi. 1892 yılında Lemberg, Galiçya’da dünyay geldi. Ailesi tekstil tüccarıydı. Bernfeld’in doğaya olan tutkusu onu zooloji ve botanik okumaya yönlendirdi.
Genç yaşında pedagoji ve psikolojiyle yakından ilgilendi. Zamanında oldukça yenilikçi bir şey olarak görüldüğü için hipnozun oldukça etkileyici bir yöntem olduğunu düşündü. Hatta küçük erkek kardeşi üzerine hipnoz uygulamaları denedi. Maria Montessori’nin teorileriyle de oldukça ilgileniyordu. Sonraları, psikanaliz üzerine çalışmalara yürüttü ve serbest çağrışım yönteminden oldukça etkilendi.
22 yaşında, Marksizmin sıkı bir savunucusu genç bir öğrenci olan Anne Salomon ile evlendi. Salomon Bernfeld’in düşüncelerini ve çalışmalarını oldukça etkilemiştir.
Sosyal Aktivite ve Psikanaliz
Politik görüşlerinden etkilenen Bernfeld Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra öksüz kalan Yahudi çocukların bakımına adanmış bir kurumun temellerini attı. Kurumun amacı çocukları eğitip Filistin’e göçmelerini sağlamaktı. Yaklaşık 145 çocuğu himayesi altına aldı. Bu çocukların çoğunun ciddi derecede travmalarının olduklarını da unutmamak gerekir. Sonuç olarak bu durum Bernfeld’i çok ilgilendiriyordu ve bu sayede psikanalize daha fazla yönelmeye başladı.
Kısa süre sonra Sigmund Freud ile tanıştı ve 1922 yılında Viyana’da bir muayenehane açtı. Sonrasında Anna Freud ile çok yakın arkadaş oldu ve çoğu insan Bernfeld’in bu yeni psikanaliz akımının öncüsü belledi. Anna Freud ve zamanın diğer psikanalistleri ile kendilerini evsiz çocuklara yardım etmeye adamış bir grup kurdular.
Grubun temel hedefi psikanalizi sosyal alanda genişletmekti. Bernfeld 1925’te sosyal eğitim alanındaki ilk iki çalışmasını yayınladı. Bunlardan biri ergenlere, diğeri ise Alman pedagojik yöntemlerine odaklanıyordu.
Siegfried Bernfeld’in Hayatının Son Yılları
Bernfeld üç kez evlendi ve Nazi döneminde Avrupa’nın farklı kentlerinde yaşadı. En sonunda üçüncü eşi ile San Francisco, California’ya taşındı. Diğer psikanalistlerin aksine Bernfeld, Amerika’da ünlenen “kişilik psikolojisi” ile ilgilenmedi.
Belki de nostaljik yapısı ve entelektüel merakı onun Freud’un biyografisini kaleme alan en önemli insanlardan biri olmasını sağlamıştır. İnsanlar onu resmi olarak “biyografi yazarı” saymasalar da makaleleri Anna Freud’un babasının yetkili biyografi yazarı olarak gördüğü Ernest Jones tarafından yeniden kaleme alınmıştır.
Kısaca, Bernfeld psikanaliz ve sosyal eğitim alanında ilgi çekici makalelere imza atmıştır. Ergen psikolojisi üzerine oldukça değerli çalışmaları vardır. San Francisco’nun ilk psikanaliz derneğini kurmuştur. Çoğu insan onu takıntılı bir tütün içicisi, güzel kadın hayranı ve dürüst bir psikanalist olarak hatırlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bernfeld, S. (1944). Freud’s earliest theories and the school of Helmholtz. The Psychoanalytic Quarterly, 13(3), 341-362.
- Bernfeld, S. (1962). On psychoanalytic training. The psychoanalytic quarterly, 31(4), 453-482.
- Bernfeld, S. (2013). The psychology of the infant. Routledge.
- Bernfeld, S. (1938). Types of adolescence. The Psychoanalytic Quarterly, 7(2), 243-253.
- Bernfeld, S. (1941). The facts of observation in psychoanalysis. The Journal of Psychology, 12(2), 289-305.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.