Sesli Düşünmek Zihinsel Yeteneği Geliştirir
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Sesli düşünmek her zaman delilik işareti değildir, ama zihinsel yeteneğimizi geliştirir. Kendi kendine konuşma bizi bir konuya, bulunduğumuz dakikaya ve yere daha çok yoğunlaştırır. Bu bir otokontrol mekanizması olarak, her gün uygulamaya değer bir davranış şeklidir.
Yaşları 5 ve 7 arasında olan çocuklarla konuşan herkes onların sesli düşündüğünü fark eder. Onlar bunu oyun oynarken, nesnelerle etkileşim halindeyken, yalnız olduklarında veya başkalarıyla birlikteyken yaparlar. Bu henüz olgun olunmadığı farklı bir safhadır ya da belki tedirgin edici, görünmeyen arkadaşların olduğu bir dönemdir. Bu durum çocukların gelişiminde önemli bir rol oynar.
Sesli düşünmek beynimizi bulunduğumuz zamana daha iyi odaklamaya fırsat veren, bilgileri işlediğimiz bir süreçtir.
Sesli düşünmek sizin davranışınıza bir yol gösterme biçimidir. Bunun yanında, düşünceyi ve dili geliştirmede benmerkezci konuşma insanın kendi lehine görülmüş ve tavsiye edilmiştir. Fakat yaşımız olgunlaştıkça sosyal olarak tavsiye edilmediği için yetişkinler bunu bırakmamızı söylerler. Büyüklerimizin düşüncesine göre önceden özgürce oyun oynarken yaptığımız, bizi kendi sesimize alıştıran çocukça konuşmaları bastırmayı öğrenmemiz gerekir.
Bu yüzden, olgunluğa eriştiğimiz zaman sessiz düşünen ve okuyan kişiler haline geliriz. Her şeyi sessizce yaparız (muhakeme, çalışma, okuma vb.). Bunu dünyadaki en önemli insanla konuşmanın faydalarının farkında olmaksızın yaparız: Bu insan kendimizdir.
Sesli düşünmek: kendi kendine konuşma
Sesli düşünme şüphesiz çocukluk çağında yaşanan bir aşamadır. Şimdi ister inanalım, ister inanmayalım hala buna ihtiyacımız var, yetişkinlikte bile. Belli zamanlarda kullandığımız kişisel ve bilişsel gelişimin bir aracıdır. Bununla birlikte o, beynimiz sanki kurulu bir konuşmacıymış gibi durmadan yapılan bir kendi kendine konuşma şekli değildir.
Günün belli zamanlarında olmak üzere vaktinde uygulamamız gereken şey kendi kendine konuşma olarak bilinenin şeydir. Bu, bilgileri doğrulamamızı sağlayan, yol gösteren ve odaklanmamıza yardımcı olan bir destekleyici “geri bildirim” mekanizmasıdır. Sesli düşünmek bunu saygıyla yapmak anlamına gelir. Bunu söylüyoruz çünkü bazı insanlar diğerlerine karşı suçlamalarda bulunmak için yüksek sesle düşünürler ve hataların, gafların altını çizmek için yaparlar.
Wisconsin Üniversitesinde sürdürülmüş ve Deneysel Psikoloji dergisinde yayınlanmış bir çalışmada, sesli düşünmenin nörolojik sağlığımıza faydalı olabileceği bildirilmiştir. Stres böylece daha iyi kontrol edilebilir. Buna ilaveten, problem çözme, planlama ve zihinsel odaklanmayla ilgili beynin sol ön kıvrımı çok yoğun aktivite gösterir.
Sesli düşünmenin farklı yolları
Yalnız olduğumuzda sesli düşünmek veya muhakeme yapmak bir delilik göstergesi ya da akıl hastalığı değildir. Belli zamanlarda başvurabileceğimiz, kendimize bir çeki düzen verme egzersizi olarak, doğrudan kendimizle yaptığımız bir diyalogdur. Bu sağlıklı araç farklı amaçlara ve yöntemlere sahip olabilir. Şimdi biraz da bunlardan bahsedelim:
Farklı seçenekleri düşünmek
Biz her gün sürekli birtakım seçimler yaparız. Sesli düşünme derin düşünmeyi, bilgi analizi yapmayı kolaylaştırır. Fikirleri açıklığa kavuşturmamıza, hedefleri belirlememize ve duygularımızı tahlil etmemize yardımcı olur.
Kendi kendini motive etme
Atletler kendi kendilerini cesaret ve başarı sözcükleriyle motive ederler. Hatta kendi kendimize söylemenin yeterli olmadığı zamanlar da gelir. “Bakalım. Niçin böyle hissediyorsun? Bu noktaya ulaşmak için çok çalıştın, devam etmelisin.”
Daha olumlu bir diyaloğu teşvik etmek
“Yapamazsın, başarısız olacaksın, sakın cesaret etme ya da şimdilik yarına bırak” gibi negatif diyaloglar şüphesiz günlük hayatımızda bize en çok zarar veren konuşmalardır. Bu yüzden, öz saygımıza ve umudumuza zarar veren tarzda kendi kendimize konuşmayı bırakmalıyız.
Sesli düşünmek fikirlerimizi açıklığa kavuşturur ve düşüncelerimizi uygun bir bakış açısına yönlendirir: Onları faydalı ve yapıcı hale getirir. Böyle kendimizi ayarlayarak meselelere daha iyi yoğunlaşır ve daha kararlı oluruz.
Sonuç olarak, günün belli zamanlarında sesli düşünmek zihinsel sağlık için iyi bir uygulamadır. Pek çok bilişsel süreci arttıran ve beynimizi başka bir seviyeye taşıyan etkili bir araçtır. Belli bir zamanda bir şey hissediyorsak, sesli düşünmek herhangi bir endişe veya tereddüt olmadan o duyguyu taşımamıza yardımcı olur.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.