Logo image
Logo image

Sağlıklı Bir Öz Saygı Oluşturmanın İpuçları

6 dakika
Sağlıklı bir öz saygıya sahip olmak, fizikselden duygusala kadar yaşam kalitesi için çok önemlidir. Bu yazıda size kendi değer algınızı nasıl geliştirebileceğinizi anlatacağız.
Sağlıklı Bir Öz Saygı Oluşturmanın İpuçları
Isabel Ortega

Yazan ve doğrulayan psikolog Isabel Ortega

Son Güncelleme: 29 Kasım, 2023

Dolu ve tatmin edici bir hayata sahip olmak için sağlıklı bir öz saygı oluşturmak şarttır. Kendinizle olumlu bir ilişki geliştirmenize, zorluklarla dirençli bir şekilde yüzleşmenize ve tatmin edici ilişkiler kurmanıza yardımcı olur. Refahınızı ve yaşam kalitenizi iyileştirmek için üstlenmeye değer bir süreçtir.

Sağlıklı benlik saygısı, kişisel değer ve kabule ilişkin sağlam ve dengeli bir temelin kurulması anlamına gelir. Bu, bir dizi algı, düşünce, değerlendirme, duygu ve davranış eğiliminin oluştuğu çocukluk döneminde başlayan sürekli bir süreçtir. Konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi aşağıdaki yazımızda öğrenelim.

Some figure

Sağlıklı özgüven olarak kabul edilen şey nedir?

Sağlıklı özsaygı, her zaman coşku içinde olmak ya da hiçbir zaman şüphe ya da güvensizlikle karşılaşmamak anlamına gelmez; Duygusal iniş çıkışların olması normaldir. Sağlıklı benlik saygısı, kişinin kendisinin olumlu ve gerçekçi bir şekilde değerlendirmesiyle ayırt edilir. Bu algıyı oluşturan birçok unsur var. Prensip olarak, kendine güvenmeyi ve zorluklarla yüzleşme becerisini gerektirir.

Aynı şekilde, erdemlerinizi ve kusurlarınızı kabul etmek, iyi bir öz saygıyı etkiler. Kendine saygı, sağlıklı sınır belirleme ve onur duygusu eklenir. Fiziksel, zihinsel ve duygusal iyiliğe öncelik vermek aynı zamanda sağlıklı öz saygıyı da destekler. Bu, başarısızlık ve eleştiriyle başa çıkma ve bunları yapıcı bir şekilde ele alma konusundaki bireysel kapasiteye yansır.

Buna karşılık, sağlıklı bir benlik saygısı aynı zamanda olumsuz durumlarda sebat etme, iyileşme ve uyum sağlama yeteneğini de etkiler. Frontiers in Psychology’de öne çıkanlar gibi, dirençli insanlar düşük özgüvene daha az eğilimlidir ve insanın kendine karşı olan empatisi bir kenara atılamaz; kendinize karşı nazik ve şefkatli olun.

Sağlıklı bir benlik saygısı nasıl oluşturulur?

Sağlıklı bir öz saygıya sahip olmak, zaman ve çaba gerektiren bir süreçtir ancak bunu başarmak mümkündür. Size yararlanabileceğiniz bazı ipuçları sunacağız.

Başarılarınızı tanıyın

Sağlıklı bir özgüven geliştirmenin temel tavsiyelerinden biri, ne kadar küçük olursa olsun başarılarınızı tanımayı ve onlara değer vermeyi öğrenmektir. Becerileriniz ve yeteneklerinizle gurur duyun.

Kişisel bakım uygulayın

Kendinize iyi bakmaya zaman ayırın. Bu, sağlıklı beslenmeyi, egzersiz yapmayı, yeterince dinlenmeyi ve iyi kişisel hijyeni korumayı içerir. Uluslararası Spor ve Egzersiz Psikolojisi Dergisi’ndeki bir makalede belirtildiği gibi, bedeninize ve zihninize iyi bakmak, öz saygıyı güçlendirmek için çok önemlidir.

Düşüncelerinizin farkında olun

Düşüncelerinize dikkat edin ve olumsuz olanları daha olumlu ve gerçekçi olanlarla değiştirin. Aşırı özeleştiriden kaçının ve niteliklerinize ve güçlü yönlerinize odaklanın.

Ulaşılabilir hedefler belirleyin

Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirlemek, güvenlik ve tatmin duygularına yol açar. Bunları başarmanın ve süreçten keyif almanın stratejilerinden biri, bu hedefleri daha küçük adımlara bölerek her ilerlemeyi kutlamaktır.

Kendinizi pozitif insanlarla kuşatın

Sizi destekleyen ve değerli hissetmenizi sağlayan insanları seçin. Sizi sürekli eleştiren veya kendinizi kötü hissetmenize neden olan kişilerden kaçının; tam tersine, kendinizi büyümenize ilham veren ve yardımcı olan kişilerle çevrelemek en iyisidir.

Kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeyi öğrenin

Hiç kimse mükemmel değildir ve hepimizin geliştirilecek alanları vardır. Güçlü ve zayıf yönlerinizi anlayın, kabullenmeye çalışın ve kendinize karşı şefkat geliştirin.

İhtiyacınız olursa yardım isteyin

Duygusal sorunlarla uğraşıyorsanız veya özgüveniniz yaşam kalitenizi etkiliyorsa profesyonel yardım almayı düşünün. Psikolojik terapi, benlik saygısını güçlendirecek araçlar sunar.

Sağlıksız bir özgüven türü var mı?

The American Psychologist tarafından paylaşılan bir çalışma, yüksek benlik saygısının sosyal ilişkilerde, başarıda, fiziksel ve zihinsel sağlıkta olumlu faydaları olduğunu vurguluyor. Ancak kişinin refahına ve yaşam kalitesine zarar veren sağlıksız özgüven türleri de vardır; bunlar şunlardır:

  • Düşük benlik saygısı: Bir kişi kendisi hakkında olumsuz ve değersiz bir görüşe sahip olduğunda, kendini yetersiz veya değersiz hisseder. Bu, aşağılık duygusuna, güvensizliğe ve kendini kabul etme ve değer vermede zorluklara yol açar.
  • Şişirilmiş özgüven: Kendileri hakkında abartılı derecede olumlu fikirleri vardır. Başkalarından sürekli takdir ve hayranlık bekleyen kibirli, narsist insanlardır. Bu benlik saygısı kırılgan olabilir ve dış onaya bağımlı olabilir, bu da eleştiri veya başarısızlıkla başa çıkmada zorluklara yol açabilir.
  • Karşılaştırmalı benlik saygısı: Bu, kendinizi sürekli olarak başkalarıyla karşılaştırmayı ve başkalarına göre kendinizi nasıl algıladığınıza göre kendinize değer vermeyi içerir. Her zaman kendinizi diğerlerinden aşağı veya üstün hissedersiniz, bu da kıskançlığa, kırgınlığa veya sık sık dış onay arayışına yol açar.
  • Koşullu benlik saygısı: Bu, mesleki başarı, fiziksel görünüm veya başkalarının onayı gibi başarılara dayanır. Bu insanlar ancak belirli standartları karşıladıkları zaman kendilerini iyi hissederler, bu da sürekli bir tatminsizlik duygusuna ve istikrarlı ve sağlam bir öz saygıyı sürdürmede zorluklara neden olabilir.

Bu tür sağlıksız özsaygının farkına varılması, bunların iyileştirilmesi üzerinde çalışmak ve dengeli ve olumlu bir özsaygıyı teşvik etmek açısından önemlidir.

Sağlıklı bir öz saygı oluşturmak ile öz saygınızı artırmak arasındaki fark

İlgili yaklaşım ve süreç, sağlıklı bir öz saygı oluşturmak ile öz saygınızı artırmak arasındaki farkı yaratır. Benlik saygısını inşa ederken sıfırdan veya düşük bir noktadan itibaren sağlam ve dengeli bir temel geliştirmeye çalışırsınız.

Sınırlayıcı inançları ele almayı, kendinizi kabul etmeyi ve değer vermeyi öğrenmeyi ve kendinize karşı olumlu bir tutum geliştirmeyi içeren daha derin bir süreçtir. Sağlıklı bir benlik saygısı oluşturmak, içsel çalışmayı ve kişisel algı ve değerlendirmede değişiklikleri gerektirir.

Benlik saygısının arttırılması, mevcut benlik saygısının yükseltilmesi veya güçlendirilmesi anlamına gelir, ancak bu, dış veya iç faktörlerden etkilenebilir. Amaç güveni ve öz saygıyı geliştirmek ve güçlendirmektir.

Benlik saygısının artması, başarıların tanınmasına, dayanıklılığın geliştirilmesine, kişisel gelişim arayışına ve kişinin kendi yeteneklerini ve yeteneklerini güçlendirmeye odaklanmaya yol açar.

Benlik saygısının hem inşa edilmesi hem de arttırılması ilgili süreçlerdir ve bireysel ihtiyaçlara ve koşullara bağlı olarak birbirini tamamlayabilir.

Sağlıklı bir özgüven geliştirip geliştirmediğimi nasıl anlarım?

Sağlıklı bir öz saygı oluşturmak öznel bir süreçtir ancak gözlemleyebileceğiniz işaretler ve olumlu değişiklikler vardır. İlerlemenizi değerlendirmenin bazı yolları aşağıda listelenmiştir:

  • Daha fazla tatmin ve refah: Kendinizle daha mutlu hissedersiniz ve iç huzuru yaşarsınız.
  • Genel değer duygusu: Dış onaylara çok fazla bağlı kalmadan, genel olarak kendinizi daha değerli ve değerli hissetmeye başlarsınız.
  • Kendinize güvenin: Becerilerinize ve yeteneklerinize daha fazla güvenmeye başlarsınız, zorluklarla karşılaştığınızda kendinizi güvende hissedersiniz ve engelleri aşabilme yeteneğinize inanırsınız.
  • Kusurlarınızın kabulü: Kendinize karşı daha şefkatli olursunuz ve hepimizin sürekli bir büyüme ve öğrenme sürecinde olan insanlar olduğumuzun farkına varırsınız.
  • Daha az özeleştiri: Olumsuz iç diyaloğu azaltırsınız. Kendinizle nezaket ve şefkatle konuşuyorsunuzdur, yalnızca başarısızlıklarınıza odaklanmak yerine başarılarınızı ve çabalarınızı da takdir ediyorsunuzdur.
  • Dayanıklılık: Başarısızlık ve hatalarla yapıcı bir şekilde başa çıkmayı öğrenirsiniz. Cesaretiniz kolay kolay kırılmaz ve kendinizi öğrenme ve zorlukların üstesinden gelme yeteneğine sahip bir kişi olarak görürsünüz.
  • Sağlıklı Sınırlar: İlişkilerinizde ve kendinize davranış şeklinizde sağlıklı sınırlar koyarsınız. İhtiyaçlarınızın farkındasınız ve bunları kendinizi ihmal etmeden veya başkalarının size saygısızca davranmasına izin vermeden karşılamaya dikkat edin.

Benlik saygısı sorunlarını çözmek için ne zaman profesyonel destek almanız önerilir?

Düşük benlik saygısı yaşam kalitenizi ve duygusal sağlığınızı önemli ölçüde etkilediğinde profesyonel yardım almanız önerilir. Kendinden nefret etme ve değersizlik duyguları hakimse, sınır koyamamak, olumsuz ve özeleştirel düşünce kalıpları devam ediyorsa bunu hissedebilirsiniz.

Kendini kabul etme ve değer vermede zorluk, kişilerarası ilişkilerde problemler ve yukarıdaki nedenlerden kaynaklanan kaygı veya depresyon, bir uzmandan destek alma zamanının geldiğini gösteren diğer işaretlerdir.

Bir psikolog, öz saygının altında yatan sorunları keşfetmeye ve ele almaya yardımcı olur ve duygu yönetimi üzerinde çalışmanın yanı sıra bunu sağlıklı bir şekilde geliştirmek için stratejiler sağlar. Özsaygınızı kendi başınıza geliştirmek için daha önce yaptığınız girişimler etkili olmazsa veya duygusal zorluklar dayanılmaz hale gelirse, bir uzmana gitmekten çekinmeyin. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Álvarez, D. G., Soler, M. J., y Cobo-Rendón, R. C. (2019). Bienestar psicológico en adolescentes: relaciones con autoestima, autoeficacia, malestar psicológico y síntomas depresivos. Revista de orientación educacional, 33 (63), 23-43. http://200.14.213.175/roe/index.php/roe/article/view/4
  • Angulo Quiñonez, A. Ángel. (2022). Self-esteem, its relationship with academic performance and university dropout. Sapienza: International Journal of Interdisciplinary Studies3(6), 211–225. https://journals.sapienzaeditorial.com/index.php/SIJIS/article/view/514
  • Bailey J. A., 2nd (2003). The foundation of self-esteem. Journal of the National Medical Association95(5), 388–393. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2594522/
  •  Fernández Pérez, F. (2017, 18 de septiembre). La autoestima se construye. YouTube.
  • Hagen, R., Havnen, A., Hjemdal, O., Kennair, L. E. O., Ryum, T., & Solem, S. (2020). Protective and Vulnerability Factors in Self-Esteem: The Role of Metacognitions, Brooding, and Resilience. Frontiers in psychology11, 1447. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7351531/
  • Mikkelsen, H. T., Haraldstad, K., Helseth, S., Skarstein, S., Småstuen, M. C., & Rohde, G. (2020). Health-related quality of life is strongly associated with self-efficacy, self-esteem, loneliness, and stress in 14–15-year-old adolescents: a cross-sectional study. Health and Quality of Life Outcomes18(1), 1-17. https://hqlo.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12955-020-01585-9
  • Nguyen, D. T., Wright, E. P., Dedding, C., Pham, T. T., & Bunders, J. (2019). Low Self-Esteem and Its Association With Anxiety, Depression, and Suicidal Ideation in Vietnamese Secondary School Students: A Cross-Sectional Study. Frontiers in psychiatry10, 698. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6777005/
  • Orth, U., & Robins, R. W. (2022). The benefits of self-esteem: Reply to Krueger et al. (2022) and Brummelman (2022). The American psychologist77(1), 23–25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9310667/
  • Orth, U., & Robins, R. W. (2022). Is high self-esteem beneficial? Revisiting a classic question. The American psychologist77(1), 5–17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9306298/
  • Riso, W. (2012) El Valor imprescindible de la Autoestima. Barcelona, PlanetaVillalobos, H. P. (2019). Autoestima, teorías y su relación con el éxito personal. Alternativas en psicología41(3), 22-31. https://sibi.upn.mx/bib/202306
  • Rodrigues, F., Faustino, T., Santos, A., Teixeira, E., Cid, L., & Monteiro, D. (2022). How does exercising make you feel? The associations between positive and negative affect, life satisfaction, self-esteem, and vitality. International Journal of Sport and Exercise Psychology20(3), 813-827. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1612197X.2021.1907766
  • Van der Aar, L. P. E., Peters, S., Becht, A. I., & Crone, E. A. (2022). Better self-concept, better future choices? Behavioral and neural changes after a naturalistic self-concept training program for adolescents. Cognitive, affective & behavioral neuroscience22(2), 341–361. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8475836/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.