Logo image
Logo image

Psikolojik Uzman Raporu Nedir ve Nasıl Alınır?

2 dakika
Psikolojik uzman raporu, geçerli olabilmesi için her zaman uygun normlar çerçevesinde hazırlanmalıdır.
Psikolojik Uzman Raporu Nedir ve Nasıl Alınır?
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Adli psikoloji konusunda uzmanlaşmış kişilerin, psikolojik rapor hazırlamasında önemli bir rolü vardır. Mahkemedeki hakimlerin daha iyi kararlar almasına yardımcı olurlar. Bunun beklenen titizliğe sahip olması için uzman bir psikolog tarafından hazırlanmalıdır: hakime veya savcıya (talep eden makam) yargılama sırasında dikkate alabilmeleri için gönderilen bir belgedir. Önemi öyle büyüktür ki, onu mümkün olan en yüksek hassasiyet ve profesyonellikle nasıl hazırlanması gerektiğini bilmek hayati öneme sahiptir.

Psikolojik uzman raporu, çocuğun cinsel istismarına dair olası şüpheler, çocuğun velayetine ilişkin mahkeme kararları olduğunda veya bir kişinin belirli bir suç işlemesine neden olabilecek bir akıl hastalığı olup olmadığını doğrulamak için gerekli olabilir. Gördüğümüz gibi, bu tür raporlar çok önemlidir. Bu nedenle, ne içermeleri gerektiğini göreceğiz.

Psikolojik uzman raporunun içeriği

Makalede belirtildiği gibi, adli psikolojik değerlendirmeye karşı klinik değerlendirme: geleceğe yönelik öneriler ve zorluklar, bir psikolojik uzman raporu belgelendirilmeli, teknik olarak gerekçelendirilmeli ve sonuçlar içermelidir. İçeriği nedeniyle, psikolojik dil bilgisi olmayanlara hitap edeceğinden, basit yazılmalıdır. Teknik özellikler olması durumunda bunlar açıklanmalı, gölgelere duyarlı yerlere ışık tutmalıdır.

Buna ek olarak, bir psikolojik uzman raporunda, mahkemede ele alınacak davayla ilgili tüm ayrıntılar açıklanmalıdır. Hiçbir şey göz ardı edilmemelidir ve öneminden emin değilseniz, bunu rapora yansıtmak en iyisidir.

Bir psikolojik uzman raporu doğru, tutarlı ve tartışılabilir olmalıdır. Ayrıca, onu hazırlayan profesyonelin herhangi bir kişisel görüşünü içermemelidir. Bu, “geçersiz” kabul edilmesinin bir nedeni olabilir.

Raporun yapısı

Artık bir psikolojik uzman raporunun ne içermesi gerektiğini biraz daha iyi anladığımıza göre, herhangi bir psikoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilen tüm eğitimlerde detaylandırılan raporun yapısını bilmek önemlidir. Ancak, çoğu zaman raporun geçerli olması için gerekli olan kısımlar gözden kaçmaktadır.

  • Uzman verileri: Uzman, kendisini yalnızca adı ve kimliğiyle değil, aynı zamanda uzmanın mesleğini icra etmesini sağlayan bir Uzmanlar Derneği veya Uzmanlar Koleji ile bağlantılı olduğu kimlik numarasıyla da tanımlamalıdır.
  • Raporun nedenleri: Raporun hazırlanması ve yayınlanması gereken nedenler, sunumunda çok uzun olmayacak şekilde kısa bir şekilde yansıtılmalıdır.
  • Metodoloji: Uzman, değerlendirme sürecinde kullandığı tüm bu teknikleri ve araçları açıkça belirtmelidir. Raporun amacına hizmet eden belirli testlerin, doğrudan gözlemin veya diğer yöntemlerin kullanılmasının bazı örnekler olabilir.
  • Hastalık öyküsü: Bu bölüm psikolojik hastalık öyküsü ve raporla ilgili her türlü bilgiyi sağlayabilecek aile, sosyal ve kişisel tarihsel verileri içermelidir.
  • Bulgular: Bu bölümde, vakayla ilgili, kullanılan yöntemler sayesinde keşfedilen bulgular sunulacaktır. Herhangi bir ayrıntıya dikkat etmek ve onu açıkça ortaya çıkarmak önemlidir.

“Psikolojik uzman raporundan çıkan önemli sonuçlar, psikologun müdahalesinin teknik ve deontolojik sorunlarıyla titizlikle ilgilenmeye mecbur bırakır.”

– Michael J. Ackerman

Some figure

Psikolojik uzman raporları, diğer durumlarda faydalı olabilmesi için arşivlenir. Bu nedenle, sadece doğru metodolojiyi kullanmak değil, aynı zamanda davanın tüm detaylarını analiz etmek, böylece hiçbir yönü atlamadan tedavi yöntemini uygulamak gerekir.

Bir psikolog uzmanı iseniz veya eğitim alıyorsanız, bir psikolojik uzman raporunun ne olduğuna ilişkin bu kısa girişin bazı şüphelerinizi çözdüğünü umuyoruz. Açık ve ayrıntılı bir şekilde yazmak, konu hakkında bilgi sahibi olmayanların okumasını kolaylaştıracak ve böylece daha adil bir karar verilmesini sağlayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Muñoz, J. M. (2013). La evaluación psicológica forense del daño psíquico: propuesta de un protocolo de actuación pericial. Anuario de psicología jurídica23(1), 61-69.
  • Rodríguez-Domínguez, Carles, Jarne Espacia, Adolfo, & Carbonell, Xavier. (2015). Informe pericial psicológico en tribunales de familia: análisis de su estructura, metodología y contenido. Escritos de Psicología (Internet)8(1), 44-56. https://dx.doi.org/10.5231/psy.writ.2015.1203
  • Rodríguez-Domínguez, C., & Jarne Espacia, A. (2015). Valoración del Informe Pericial sobre la Custodia de Menores en Sentencias Judiciales: estudio comparativo entre informes privados y oficiales. Escritos de Psicología (Internet)8(3), 11-19.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.