Pragmatik İyimserliğin 8 Kuralı
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
İnsanlığın geçtiği ve ulaştığı her yere varması için aşırı bir iyimserlik gerekli olmuştur. Ama herkes aynı hayal ve cesaret kombinasyonuna sahip değildir.
Bu fikir, yazar ve eğitmen Mark Stevenson’a iyimser insanların sahip olduğu ortak özelliklerin belirlenmesinden kaynak olarak hizmet etmiştir. Bu sayede Stevenson, pragmatik iyimserlik kuramının 8 kuralını yazmıştır.
Bilimsel ve teknolojik değişimler, içinde yaşadığımız toplumun kimyasını değiştiriyor. Bu nedenle Stevenson, geçmişte olduğundan biraz daha farklı bir şekilde öğretmemiz ve yaşamamız gerektiğine inanıyor. Pragmatik ve iyimser düşüncelere sahip olmak için çaba sarf etmemiz gerektiğine inanıyor.
Stevenson, sürekli değişen dünyamızda bazı insanların nasıl iyi olabileceğini sorar. Ve bu insanların hepsinin, gelecek için savaşmalarını ve dünyayı değiştirmelerini daha olası kılan ortak yönleri nelerdir?
Hayal etmek ve tasarlamak
İyimserlik, geleceğin olumlu sonuçlara sahip olmasını umma eğilimidir. Her zaman olumlu bir bakış açısına odaklanan çözümler ve olasılıklar bulmak için harekete geçer. Stevenson bugün geçerli olan bu hakim uygunluğa bakıyor. Bizi hak ettiğimiz geleceği hayal etmeye, tasarlamaya ve aydınlatmaya teşvik ediyor. Pragmatik iyimser olmanın tek yolu, uzun zaman özlemini duyduklarımızın bize rehberlik etmesine izin vermektir.
Herkese fayda sağlamak için yarat
Stevenson, dünyada önemli ilerlemeler kaydeden ve küresel manada ilerlemeye katkıda bulunan insanların, kendilerinden daha büyük fikirlere bağlı olduklarını ifade eder. Bu düşünce çizgisinde bencilliğe yer yoktur. Sonunda, bireysellikten ve narsisizmden uzak bir inanç vardır: kendimize değil herkese fayda sağlamak için yaratmalıyız.
Neyin işe yaradığına bak
İnançlar özneldir. Gerçekler bilimsel olarak nesneldir. Stevenson, pragmatik iyimserliğin gerçeklere odaklanması gerektiğine inanır. Bu bilimsel ve kanıta dayalı bir düşünce tarzı anlamına gelecektir. Yani, bildiğimiz şeylere odaklanmamızı tavsiye ediyor.
Örnek olarak, bir mühendis ile politikacıyı karşılaştırır. Mühendis, yapıları nesnel gerçeklik temelinde inşa ederken, politikacı ideolojileri tarafından yönetilir. Bu, hayatı olduğu gibi görmelerine izin vermez. Bunun yerine, Stevenson bizi mühendisler gibi düşünmeye teşvik ediyor.
Paylaşmak gücünüzü artırır
Fikirleri paylaşmak onları büyütür. Ama eğer fikirlerimizi kendimize saklar, kimse ile paylaşmazsak, onların dünyasını ve sahip oldukları gücü hiçe saymış oluruz. Paylaşmadığımız harika bir fikir, gereksiz bir fikirdir ve sonunda kaybolur gider.
Herkes birbirine bağlıdır ve her şey değişir. Stevenson, birbirlerimize daha fazla bağlanırsak, fikirlerin daha hızlı bir şekilde ortaya çıkacağını garanti ediyor. Ama bu güç internet üzerinden yayıldıkça, bundan da kendimizi sorumlu olmalıyız. Sorumluluk almadan herhangi bir iş yapmamalıyız.
“Fikirleriniz korumak için değil, paylaşmak içindir.”
– Mark Stevenson
Hata yapmak ilerlemektir
Eğer hata yaparsak sorun olmaz. Yolumuza devam etmeliyiz. Tekrar tekrar baştan başlamalıyız. Ama eğer hiç denemezsek başarısızlık korkumuzun kurbanı oluruz. Stevenson bizi hata yapmaya itiyor, çünkü bunun doğru cevaba doğru ilerlemenin bir yolu olduğuna inanıyor.
Aslında, bunun ilerleme için en iyi strateji olduğuna inanıyor. Daha önce hiç hata yapmadan kimse hiç bir başarı elde edemedi. Hataların dünyanın sonu olduğuna inanan insanlar yol alamazlar. Bunu yaparak, sorumsuzca davranıyor ve sonunda kendilerini yanlış yolda buluyorlar.
Denemek yerine yapın
Niyetler eylemleri motive eder, fakat biz niyetler ile değil, eylemler ile var olan canlılarız. Bu nedenle, kim olduğumuzu ortaya çıkarmanın en iyi yolu hareket etmektir. Neye inandığımızı ve düşündüğümüzü ortaya çıkarıp, uygulamaya koyarız. Yapmaya niyetlendiklerimiz değil, yaptıklarımızdan ve hissettiklerimizden ibaretiz.
Tembellikten kurtulun
Stevenson, alaycı kültürün dünyayı yönettiğine inanır. Bu bir hırs eksikliğinin ortaya olduğunu ve işlerin daha iyi olabileceği inancı olduğunu gösterir. Bununla birlikte, pragmatik iyimserlik tembellik, mazeretler ve ilgisizlikten kurtulmayı savunmaktadır. Sadece bu zihinsel engelin üstesinden gelmekle, hayallerimizi yaşama yeteneğine sahip olacağız.
“Tembellikten kurtulun.”
– Mark Stevenson
Sabrınızı geliştirin
Hayat, her küçük adımın bizi hedeflerimize doğru götürdüğü uzun bir mesafe yarışı gibidir. Bazı günler daha çok ilerliyor, diğer günler işler pek istediğimiz gibi gitmez. Ama ödülümüz er ya da geç bize gelecek. Umarım, çaba, sabır ve sebat sonucu ortaya güzel bir ödül çıkar.
Bu 8 kural, pragmatik iyimserlik için rehber olarak hizmet edebilir. Daha üretken ve olumlu yaşamamıza yardım edecektir. Bu kuralları günlük yaşamlarımıza gerçekten dahil etmeye başlarsak, aklımıza koyduğumuz her şeyi yaşamımızda görmek için kendimize olan inancımız artar. Değişim her zaman mümkündür.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.