Partnerinizin Uyguladığı Ama fark Etmediğiniz 5 Sözlü Saldırı
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
“Şiddet yetersiz bir insanın son çaresidir.” Bunlar ünlü yazar Isaac Asimov’un bilgelik dolu sözleri.
Ne yazık ki pek çok yetersiz insan sözlü saldırıları kullanma konusunda büyük bir beceri göstermektedir. Bunlar fark etmesi zor saldırılardır ve dolayısıyla çok tehlikelidirler.
Maalesef romantik ilişkilerde sözlü saldırı eşsizdir. Bazen aşk, asla haklı görülemeyecek söz ve davranışları haklı çıkarmamıza neden olur.
Fakat kimi zaman bu saldırıları fark etmek o kadar zordur ya da bunlar öyle yaygındır ki artık saldırı şeklinde görmeyiz bile. Şimdi biraz daha yakından ele alalım bu konuyu.
Fark Etmesi Zor Sözlü Saldırılar
Bir ilişkide karşımızdaki kişinin niyetlerini deşifre etmek kolay değildir. Esasen ne kadar kendimize güvensek de daima hata yapma olasılığımız vardır.
Çünkü hiçbirimiz, diğer kişinin ne düşündüğünden tam olarak emin olamayız. İlk bakışta göremediğimiz ama söz ve ifadelerde saklı sözlü saldırılar vardır. İşte bunlardan birkaçı…
Aileniz Hakkındaki Şakalar
Partnerlerden birinin, ilişkideki diğer kişiyle dalga geçmesi oldukça yaygın bir durum. Çoğu kez bunu o kişinin ailesi ya da geçmişini eleştirerek yaparlar.
Özellikle de bu kişi yoksul bir aileden geliyorsa. Ama eleştiri ve saldırılar yalnızca bu senaryodan ibret değildir.
“Yoksulluk, şiddetin en kötü türüdür.”
– Mahatma Gandhi
Bu tür saldırı son derece yıkıcı olabilir. Hiçbir haklı gösterici sebep veya temel olmaksızın her an kullanılabilen bir iz yaratabilir. Öfkeli olduklarında, bir arkadaş buluşmasında ya da uygunsuz bir anda bu saldırı türünü kullanabilirler.
Başka İnsanların Çekiciliğinden Söz Etmek
Başka insanların çekiciliğinden söz etmek, illa ki saldırı anlamına gelmez. Ne var ki partnerinizin bunu sürekli tekrar etmesi gerçek bir sorun oluşturabilir. Bunu sizin öz güveninizi zedelemek için yapıyorsa, işte o zaman kelimenin tam anlamıyla sözlü bir saldırı söz konusudur.
Başka insanların çekiciliğini görmek bir problem değildir. Ama sürekli bundan söz etmek ve kendi partnerinizi baktığınız kişilerle karşılaştırmak problemdir.
Bu davranışa maruz kalan partner, çeşitli kompleksler geliştirebilir ve aşağılık kompleksine kapılabilir.
Diğer Kişiyle Alay Etmek
Çoğu zaman partnerinizin sözlü bir portresini yapar, mizah ve karikatürize etmeye başvurabiliriz. Bazen de sanki partnerimizin aklından geçenleri okuyabiliyormuşuz gibi davranırız.
Kişi bu davranışı öyle çok tekrar eder ki sonunda iş alay etmeye varır. Elbette sonunda söz konusu partner bu durumdan çok etkilenecek ve öz güveni sarsılacaktır. Hatta gerçek kişiliğiyle karikatürize edilen kişiliğini birbirine karıştırabilir.
Duygusal Şantaj
Duygusal şantaj, bazen fark edilmeyen bir diğer sözlü saldırıdır. Ama bu saldırı türü çok büyük yaralar açar.
Bu iletişim türü kendini hiç belli etmez. Çünkü bunu yapan kişi, partnerine her şeyi onun yapması gerektiğini düşündürür. İlişkiyi sağlam ve verimli kılmak onun görevidir.
Her tür duygusal şantajın özel bir amacı vardır. Manipülatör, her şeyi yoluna koymak için nasıl çabalayıp durduğundan söz eder sürekli.
Bu sayede mağdur, yaşanan her şeyden kendisinin sorumlu olduğunu düşünecektir. Eğer partnerim olmasa, tam bir felaket yaşayacaktım diye düşünecekti.
Gaslighting
Gaslighting adını ünlü bir filmden alan bir tür psikolojik işkence ve tacizdir. Bu senaryoda, sözlü saldırı kişinin kendi zihinsel kapasitesinden, algısından ve hafızasından şüphe etmesine neden olur.
Yalanlar ve manipülasyon aracılığıyla diğer kişide çok büyük bir psikolojik rahatsızlık yaratırlar. Bir güvensizlik ve değersizlik hissi yaratırlar.
Dolayısıyla, tespit etmesi çok zor bir durumdur. Bu yüzden psikologlar ilişki dışında birinden üçüncü bir fikir almayı önerirler. Akdi hâlde ciddi problemler söz konusu olabilir.
“Kalplerimizi açsak çok saha fazla emek ve kan, heba olmaktan kurtulmuş olurdu.”
– Chief Joseph
Bu sözlü saldırılar ne kadar bilinse ve “aşikar” olsa da unları tanımak, özellikle de itiraz ettiğimiz takdirde çok zor olabilir. Bu yüzden ilişkilerimizde daha dikkatli olmalı, özellikle de iletişim yöntemimize özen göstermeliyiz. Böylece kendinizi büyük bir acıdan kurtarmış olursunuz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.