Logo image
Logo image

Oyun Bağımlılığı: Belirtiler ve Tedaviler

2 dakika
Oyun Bağımlılığı: Belirtiler ve Tedaviler
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Judith Francisco
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Video oyunlarına bağımlılık şu aralar oldukça gündemde. Teknolojik ilerlemeler ve internete kolay erişim sayesinde çok sayıda insan video oyunlarına bağımlı hale gelmiş durumda. Aslında çevrimiçi oyunlar psikoloji uzmanlarının en çok üzerinde durduklarından biri çünkü kolayca ciddi bağımlılığa dönüşebiliyor.

Fakat bağımlılık davranışları olarak adlandırdığımız çizgiyi nerede çiziyoruz? Çok fazla video oyunu oynayan herkese oyun bağımlısı denebilir mi? Bu soruların daha derinlerine inelim.

Oyun bağımlılığı nedir?

Aşırı eylem ve bağımlı eylem aynı şey değildir. Bağımlılık tanısı koyan etken bu eylemin kişinin hayatını ne kadar böldüğüyle ilgilidir. Yani, video oyun bağımlılığı olan biri, video oyunları oynadıkları için hayatının büyük bölümünü kaçırır.

Some figure

Oyun bağımlılığını ve tedavisini öğrenmek için bazı davranışları anlamanız gerekir. Fikir versin diye işte birkaç belirti:

  • Dikkat: oyun kişinin hayatının merkezindedir. Kişi zamanını hep oyunla geçirir ve başka şey düşünmez. Aklı fikri oyundadır.
  • Ruh halinde değişim: oyun oynarken aşırı mutlu ve coşkulu olurlar.
  • Tolerans: tıpkı madde bağımlılığı gibi oyun bağımlıları da gittikçe miktarı artırmak zorundadır ve bu da kişiyi kısır döngüye sokar.
  • Yoksunluk belirtileri: oyun bağımlısı biri oyun oynamadığı zaman madde bağımlıkları gibi yoksunluk çeker. Örneğin mutsuz olur ve huzursuz davranırlar.
  • Çatışma: Bu, kişilerarası çatışmaları diğer faaliyetlerle ya da kendileriyle olduğu kadar yapmak zorundadır. Video oyun bağımlılığı ilişkileri üzerinde bir etkisi vardır ve iş veya okul çatışmaları da ortaya çıkacaktır. Aynı zamanda, kişi kontrolünü kaybetmiş gibi hissetmeye başlayacaktır.
  • Tekrarlama: kısa süreli bir kontrolden sonra bağımlı eski alışkanlığına geri döner.

Oyun bağımlılığı için tedaviler

Bu konuda çok fazla araştırma olmadığı için az sayıda tedaviden söz edeceğiz. Bu alışkanlığa kolay yakalanmanın bir nedeni de oyun sektörünün giderek genişlemesi, kolay ulaşım, ucuzluk ve toplumun ikna eden davranışlarıdır.

Some figure

Yine de buna engel olacak bazı yollar var. Özellikle de çocuk ve gençler için etkili olabilecek yöntemler. Bu nedenle anne babalar ile öğretmenler bunlardan olabildiğince faydalanmalı. İşte yapılabilecek bazı eylemler:

Ebeveynlere tavsiyeler

  • Oyun içeriklerini kontrol edin. En çok oynadıkları oyunların içeriğini kontrol edin ve eğer kötüyse, şiddet içeren oyunları daha eğitici olanlarla değiştirin.
  • Çocuğu grup halinde oynamaya teşvik edin. Bu onların kendilerini izole etmelerini ve aynı zamanda sosyal etkileşimi teşvik etmelerini engelleyecektir.
  • Kuralları ve oynayabilecekleri süreyi anlıyorlar. Örneğin, her öğleden sonra ödevlerini yaptıktan sonra, iki saat oynayabilecekleri bir anlaşma yapın.
  • Çocuğu aktif olarak dinlediğinizden emin olun. Davranışlarının bir sebebi olduğunu hatırlamak zorundasınız. Muhtemelen hayatınızın diğer bölümlerinde bir problemi iletmek ya da ifade etmek bir yoldur.
  • Bunlardan hiçbiri işe yaramazsa bir süreliğine oyun konsolunu elinden alın ve doğru zaman gelene kadar da vermeyin.

Elbette video oyun bağımlılığı olan bir yetişkin olduğunuzda, bu farklı bir hikaye. Yetişkinler oyun bağımlılığına daha az yatkın olsa da sadece yetişkinler için olan klinikler de var. Kliniklerin felsefesi, insanlara fantezi dünyası kadar gerçek dünyadan keyif alabileceklerini göstermek.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.