Olumsuz Duyguları Kabul Etmek Daha Mutlu Eder Mi?
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Olumsuz duyguları yaşamak hoş değildir. Aslında, beyninizin zevk almak ve acıdan kaçınmak için tasarlandığını düşünüyorsanız, ağrılı bir süreç olabilir. Bu yüzden olumsuz duyguları kabul etmek bu kadar karmaşıktır. Ancak, zor olsa da, bunu yapmanız, refahınızı olumlu yönde etkileyebilir.
İnsanlar korku, üzüntü veya öfke gibi olumsuz duyguları bastırma eğilimindedir. Bu duyguları bastırmak zararlıdır, uzun vadede fiziksel ve zihinsel sonuçları olabilir. Duygulardan kaçınmak veya reddetmek onları ortadan kaldırmaz. Hatta tam tersi geçerlidir. Onları görmezden gelmeye çalışırsanız, daha fazla birikerek acıya neden olma eğilimindedirler.
Böylece, olumsuz duygularınızla yapıcı bir şekilde başa çıkmanız gelişmenize yardımcı olabilir. Bu süreç, hedeflerinize ulaşmanızı, başkalarıyla daha sağlıklı ilişkiler kurmanızı ve kendinizi daha iyi tanımanızı mümkün kılar. Bu konuya biraz daha derinlemesine girelim.
Olumsuz Duyguları Yargılamadan Kabul Etme
Öfke, korku ve üzüntü, çoğumuzun düzenli olarak yaşadığı duygulardır. Tıpkı size kendiniz ve ihtiyaçlarınız hakkında bir şeyler anlatmaları gibi, onları doğru yönetemiyorsanız, stres ve endişe yaratma eğilimindedirler. Bu yüzden insanlar onlardan kaçınmayı ya da çoğu zaman onları görmezden gelmeyi seçme eğilimindedir.
Gerçek şu ki, olumsuz duygular sağlıklı olabilir. Aslında, bu duygularla onları inkar etmeden ya da yargılamaksızın uğraşmak, onları görmezden gelmekten çok daha iyi olabilir.
Olumsuz duygularla nasıl başa çıkılacağını öğrenmek zordur. Sonuçta, onları analiz etmeyi ve size anlatmaya çalıştıklarını şeyler üzerine düşünmeyi içerir. Bu onların sizi ele geçirmelerine izin vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine, onların farkında olmanız ve neden bu hislere sahip olduğunuzu anlamanız gerektiği anlamına gelir.
Olumsuz duygularla başa çıkmak, hissettiğiniz şeyi inkar etmeden onları kontrol altında tutmak anlamına gelir.
Kabul ve Acı Çekme Arasındaki Fark
Acıya neden olan olumsuz duyguları kabul etme ile kendi kendine acı çektirmenin arasındaki farkın anlayabilmek önemlidir.
Kabul denge ile yakından ilgilidir. Batı dünyasında dengeyi sağlamak zordur, çünkü her zaman mutlu olmak için oldukça fazla baskı vardır. Bu, psikolojik refahınızı etkileyebilecek gerçekçi olmayan bir beklentidir. Bu nedenle, nihai amaç, yaşamınızdaki memnuniyeti geri getirebileceği için pozitiflik ve olumsuzluk arasında bir denge kurmaktır.
Ancak, bu zaman ve çaba gerektiren bir süreçtir. Olumsuz duyguları kabul etmek kolay değildir. Tıpkı diğer bilişsel alışkanlıklar gibi, zaman ve pratik ile geliştirebileceğiniz ve mükemmelleştirebileceğiniz bir yetenektir.
“Acı kaçınılmazdır, acı çekmek isteğe bağlıdır.”
– Buda
Olumsuz Duyguları Yönetme Stratejileri
Uzmanlar olumsuz duyguları kabul etmek ve işlemek için çeşitli stratejiler geliştirdiler. TEARS HOPE (Gözyaşı – Umut) bilhassa Ceri Sims’in araştırmasında kendisine gönderme yaptığı ve oldukça popüler bir hale gelen bir stratejidir.
TEARS (Gözyaşı)
- T – Öğret ve öğren. Bu strateji, öz-farkındalık üzerinde çalışmayı, vücudunuzu ve zihninizi ve farklı duygusal durumlara nasıl tepki verdiklerini öğrenmekle ilgilidir. Bu, sinirlendiğiniz anı ve nedenini anlamayı kolaylaştırır. Ayrıca, vücudunuzun beyninize gönderdiği işaretleri yorumlamayı kolaylaştırır.
- E – Duyusal ve somutlaşmış deneyimleri ifade et ve etkinleştir. Bu teknik, günlük yaşamınızda olanların kabulünü artırmak için iç açıklığı ve merakı teşvik eder.
- A – Kabul et ve arkadaş ol. Kendinize duyduğunuz şefkati arttırmalı ve hayal kırıklığına daha toleranslı olmaya çalışmalısınız.
- R – Yeniden değerlendir ve yeniden şekillendir. Bu teknik olayları farklı görmeyi öğrenmekten ibarettir. Bilişsel davranışçı egzersizler bu strateji için mükemmeldir.
- S- Sosyal Destek. Diğer insanlarla daha bağlı ve kendinize karşı daha şefkatli hissetmek için çalışmalısınız. İlişkilerinize zaman ve enerji harcamak da önemlidir. Meditasyon ve farkındalık burada çok faydalı olabilir.
HOPE (Umut)
- H- Hedonik refah / mutluluk. Konuyla ilgili araştırmalar, 3’e 1 oranındaki olumlu / olumsuz duyguları korumanın yararlı olabileceğini göstermektedir. Bu, her gün olumlu deneyimlere sahip olmanın önemli olduğu anlamına gelir. Mutlu anılara odaklanmalı ve başarınızın tadını çıkarmalısınız. Bu, olumsuz duyguları telafi eden, olumlu bir zihinsel durumla harcadığınız zamanı artırmanıza yardımcı olur.
- O – Dikkat et ve katıl. Bu teknik, farkındalık üzerine çalışmaya ve önemli olmayan şeylere çok fazla dikkat etmemeye odaklanır.
- P – Fizyoloji ve davranış değişiklikleri. Gevşeme, nefes alma egzersizleri ve kendinizle ilgilenmeye yoğunlaşmak verimli ve faydalıdır.
- E- Saadet. Bu son öge, özgünlük duygularını ve yaşamınızdaki kişisel hedefler için savaşmayı içerir.
Olumsuz Duyguları Kabul Etmek Kendinizi Daha İyi Hissettirir
Çoğu sağlık uzmanı, olumsuz duyguları yargılamadan kabul etmenin psikolojik refahınızı iyileştirmenin en iyi yollarından biri olduğu konusunda hemfikirdir. Sonuç olarak, çoğu psikolog onları yönetmeyi öğrenmeyi önerir.
Berkeley’deki California Üniversitesinde Psikoloji Doçenti olan Iris Mauss, olumsuz duygularını kabul edenlerin daha az olumsuz duygu deneyimleme eğiliminde olduğunu açıkladı. Bu daha iyi bir psikolojik sağlık sağlar.
Ek olarak, araştırmalar olumsuz duygularından daha az rahatsız olan kişilerin, kendilerini kötü hissetmelerinden ötürü üzülen kişilere göre daha yüksek düzeyde mutluluk ve memnuniyet bildirme eğiliminde olduklarını göstermektedir.
Görebildiğiniz gibi, olumsuz duygularınızı kabul etmek ve üzerinde çalışmak zihinsel sağlığınız ve refahınız için çok önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cacioppo JT, Gardner WL, Berntson GG. El sistema de afecto tiene componentes de procesamiento paralelos e integrativos: la forma sigue la función. Revista de Personalidad y Psicología Social. 1999; 76 (5): 839-855.
- Cámaras R, Gullone E, Allen NB. Regulación emocional plena: una revisión integradora. Revisión de la psicología clínica. 2009; 29 (6): 560–572.
- Sims, C. (2017). Second wave positive psychology coaching with difficult emotions: Introducing the mnemonic of ‘TEARS HOPE’. The Coaching Psychologist, 13(2), 66-78.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.