Logo image
Logo image

Müzik Dinlemenin Beyninize Faydaları

2 dakika
Müzik Dinlemenin Beyninize Faydaları
Adriana Díez

Yazan ve doğrulayan psikolog Adriana Díez

Son Güncelleme: 25 Ekim, 2022

Müzik bizi harekete geçirir, zamanda yolculuk yaptırır, güçlendirir, huzur verir. Neredeyse dünyanın her köşesindedir, her seste, her ritmde, her tınıda. Peki müzik dinlerken beyinde neler olup bitiyor? Pekala, öncelikle her iki lobu da aktive ediyor ve bunlar arasında yeni bağlantılar yaratıyor.

İnsan beyni iki lobdan oluşur. Sol yarı mantık, neden-sonuç ilişkisi, rakamlar ve dilden sorumluyken sağ yarı daha yaratıcı, hayal gücü gerektiren işlerle ilgilenir.

Sesler daha doğmadan önce gelişimimizde rol oynamaya başlar. Bebekler anne karnında annelerinin sesini ayırt edebilirler. Duyma bebeklerde gelişen ilk mekanizmalardandır.

Peki müzik dinlerken beyinde neler olur? Yaratıcılığın işlendiği beynin sağ yarısında duygular havada uçuşurken solda yarıda notalar, ritm ve sözlerin anlamına yoğunlaşır.

Müzik öğrenmek neden beyine faydalıdır?

Çocukların beyninin esnekliği inanılmazdır. Müzik her iki yarıyı da aktive ederek raalrında yeni bağlar oluşturur. Ama bu sadece çocuklar için geçerli değil- bu yetişkinlerde de var. Yetişkinlerin beyninde değişiklikler daha yavaş olmasına rağmen yeni bağlantılar yine de yaratılabiliyor.

Some figure

Müzik öğrenmenin beynin sol yarısına faydalarından bazıları:

  • Hafıza
  • Motor beceriler, kullanılan enstrümana göre değişir
  • Ritm
  • Koordinasyon

Sağ yarı:

  • Hayal gücü
  • Yaratıcılık
  • Uyum

Müzik yapmak aynı zamanda hangi lobun çalıştığına bağlı olarak duyguları da etkiler. Peki müzik sosyal hayatınızı nasıl iyileştiriyor? Empati gibi duygularınızı ön plana çıkararak yeni bağlantılar kuruyor ve her duyduğunuz yeni melodiyle yeni duygular ediniyorsunuz.

“Müzik hangi tür olduğuna bağlı olarak metabolizmayı değiştirebilir, kan basıncını artırıp azaltabilir, enerjiyi etkiler, sindirimi olumlu ya da olumsuz etkiler. Müzik aynı zamanda endorfin salgılanmasını artırarak zevk alma ya da rahatlama gibi hisleri çoğaltabilir.”

 Müzik ve duyuglar

“Müziksiz hayat hatadır.”

– Frederich Nietzsche

Sadece müzik dinleyerek ne kadar çok duygunun aktive olduğunu bilmek oldukça şaşırtıcı. Rahatlamış, enerjik, heyecanlı, mutlu ya da neşeli hissettirebilir. Peki tüm bunlardan nasıl faydalanabilirsiniz?

“Enstrümantal müzik dili ne kadar da harika. Mantığı saf dışı bırakır. Sadece içinizde duygusal bir tepkimeye neden olur.”

– Yanni

Müziğin her türlüsü duyguları harekete geçirir. Planladığımız her şey için müzik terapisinden daha iyisi olamaz. Müziği her şeye dahil edebilirsiniz. Önemli olan hangi türün sizi en iyi etkilediğine karar vermek.

Some figure

Sorunlarla başa çıkmanın yeni  yollarını bulmak için müzik terapisi çok faydalıdır., insanın kendini tanımasına olanak sağlar ve bilinçli olarak farkında olmadığınız ama aklınızın bir köşesinde harekete geçmeyi bekleyen duyguların uyandırır.

İlişkilerini güçlendirir, bedeninizin hareketlerini değiştirir, düzenleme becerilerinizi etkiler. Farklı bir şekilde iletişim kurma imkanı verir ve kendinizi ifade etmenize olanak sağlar. (dil kullanılsın ya da kullanılmasın) Gözleriniz kapadığınızda yeni bir dünyaya açılmanızı sağlar.

Tüm bunlara bakarak müziğin beyninizin her iki yanında da işlev gösterdiğini söyleyebiliriz.

Her şeyden önemlisi daha sağlıklı ve mutlu olmanıza ön ayak olur. Ne duruyorsunuz, müziği açın ve nasıl isterseniz öyle hissedin! Kendinizi keşfetmeye ve müzikle birlikte salınmaya cesaretiniz olsun.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.