Kendinizi İfade Etmeyi Öğrenerek Daha İyi İlişkiler Kurun

Kendinizi İfade Etmeyi Öğrenerek Daha İyi İlişkiler Kurun

Son Güncelleme: 11 Mart, 2018

İnsanlar arasındaki iletişim her zaman kusurludur. Kendinizi tamamen doğru bir şekilde ifade etmek, özellikle de duygularınız hakkında konuşmak söz konusu olduğunda imkansızdır. Fikirleri ifade etmek, duygulara göre çok daha kolay. Bunun nedeni, fikirlerimizden söz etmeye daha alışkın olmamız.

Fikirlerimiz konusunda daha az kırılgan hissediyoruz kendimizi. Bu, bir iş ilişkisini sürdürmenin kişisel bir ilişkiyi korumaktan daha kolay olmasının da nedenlerinden biridir.

Bunun için yapabileceğimiz bir şey, iletişim becerilerimizi geliştirmek olacaktır. Bunu yapmaya değer çünkü kişiler arası ilişkilerimizde çok büyük bir etkisi olacaktır. İletişimimizin iyi ya da kötü olması fark etmez, aslında her şey kelimeleri kullanma şeklimize bağlıdır.

“İletilemeyene güvenemem; bütün şiddetin kaynağı budur.”

– Jean Paul Sartre

Gerçek şu ki kendinizi daha iyi ifade etmeyi öğrendiğinizde pek çok sıkıntıdan da kendinizi kurtarmanız mümkün olabilir. Yaşadığınız ilişki sorunlarının kaçı söyledikleriniz, söylemedikleriniz ya da nasıl söylediğinizden kaynaklıdır? Şefkat duygusunu ve farklı fikirleri ifade etmeyi öğrenmek önemlidir böylece biz de öğrenmiş oluruz. İşte bu yazımızda kendinizi ifade etmenize yardımcı olacak bazı stratejilere yer vereceğiz.

Kendinizi ifade edin, sessiz kalmayın

Çeşitli araştırmalar, konuşulmadan bırakılmış olumsuz duyguların bizi hasta hale getirebileceği fikrini destekliyor. Çatışmalardan kaçınmak  veya başkalarının ne düşünebileceğinden korktuğumuz için sessiz kalmak asla iyi bir seçim değildir. Sessizlik, kendi gücünü alır ve eylemlerimizi genellikle herhangi bir gerekçe olmadan etkiler.

gülümseyerek konuşan kadınlar

Sadece negatif bir duygu yaşadığınızda kendinizi ifade etmeyi öğrenmek yetmez. Pozitif duyguları ifade etmekte güçlük yaşayan insanlar da vardır. Böyle yaptıklarında aşırı duygusal biri olarak algılanacaklarından korkarlar. Elbette bazen aşırıya kaçarız ama sevgimizi veya onayımızı asla göstermemek de iyi bir şey değildir.

Nasıl hissettiğiniz konusunda yalan söylemeyin

Bazılarınız bu sanatta gerçek uzmanlar olabilse de, insanlar genellikle ne hissettiğiniz konusunda samimiyetsiz davrandığınızı fark eder. Belki bilinçsize yaptığınız bir şeydir bu, ancak kapalı veya aldatıcı bir şekilde iletişim kurduğunuzda çevrenizde bir rahatsızlık yaratırsınız.

Başkalarını memnun etmek için duygularımız hakkında yalan söylüyoruz. Onlara zarar vermemek veya onları manipüle etmemek için. Yine de, yalan söylemek, ilişkiyi daha güçlü hale getirmek yerine onu zayıflatır. Yalanlar, iyi niyetli olsa bile, bir ilişkinin derinlik ve güven içinde büyümesini engeller.

Duyguları parçalara ayırmak

Çoğu zaman ne hissettiğimizi nasıl ifade edeceğimizi bilmiyoruz çünkü tam olarak ne hissettiğimizi bilmiyoruz. Duygularımız genellikle “saf hal” içinde değildir. Başkaları ile karışmışlardır. Onlar karmaşıktır. Ne hissettiğinizi aşırı genelleştirmeye çalışmayın. Bunun yerine, onu daha doğru tanımlamaya çalışmak için gayret etmek lazım.

Duygularımızı tanımlamak için etkili bir yöntem, yaşadığımız her şeyi parçalara ayırmaktır. Duygusal durumunuzu oluşturan tüm parçaları ayırmaya çalışın. Her parçayı çözerken, her şey daha netleşecektir ve kendinizi daha başarılı bir şekilde ifade edebileceksiniz.

gün batımında iletişim

Öfkeyi kelimelere dönüştürün

Kontrolsüz öfke, üretken iletişim söz konusu olduğunda en kötü şeylerden biridir. Sinirimiz bozuk olduğu zaman, ilişkiyi incitebilecek şeyler düşünür ve söyleriz. Çözüm, öfkeyi inkar etmek ya da bastırmak değildir. Bunun yerine, işlenebilmesi için duyguyu kelimeler haline getirmektir.

Öfkenin hâlâ söylediklerimizi kontrol altına alacak kadar enerjisinin olduğunu düşünürsek konuşmamalıyız. Bu noktada, sessiz kalmak ve gerginliğin azalmasını beklemek çok önemlidir. Unutmayın, bir şey öfke ile söylendiğinde  genelde kelimelerin kendisi hatırlanmaz. Sözlü şiddet olduğunda diğer kişi bağlantısını keser.

Yani, ses tonu ve tavır çoğu zaman mesajın kendisinden daha önemlidir. Karşınızdaki dinleyiciye ulaşmayan bir mesaj ise hiçbir işe yaramaz.

Sakinliğinize yeniden kavuştuktan sonra, verdiğiniz cevabın sebebini belirtin. İyice konuşun. Kendinizi kesin ve açık ifade etmeye çalışın. Hiç bir şeyi gizli tutmayın, ancak daima kendi kontrolümüzü koruyun. Bu şekilde, daha çok dinleriz ve mesajımızın alıcısı, konuyu hak ettiği ciddiyetle ele alacaktır.İletişimimiz üzerinde çalışmaya değer. Bu beceriyi geliştiren herkes kişisel ve mesleki olarak daha iyi ilişkilere sahip olacaktır. Bu kadar zor değil bunu başarmak. Sadece sabit bir çaba ve bilinçli, kasıtlı olarak pratik gerektirir, hepsi bu.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.