Müzik, Beyninizin Yapısını Değiştirebilir
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Müziğin öğrenmede önemli bir rol oynadığını uzun zamandır biliyoruz. Aslında, müzik eğitimi beynin farklı bölümlerini uyarır. Çeşitli çalışmalar, belirli şarkıların ve melodilerin dinlenmesinin, Alzheimer ve diğer demans hastalarındaki hastalarda belleği iyileştirebileceğini göstermiştir.
Müzik, bilgileri daha iyi tutmanıza ve öğrenmeyi optimize etmenize yardımcı olabilir. Bunun nedeni, dikkat etmenize, duyguları uyandırmanıza ve görsel görüntüleri uyarmanıza yardımcı olmasıdır. Her yaştan öğrenciler, daha iyi konsantre olmalarına yardımcı olmak ve öğrendikleri materyalin hafızasını güçlendirmek için kullanabilirler.
Öğrenmeyi kolaylaştırmak için müzik kullanmanın en büyük avantajlarından biri, her bir öğrenme yöntemi için farklı bir tarzın olmasıdır. Aşağıda, uzmanlara göre belirli bir bilgi edinmek için müziğin nasıl kullanılacağına dair bazı ipuçlarını açıklıyoruz.
Hangi müzik türüyle çalışmak en iyisidir?
Şimdi önemli bir ayrım yapmak için iyi bir zaman – eğitim, öğrenmeyle aynı şey değildir. Çalışmanın amacı öğrenmek olsa da, tüm öğrenim öğrenim yoluyla elde edilmez. Müziğin öğrenmede önemli bir rol oynadığını bilsek de, birçok uzman ders çalışırken için en iyi şeyin sessizlik olduğunu söylüyor.
Bununla birlikte, müzik belirli bir ortam yaratmanın iyi bir yolu olabilir. Araştırmacılar, belirli melodilerin mekansal zeka gibi belirli bilişsel yetenekleri geliştirebileceğini bulmuşlardır. Ayrıca müziğin, çalışmak için mükemmel bir zihin durumuna getirilmesine yardımcı olabileceğini keşfettiler.
Örneğin, öğrenmek için kendinizi motive etmek için iyimser bir melodi, özellikle olumlu düşünmeyi destekleyen sözlere sahip şarkıları kullanabilirsiniz. Ayrıca enerji seviyenizi yükseltmek, dikkatinizi konuya odaklamak veya mola zamanlarında rahatlamak için müzik kullanabilirsiniz.
Müziği kullanmanın bir başka yolu, anılarınızın gücünü arttırmak ve uyarmaktır, böylece öğrenme daha duyusal ve etkileşimli hale gelir. Bazı melodiler ve sözler, çocuklarına ve öğrencilerine yeni bilgiler öğretmeye çalışırken ebeveynler ve öğretmenler için çok yararlı olabilir.
Müzik, sessizliğin mümkün olmadığı ya da konsantre olmanıza engel olan diğer seslerden uzaklaşamadığınız durumlarda konsantrasyonunuzu korumak için de kullanılabilir. Birçok insan arka planda gürültü olduğunda dikkatini vermekte zorlanmaktadır
New York, Troy’daki Rensselaer Polytechnic Institute’te çalışan araştırmacılar, yakın zamanda doğa seslerini dinlemenin ruh halini ve odaklanmayı artırabildiğini keşfetti. Bilişsel işlevselliği iyileştirirken ve konsantrasyonu optimize ederken, arka plandaki bütün anlaşılmaz konuşmaları da gizleyebilir doğa sesleri. Çalışma, çalışanların verimliliğini artırma odaklı olmasına rağmen sonuçları, ders çalışma sırasında yaşanan konsantrasyon problemlerine de dayanmaktadır.
Müzikle teknik becerilerin öğrenilmesi beyinde değişiklikler üretir
Müzik dinlemenin yukarıdaki yararlarına ek olarak, aynı zamanda fiziksel becerileri öğrenmenize nasıl yardımcı olabileceğinden bahsetmeye değer. Edinburgh Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından kısa süre önce yapılan ve Brain and Cognition isimli tıp dergisinde yayınlanan bir çalışmada, fiziksel beceriler (örtük veya prosedürel öğrenme) öğrenmek için müzik kullanmanın beynin önemli bir kısmının gelişimini teşvik ettiğini bulmuşlardır.
Araştırmacılar, müzik dinlerken temel hareketleri uygulayan insanların, sesin işlenmesi ve kontrol hareketiyle ilişkili beyin alanlarında daha büyük yapısal bir bağlantı olduğunu bulmuşlardır.
Bu, özellikle hareketlerinin kontrolünü kaybetmiş insanlar için harika bir haber. Çalışmanın, motor becerilerini engelleyen belirli koşulların rehabilitasyonu için gelecekteki araştırmalar üzerinde olumlu etkileri olabilir.
Çalışma, müziğe anahtar faktör olarak işaret etmektedir. Araştırmacılar müziğin insanları hareket etmeye teşvik ettiğini söylüyor. Bu çalışma, yeni motor becerileri öğrenmek için müzikal ipuçlarını kullanmanın beynin beyaz maddesinde yapısal değişikliklere yol açabileceğini gösteren ilk deneysel kanıtı sunmaktadır.
Araştırmada, sağ elini kullanan gönüllüler iki gruba ayırmışlar ve baskın olmayan ellerinde parmak hareketleri dizilerini içeren yeni bir beceri öğrenmişlerdir. Gruplardan biri bu görevi müzik yardımıyla, diğeri müzik olmadan öğrenmiştir.
Dört hafta sonra, her iki gönüllü grubu da dizileri iyi uyguladı. Ancak gönüllülerin beyinlerinin MR görüntülerini analiz ettikten sonra, müzikal notalarla öğrenen grubun, beynin sağ tarafında daha fazla yapısal bağlantı olduğunu, müziksiz öğrenen grubun ise hiçbir değişiklik göstermediğini gördüler. Ekip gelecekteki araştırmanın, müziğin özel tipte motor rehabilitasyon programlarıyla yardımcı olup olmayacağını belirleyeceğini umuyor.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.