Miletoslu Thales ve Evren Üzerine Düşünceleri
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Miletoslu Thales (MÖ 624 – MS 545 civarı) antik Yunan düşünürlerinin İyon okulunu kurdu. Ayrıca, o zamanlar yedi bilgeden biri olarak biliniyordu. Aslında Aristoteles bile Thales’i doğa felsefesinin kurucusu olarak görmeye başladı. Bunun nedeni, her şeyin nihai ilkesini arayan ilk Yunanlı olmasıydı. Bunu su olarak gördü.
Thales Atina’da yaşıyordu. Bazı metinler onun Mısırlı bir rahip tarafından eğitildiğini öne sürüyor. Astronomi ile ilgili problemlerle derinden ilgilendi. Aslında, belirli kozmolojik olaylar için bir dizi doğaüstü açıklama sağladı.
Sonunda, gökle ilgili her şeyi sorguladığı felsefi yaklaşımı, Antik Yunan astronomisinin başlamasını sağladı.
Thales’in hipotezleri cesurca ve yeniydi. Aslında, İnternet Felsefe Ansiklopedisi (The Internet Encyclopedia of Philosophy – IEP), astronomi üzerine ilk çalışan, güneş tutulmalarını ilk tahmin eden ve yaz ve kış gündönümlerini ilk ayarlayan ilk kişi olabileceğini belirtiyor.
Aslında laboratuvarı, test tüpleri ve aletleri olmamasına rağmen, bazı soruları ilk soran oydu: Biz kimiz? Nereden geliyoruz? Nereye gidiyoruz?
Şimdi “Bilge Astronom” olarak bilinen bu büyük filozofun zihnine girelim. Nitekim üzerinde düşünmemiz ve kafa yormamız için, Evrenin sonsuzluğundaki yerimizi ve onunla yakın ilişkimizi düşünmemiz için pek çok söz bırakmıştır.
Miletoslu Thales “Su her şeyin ilk prensibidir” der
Thales sudan yaratıldığımızı ve sudan geldiğimizi söyledi. Aslında onun için su doğanın kendisiydi ve her şeyin kaynağıydı. Bu, evrenin başlangıcı, başlangıç ilkesiydi. O zamanlar, Dünya’nın su üzerinde yüzen düz bir disk olduğuna inanıyordu. Ayrıca her şeyin sudan geldiğini ve sonunda her şeyin tekrar suya döndüğünü düşünüyordu. Aslında, evrendeki her şeyin sadece suyun bir modifikasyonu olduğuna inanıyordu.
Thales, suyun eşsiz bir madde olduğunu düşündü. 2009 yılında suyun doğası üzerine “The Nature of Water: Thales’ arkhe” başlıklı bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışma, suyun yaşam süreçleri için önemi hakkında birçok açıklama yapılabileceğini öne sürdü. Aslında Thales, Homeros geleneğinde Oceanus ve Tethys’in dünyanın ataları olduğunu düşünüyordu.
Biz insanlar bile yüzde 60 sudan oluşuyoruz. Ayrıca, beyin yüzde 70, kan yüzde 80 ve akciğerler yüzde 90’a kadar sudur.
“Uzay her şeyi içerdiği için en büyük şeydir”
Thales, uzayın kesinlikle sonsuz olduğunu düşünmemiş olabilir. Ancak, her şeyi içerdiğini düşündü. Evrenin yapısını mantıklı bir şekilde açıklamaya çalıştı. Dünya’nın ay, güneş ve yıldızlar gibi diğer gök cisimlerinden ne kadar uzakta olduğunu belirtti. Bunu yapmak için Babil bilimini kullandı.
Ancak, düşüncelerinin çoğu yanlıştı. Aslında, evrenin ters sırada olduğunu düşündü. Çünkü güneşin diğer yıldızlardan daha uzak olduğunu iddia etti.
“Kendinizi iç dünyanızda tecrit edin ve evrenin sistemi üzerine düşünün”
Önceki düşünce çizgisine uygun olarak Thales, içe bakmamızı önerdi. Aslında, içinde yaşadığımız uçsuz bucaksız ve ölçülemez evrenle ilgili olarak kim olduğumuzu veya ne olmak istediğimizi düşünmeliyiz.
Çünkü eğer insanlar olarak kozmosun büyüklüğünü ve yaşını kavrayamıyorsak, Dünya dediğimiz küçücük yuvanın nereye sığdığını düşünüyoruz? Gerçekten de, bu sonsuzluğun ve sınırsızlığın ortasında neredeyiz? Aslına bakarsanız, bunu düşündüğümüzde, her zamanki günlük endişelerimiz ve kaygılarımız gülünç görünür. Carl Sagan bunu doğrulamıştır.
Thales, “Tanrı her şeyin en eskisidir, çünkü o doğmamıştır” demiştir
Thales’in bu sözü, evrenin yaratılışını ve her şeyin kökenini yansıtır. IEP‘nin önerdiği gibi, Thales her şeyin Tanrı ile dolu olduğunu düşündü. IEP, Aristoteles’in şunları iddia ettiğini belirtir:
“Thales de, kendi görüşlerinden kaydedilenlerden hüküm vermek gerekirse, bir taşın [mıknatıs ya da mıknatıs taşının] bir ruhu olduğunu, çünkü demirin hareket etmesine neden olduğunu söylediğinden, ruhun bir anlamda hareketin nedeni olduğunu varsayıyor gibi görünüyor. Bazıları ruhun tüm evreni kapladığını düşünüyor, belki de Thales’in her şeyin tanrılarla dolu olduğu görüşü buradan geliyor.”
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
The Nature of Water. De Santo NG, Bisaccia C, Bilancio G, Romano M, Cirillo M. The nature of water: Thales’ arkhe. J Nephrol. 2009 Nov-Dec;22 Suppl 14:98-102. PMID: 20013740.
Internet Encyclopedia of Philosophy (IEP)
Divulgamat: Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia, uptc.edu.co
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.