Meditasyon: Zihninizin Farkında Olmak
Meditasyon sanatı, zihninizi sakinleştirip hislerinize dikkat etmekten çok daha fazlasıdır. Kendinizi huzurlu bir dünyaya çekmek, meditasyonu alışkanlık haline getirmek ve nasıl meditasyon yapacağınıza odaklanmak, bunu günlük hayatınıza entegre etmeyecekseniz anlamını yitirir.
Meditasyon, bunu uygulamak için zaman ayırmak ve nasıl konsantre olacağımızı öğrenmenin ötesine geçer. Hayatınıza dahil ettiğiniz, iç değişim yaratan ve çevrenize, doğaya ve dünyadaki tüm varlığa karşı daha iyi bir insan olma niyetini göstermenize yardımcı olan bir alışkanlık olmalıdır.
Bilginiz ve inançlarınız, sizi berrak, masum ve çevrenizdeki şeylere karşı duyarlı bir hayat sürmekten alıkoyuyor olabilir. Meditasyon, müdahale ve zihinsel gürültüden uzak bir ruh haline sizi götürerek ilişkilerinizin ve davranışlarınızın bundan nasıl etkilendiğinin farkına varmanıza yarayan bir uyanış yaşamanızı sağlar.
“Koşmak, dans etmek, yüzmek – her şey meditasyon olabilir. Benim meditasyon tanımım şu: Bedeniniz, zihniniz ve ruhunuzun birlikte uyum içinde çalıştığı her an, meditasyondur.”
– Osho
Kendinizi tanımayı öğrenin
Meditasyon, zihinden çok daha fazlasını içerir. Zihniniz sakin olduğunda, düşüncelerinizi bozan ön yargı ve hükümlerden kurtulmak da kolaylaşır. Zihninizi daha hassas ve akıllı olmaya bu şekilde alıştırabilirsiniz.
“İnsan, kendi içindeki hastalığın farkında olmalıdır. Çelişkilerinin, ikili kavgalarının, birbirine zıt arzularının, ideolojik hedef ve onların gerçekten uzaklığının farkında olmalıdır. İnsan, “neyin ne olduğunu” kınamadan, yargılamadan, değerlendirme yapmadan gözlemlemelidir.”
– Krishnamurti
İç benliğinizi tanıyıp nasıl hareket ettiğine ve sizi nasıl etkilediğine dikkat ettiğinizde, gözleminiz onu ortadan kaldırmaya başlayacaktır. Ve o benlik yok olduğunda zihniniz de düzene girecektir. Bunu, mevcut varlığınıza dikkat ederek, öğrenme potansiyelinizi artırarak yapacaktır.
Tecrübelerinizin düşüncelerinizle kirlendiğini hiç fark ettiniz mi? Zihninizi sakin tutabilirseniz, kısıtlamalar olmadan deneyimde bulunabilecek ve her şeyi numara yapmaksızın kabul edeceksiniz.
Meditasyon, sizi gerçek tabiatınızla temasa geçirir
Meditasyon, zihninizle uygulayacağınız bir teknik ya da kazanacağınız bir beceri değildir; ayrıca çaba da gerektirmez. Meditasyon, her türlü zihinsel aktivitenin üzerindedir. Bu aktiviteyi gözlemleyebilme becerisine sahiptir. Meditasyon, zihnin sınırlarında başlar.
Öğrenmek ve hedeflerimizi gerçekleştirmek için zihnimizi kullanırız ama meditasyon sayesinde gerçek tabiatımıza ulaşırız. Her deneyim veya şarta rağmen devam eden varlığımızın en saf halini kabul ederiz. Eylem ve kişisel başarılarınızın ötesinde varlığınızın entegrasyonuna bu şekilde ulaşırsınız. Meditasyon vasıtasıyla gerçek tabiatınızla temasa geçersiniz çünkü gerçek benliğinizi bulursunuz.
“Meditasyon, bir berraklık halidir, zihin hali değil. Zihin, hep karışıktır. Asla berrak değildir. Olamaz. Düşünceler, etrafınızda bulutlar yaratır- bunlar görünmez bulutlardır. Düşüncelerin yarattığı bir sis vardır ve açıklık kaybolmuştur. Düşünceler ortadan kaybolduğunda, çevrenizde bulut falan kalmadığında, en saf varlığınızla baş başa kaldığınızda, berraklık gerçekleşir.
– Osho
Meditasyonun amacı kendinizi tanımaktır
Meditasyon vasıtasıyla kendinizi tanımak, düşünce ve duygularınız şeklinde bütün zihinsel aktivitenize dikkat etmeyi kapsar. Bütün bu deneyimin gözlemcisi olarak hareket edersiniz ve kendinizi bu şekilde keşfedersiniz.
Zihinsel aktivitenizi anladığınızda bilinçaltınızın kendiliğinden yüze çıkmasına izin verirsiniz. Aklınızı karıştıran ve vicdanınızı işgal eden gürültüden bu şekilde kurtulabilirsiniz. Görüşünüzü gölgeleyen katmanları soyup çevrenizdeki dünyayı daha açık bir şekilde kavrayabilirsiniz.
“Kontrol, direnişe işaret eder. Lütfen şuna biraz uyun. Konsantrasyon, bir direniş türüdür, düşüncenin belli bir noktaya indirgenmesidir. Ve zihin, tamamen bir şeye yoğunlaşacak şekilde eğitildiğinde, esnekliğini, duyarlılığını kaybederek hayatın bütün alanını kavrayamaz hale gelir.”
– Krishnamurti
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.