Mavi Bölgeler: Uzun ve Mutlu Yaşayan İnsanların Sırrı
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Son yıllarda, insanların ortalamadan daha uzun yaşadığı ve aynı zamanda daha mutlu göründüğü dünyadaki beş yer tespit edilmiştir. Bu yerlere Mavi bölgeler adı verilmiştir. Bu yerlerde yaşayan insanların neden daha uzun yaşadığına dair yapılan analizler, büyüleyici olmasının yanı sıra günlük hayatta bizlerin de uygulayabileceği birçok ipucu veren ve bu sayede daha iyi bir yaşam kalitesi elde etmemizi sağlayan veriler ortaya çıkarmıştır.
Binlerce kilometre uzakta olmasına rağmen bu yerlerde yaşayanların paylaştıkları belirli rutinler ve yaşam biçimleri vardır. İnsanların mutluluğunu ve sağlığını etkileyen coğrafi konumu değil, dünyada yaşama ve olma biçimleri olduğunu düşündüren olgunun kendisidir. Bu yazımızda mavi bölgelerde yaşayan halkların ortak yönlerini inceleyeceğiz.
Mavi Bölgeler ve Dan Buettner
Amerikalı araştırmacı ve National Geografic’in bir üyesi olan Dan Buettner, İtalyan Sardunya’sındaki Barbaglia bölgesini yaşayan sakinlerin uzun yıllar yaşaması nedeniyle, bölgenin demografik yapısına dayalı kapsamlı bir araştırma yürüttü. Hekimler, beslenme uzmanları, epidemiyologlar, antropologlar ve nüfus bilimcilerden oluşan bir araştırma ekibi kurdu. Araştırmalarında Buettner ve ekibi, aynı özelliklere sahip dört yer daha buldu. Bu veriler yalnızca istatistiksel verilerle değil, aynı zamanda yaşam tarzlarıyla da örtüşüyordu.
Bu sayede dünyadaki en uzun ömürlü nüfus yoğunluğuna sahip mavi bölge haritasının Barbaglia’yı kapsadığı kanısına varıldı. Onu dünyanın en yaşlı nüfusuyla ikinci sırada yer alan Nicoya Yarımadası izler. Japonya’da bulunan, Okinawa adası gezegenimizdeki en eski kadın nüfusuna sahip bölgedir. Ege Denizi’nde bulunan bir diğer ada ise İkaryadır. İnsanlar oldukça uzun ömürlü ve buna seviyesi düşüktür. Son olarak da, Amerika Birleşik Devletlerinin batı kıyısında yer alan Loma Linda’yı buldular. Burada yaşayan insanların yaşam beklentileri Amerikalılara göre ortalama 10 yıl daha uzundur.
Bu yerlerin nasıl bir ortak noktası vardır?
Tamamen farklı coğrafi konumlara, iklimlere ve kültürlere ait olmalarına rağmen, mavi bölge sakinleri şaşırtıcı demografik özellikleri paylaşmaktadır. Elde edilen veriler, bu tesadüfi durumun iklim veya belirli bir kültür tipi tarafından oluştuğu fikrini elde etmiştir.
Görünüşe bakılırsa bu toplumlarda yaşayan insanların ortak noktası, sakinlerini sıra dışı bir şekilde uzun ömürlü olmaya ve iyi bir yaşam kalitesine teşvik eden en az beş faktöre dayanır. Bu faktörler beslenme, egzersiz ve yaşam amacı ile ilgilidir. Ayrıca stres ve sosyal ilişkilerle başa çıkma metotlarıyla da ilgisi vardır.
Beslenme ve egzersiz
Bu mavi alanlarda yaşayanlar, kırmızı etten daha çok bitki kökenli besin ve balık tüketmektedir. Bazıları zeytinyağı ve kırmızı şarabı da düzenli olarak tüketmektedir. Ayrıca yavaş yemeye kendilerini alıştırmışlardır, bu nedenle midelerini tam anlamıyla ağzına kadar doldurmazlar.
Bunun adı Okinawa’da, hayatı uzatan sır adı verilen “hara hachi bu” olarak bilinir: daha az yemek yemek daha uzun yaşamak demektir. Bu uygulama üzerine yapılan araştırmalar, koroner kalp hastalığını ve kanser teşhisi vakalarının azaldığını göstermiştir. “Hara hachi bu”, kişinin kendini az yemekle empoze etmesi anlamına gelen bir Konfüçyüs öğretisidir: karnınızın %80’i dolana kadar yiyin.
Mavi kuşakta yaşayan insanların bir başka ortak alışkanlığı ise hareketsiz olmayı akıllarından bile geçirmemeleridir. Egzersizlerini spor salonlarında yapmazlar. Rutin egzersizleri uzun yürüyüşleri ve bisiklet sürmeyi içerir. Ayrıca tarlalarda veya meyve bahçelerinde de çalışırlar ve hareketli olmayı doğal olarak yaşamlarının bir parçası haline getirmişlerdir.
Yaşam amacı
Bu insanların paylaştığı temel faktörlerden biri de; hayatta yapacak daha çok şeyleri olduğu için her sabah mutlu kalkacak sebeplerinin olmasıdır. Hatta Okinawa’da bunun için bir isim vardır: İkigai ya da hayatın bir amacı vardır, bu da hiçbir zaman yaşla anlamını kaybetmez. Bu kavram iş veya ekonomik anlamla hiçbir şekilde bağlantılı değildir, sizi gerçekten mutlu eden bir şey yapma arzusuyla bağlantılıdır.
Stres ve sosyal ilişkilerin üstesinden gelme
Yaşam kalitesinde ve süresinde gerçekten etkili görünen bir diğer faktör ise kendini yararlı hissetme ve yalnızca aileyle sınırlı olmayan sosyal bağlar geliştirmektir. Bu insanlar arkadaşlarına değer verir ve sağlıksız ilişkilerden kaçınırlar. Sosyal çevrelere ve toplumun iyiliğine olan eylemlere aktif olarak katılırlar. Kısacası, diğer insanlarla kaliteli zaman paylaşırlar.
Mavi bölgelerde yaşayan insanlara ve stresle başa çıkma kaynaklarına yönelik araştırmalar yapılmıştır. Pratikte aslında stresin onların hayatında yeri yoktur. Bu toplumlar, dinlenme ve uyku saatlerinin kalitesi gibi hususlara özel özen gösterirler. Birçoğu meditasyon yapar veya çok eski gevşeme teknikleri uygular ve güçlü ruhsal inançlara sahiptir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ikeda, N., Saito, E., Kondo, N., Inoue, M., Ikeda, S., Satoh, T., … Shibuya, K. (2011). What has made the population of Japan healthy? The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(11)61055-6
- Akiyama, H. (2015). Japan’s longevity challenge. Science. https://doi.org/10.1126/science.aad9386
- Olshansky, S. J., Carnes, B. A., & Désesquelles, A. (2001). Demograpgy: Prospects for human longevity. Science. https://doi.org/10.1126/science.291.5508.1491
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.