Maddi Durumunuzun Bir Yük Haline Gelmemesi İçin 5 İpucu
Genellikle maddi durumumuz gereğinden fazla önem verdiğimiz bir konudur. Hepimizin de bildiği gibi hayatta çok daha önemli şeyler var. Ancak, ay sonuna geldiğinizde faturaları ödemenin vakti gelmiştir ve sizin de pek fazla seçeneğiniz yoktur. Ya ödersiniz ya ödersiniz. Eğer ay sonunda faturalarınız size problem çıkarmıyorsa, maddi sorunlar yaşamanızın sebebi bazen de elde etmesi zor bir şeyi istemenizdir. Ne kadar çabalarsanız çabalayın hedefinize ulaşmanın yakınına bile gelmemişsinizdir. Paranızı denkleştirmeye çalışırsınız ama hiçbir şey işe yaramaz.
“Pythocles’i zenginleştirmek istiyorsanız, para kasasına katkı yapmak yerine isteklerini azaltın.”
– Epikür
Elbette canının istediğini satın alan ve devamlı iflasın eşiğinde yaşayan bazı insanlar da var. Çok az insan da asla parayla ilgili bir endişeye sahip değil. Para kaçınılmaz bir konudur ve maddi kaygılara sahipseniz bu konuda rahat olmak bazen çok zordur.
Burada problemin kaynağı sahip olduğunuz paranın miktarı değil. Burada kritik nokta paranızı nasıl idare ettiğiniz. Maddi durumunuzun kontrol edebilirsiniz. İşte bunun için 5 ipucu.
1. Biriktirmek – istikrarlı bir maddi durumun temeli
Aşırı tüketimin böylesine hakim olduğu bir zamanda para biriktirmekten bahsetmek zordur. Hatta insanlar artık mal varlığınızı o kadar da umursamıyor. Bunun yerine sizin tüketim kapasitenize bakıyorlar. Sürekli bize para harcatmaya çalışan indirimlerin, kampanyaların ve reklamların bombardımanına maruz kalıyoruz.
Para biriktirme alışkanlığı istikrarlı bir maddi duruma sahip olmak için elzemdir. Ekonomistler gelirimizin %10’unu biriktirmek gerektiğini söylüyor. Bu %10’un sizin olmadığını düşünür, ödemeniz gereken bir vergi olarak aklınıza kazırsanız para biriktirmek daha kolay gelir. Bu parayı da en az 1 yıl harcamamalısınız. İstediğinize ulaşmanın ne kadar kolay olduğunu ve hep karlı çıkacağınızı fark ettiğinizde şaşıracaksınız.
2. Bir acil durum fonunuz olsun
Sabit geliriniz sıkça beklenmeyen bir masraf çıktığı zamanlarda ziyan olur. Evinize gelen bir hasar, bir hastalık ya da acil bir seyahat gibi durumlar en yaygın rastladığımız süprizlerdir.
İşte bu yüzden bir acil durum fonu oluşturup muhafaza etmek çok önemlidir. Yine ekonomistlerin dediğine göre, acil durum için yeterli miktar gelirinizin %5’i olmalıdır. Aynı şekilde bu para da sizin değişmiş gibi davranmalısınız. Bunu kendi iyiliğiniz için her ay ödemeniz gereken bir borç olarak görün.
3. Sosyal güvenlik garantisi yaptırın
Bu özellikle de genç insanlar için önemli bir adım. Gençken adeta yaşlanmak diye bir şey yok gibi gelir. Ancak böyle bir şey var ve eninde sonunda herkes gibi sizi de bulacak. Vakit geldiği zaman ise siz savunmasız bir konumda olacaksınız.
Bugünlerde her iş yeri çalışanlarına sosyal güvenlik sağlamıyor. Eğer sizin için de durum buysa, bir çeşit fon yatırımı yapmalı ya da emeklilik için bir ek birikim hesabı oluşturmalısınız. Tavsiye edilen miktar gelirinizin %15’i şeklinde, hatta mümkünse daha fazlası. Hayatınızın son zamanlarında elinizin altında maddi bir kaynağınızın olması gibi bir rahatlık yok.
4. Aylık bütçenizi çıkarın
Maddi durumunuzu dengede tutmak istiyorsanız aylık bir bütçeniz olmalı. Özellikle de sabit bir geliriniz yoksa, ne kadar para kazandığınızı ve harcadığınızı bilmek son derece önemlidir. Harcamalarınızın hesabını tutmak iç karartıcı olsa da kesinlikle gerekli bir şeydir.
Bu söylediğimiz hesaplamalara göre, her zaman aylık gelirinizin %30’unu saklamanız gerekiyor. Gerisi ise gerekli masraflarınız için harcanacak miktar. Bu size biraz fazla gelmiş olabilir ama aslında sadece bir alışkanlık haline getirme meselesi. Bazen geliriniz artabilir ama yine de paranızın her şeye yetemeyeceğini biliyoruz. İşte bunun sebebi bütçenize uygun davranmamaktır.
5. Dürtüsel olarak harcama yapmayın
Yazının başına geri dönelim; bize sürekli harcama yaptırmaya çalışan bir ortamda yaşıyoruz. Reklamların çoğu, tüketicileri dürtüsel olarak alışveriş yapmaya teşvik etmek amacıyla tasarlanır. Bu kadar çarpıcı ve ilgi çekici reklamlar yapmalarının sebebi de bu. İradenizi zayıf düşürmeye çalışıyorlar.
Siz farkında olmadan sıkça ihtiyacınız olmayan şeyler satın alıyorsunuz. Hatta daha kötüsü, bazen istemediğiniz şeyleri bile alıyor olabilirsiniz. %70 indirime giren o bir çift ayakkabıya, yeni bir televizyona ya da en son model telefona karşı koyamıyor olabilirsiniz.
Siz öyle düşünmeseniz de para daha çok psikoloji ve düzenleme ile ilgili bir kavramdır. Paraya yüklediğimiz anlam, paranın kullanımı ve parayla elde edilenler objektif bir gerçeklik olmaktan ziyade zihninizin içindeki bir olgudur. Dengeli bir maddi durumunuzun olması huzurlu yaşamak için çok önemli bir kriterdir. Maddi sıkıntılar yüzünden geceleri uykusuz kalmak istemiyorsanız mali durumunuzda bazı düzenlemeler yapmanız gerekebilir. Şimdiden başlayın!
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.