Logo image
Logo image

Kybalion’un Benzerlik Prensibi

3 dakika
Benzerlik prensibi, Kybalion'un yedi hermetik ilkesinden ikincisidir. Bu ilke, varlığın ve yaşamın çeşitli "düzlemlerinin" fenomen yasaları arasında her zaman bir tekabüliyet olduğu fikrini ifade eder.
Kybalion’un Benzerlik Prensibi
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Eva Maria Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Gökte neyse yerde de o; yerde nasılsa gökte de öyle“, Kybalion‘un benzerlik prensibidir. Bu ilke muhtemelen Kybalion’daki yedi hermetik ilkeden en popüler olanıdır. Bu 1908 belgesinin, Hermes Trismegistus’un öğretilerinin özü olduğu iddia ediliyor. Efsaneye göre, İbrahim’in öğretmeniydi. Görünüşe göre, bu öğretiler eski Mısır’a kadar uzanıyor.

Kybalion‘un her bölümü, evrensel yasalar olarak kabul edilen yedi ilkesinin veya aksiyomunun her birine adanmıştır. Bu düşünce okulu binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Oldukça iyi tarif ettiği ilkeleri modern senaryolarda da uygulayabiliriz. Tek yapmanız gereken, aksiyomlarının merkezi özünü anlamak için gerekli eğilimle, açık bir zihinle okumaktır.

Benzerlik prensibi, Kybalion‘un yedi hermetik ilkesinden ikincisidir. Bu ilke, varlığın ve yaşamın çeşitli “düzlemlerinin” fenomen yasaları arasında her zaman bir tekabüliyet olduğu fikrini ifade eder.

Gökte neyse yerde de o; yerde nasılsa gökte de öyle

Bu kural, fiziksel düzlem, zihinsel düzlem ve ruhsal düzlem arasında bir uyum olduğunu ortaya koyar. Temel olarak, bu kural, her şeyin, tüm varoluş düzlemlerinin bağlantılı ve benzerlik içinde olduğu anlamına gelir. Makro kozmos mikro kozmostadır ve bunun tersi de geçerlidir. Başka bir deyişle, güneş sistemleri, toplumlar ve Dünya’daki yaşam aynıdır.

Some figure

Kybalion‘un benzerlik prensibi, mikro düzeyde ne yaparsak makro düzeyde de yapacağımızı belirtir. Bu nedenle, en küçük eylemler bile davranışımızın büyük şemasını etkiler. Bir şey yaparak, aynı zamanda her şeyi yapıyoruz. Bu nedenle, hayatınızın bir alanını ihmal ederseniz, büyük olasılıkla diğer her şeyi de etkilersiniz. Yani bu, bir tür kelebek etkisidir.

“Yalan söylemeden doğru, kesin ve en doğru. Yerde olan, gökte olan gibidir ve gökte olan yerde olan gibidir.”

– Isaac Newton

Dış dünyanız iç dünyanızın bir yansımasıdır

Kybalion’un benzerlik prensibini daha da ileri götürebiliriz. Yukarıda bahsettiğimiz fikri takip ederek, dış dünyanın iç dünyamızı yansıtma eğiliminde olduğunu doğrulayabiliriz.

Temelde, bilincimizde sahip olduğumuz düşünceler ve görüntüler, çoğu durumda biz fark etmeden dış dünyamızda da ortaya çıkar. Akıl her şeyi olduğu gibi alır. Başka bir deyişle, yanılsama, inanç ve gerçeklik arasında ayrım yapması zordur. Yorumları gerçeklerle karıştırır ve en çok odaklandığımız şeyi tam olarak yeniden yaratmaya başlar.

Dış dünya içinizdeki manzarayı yansıtır. Olan ve sizin için iyi olan her şeyi düşünün. Etrafınızdaki güzelliklere bir bakın. Sizi çevreleyen neşeyi, sevgiyi, ışığı ve yaşamı düşünün. Bütün bunlar içinizde olanın bir yansımasıdır.

Aynı şekilde, kötü olduğunu düşündüğünüz her şey için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Bu nedenle, kendi karanlığınızla yüzleşmeyi öğrenmedikçe, onu başkalarında görmeye devam edeceksiniz. Çünkü dış dünya sadece içinizdeki dünyanın bir yansımasıdır.

“İç dünya, dış dünyayı karşılayan gereksinimlerinizin ve enerjilerinizin, yapınızın ve olanaklarınızın dünyasıdır. Ve dış dünya sizin enkarnasyon alanınızdır. Olduğunuz yer burasıdır. İkisini de devam ettirmelisiniz. Novalis’in dediği gibi, ‘Ruhun oturduğu yer, iç ve dış dünyaların buluştuğu yerdir’.”

– Joseph Campbell

Some figure

Son düşünceler

İç dünya sebep, dış dünya ise sonuçtur. Yani sonucu değiştirmek için sebebi değiştirmelisiniz. Dolayısıyla dış dünyanızda kaos varsa, iç dünyanızda da kaos var demektir. Aynı şekilde, dış dünyanızda çok az sevgi varsa, muhtemelen iç dünyanızda da çok fazla sevgi yoktur.

İç dünyanızı kontrol etmek için dış dünyayı kontrol etmemeye çalışmalısınız. Bunun yerine, dış dünyanızı kontrol etmek istiyorsanız, iç dünyanızı kontrol etmeye başlamalısınız. Neredeyse mutlak güce sahip olduğunuz yerin iç dünyanız olduğunu hatırlayın. Ancak, bu gücün dışında, hala etkili olmasına rağmen, o kadar baskın değildir.

Bu ilke, başka yerlerde başımıza gelenleri açıklamak için benzersiz nedenler aramayı bırakmamızı sağlar. Bunun yerine, gerçek cevapları içimize bakarak bulacağımızı anlamamıza yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Trimegisto, H. (2020). El kybalion. Editorial Verbum.
  • LAS HERAS, A. QUE ES EL HERMETISMO Y QUIEN FUE HERMES TRIMEGISTO.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.