Gölgelerde Işık Bulmak

Gölgelerde Işık Bulmak

Son Güncelleme: 18 Temmuz, 2017

Güneş ne kadar parlak olursa olsun, bazı günler sadece karanlığı ve gölgeleri hissederiz. En yüksek motivasyona sahip insanlar bile bu moral düşüklüğünü yaşayabilir. Bazen o karanlık bizi öyle bir sarar ki tek bir gün ışığı dahi içeri giremez.

Kalbiniz gölgelerdeyse, neden ışık olmadığını öğrenmek zorundasınız. O varlık krizinden bir çıkış yolu bulup, ilgisizlik ve isteksizlik ruhunuza saldırdığında kendinizi motive etmelisiniz.

Işıklar neden söndü?

Kalpteki karanlık pek çok nedenden kaynaklanabilir ve sizin göreviniz, bunun depresyon gibi çözümü daha karmaşık bir soruna dönüşmesini önlemek için neler olduğunu anlamaktır. Karanlığınıza yol açan nedenlerden bazıları şunlar olabilir:

  • Gelecekten korkuyorsunuz, kendinizi korkak gibi hissediyorsunuz ve evrilmek istemiyorsunuz. Değişim, ödünüzü kopartıyor.
  • Sağlıklı bir hayat sürecek kadar güçlü hissetmiyorsunuz kendinizi, yorgunsunuz.
  • Kendinize güvenmiyorsunuz ve rahat bölgenizi bırakmak istemiyorsunuz.
  • Güçsüz olduğunuza inanıyorsunuz çünkü kendinize değer vermiyorsunuz.

Ayrıca bir şeyler yapmak isteyen ama hep arada kalan biriyseniz, hüsran duygusu kendinizi çok kötü hissetmenize neden olacaktır. Kimi zaman motivasyonunuzu artırmak için basit yollar bulmanıza yardımcı olabilir bu. Mesela, her sabah egzersiz yapmak istiyorsanız, yatağınızın yanına egzersiz giysileri koyun ki sabah uyandığınızda gördüğünüz ilk şey o olsun!

“İnsanın kendini fethetmesi öyle büyük bir başarıdır ki yalnızca büyük bir insan buna cesaret edebilir.”

– Pedro Calderón de la Barca

Egzersiz örneğiyle devam edecek olursak, bir arkadaşınızla plan yapmak, birlikte spor salonuna gitmek, partnerli sporlara başlamak vb. sizi motive ederek hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak her şey iyi bir fikir olacaktır!

Bırakın karanlık değil ışık kapasın gözlerinizi 

Karanlığın size hakim olmaya çalıştığını fark ettiğinizde, köklerinize gidin ve bedeninizin verdiği sesleri dikkatle dinleyin. Belki de biraz dinlenmeniz veya egzersiz yapmanız gerekiyordur. Bedeninize istediği şeyi vermek, sağlığınızı iyileştirmenin yanında sevmediğiniz işleri halletmeniz için de gerekli enerjiyi sağlayabilir.

Alışkanlıklarınızı düşünün. Son zamanlarda iyi dinlendiniz mi? Sağlıklı besleniyor musunuz? Vücudunuza değer verin çünkü ona dikkat etmek kendiniz ve çevrenizdeki dünya hakkında iyi hissetmek istiyorsanız esastır.

Eğer bedeninize dikkat ederken negatif düşüncelerle de mücadele ediyorsanız, sizi geride tutan o düşünceler konusunda düşünün. Mesela, birisi canınızı sıkan bir şey söylediyse ya da kendinizi başkalarıyla mukayese ediyorsanız, sorun bu olabilir. Belki kendiniz  hakkında güzel şeyler düşünmek ve kendinizi iyi hissettiren şeyler yapmak zamanı gelmiştir. Böyle yapıyor musunuz?   

Direnç, hayatın her alanında başarının anahtarıdır. İlk başta, hedeflerimize ulaşmak için motive olmamız kolay olur çünkü sonucu düşünürüz ama sonraları, hedefinizi tamamlayabilmek için irade gücünüzü kullanmanız gerekebilir.

“Bütün başarıların yüzde doksan dokuzu, bahane yaratma alışkanlığına sahip kişilerden kaynaklanır.”

– George Washington Carver

Kendinizi yolun ortasında bulduğunuzda belki de hedefinizi gerçekleştirmek için ayırmanız gerektiğine inandığınız zaman ve emeğin ancak yarısını harcadığınızı göreceksiniz ve belki de o anda gölgeler ortaya çıkacak. Böyle olursa, zaman ve emek harcamanın her zaman çizgisel bir ilerleme anlamına gelmediğini ve başlangıçların her zaman sandığımızdan fazla zaman gerektirdiğini düşünün.

Ama biliyor musunuz? Başarabilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey, neden başladığınızı hatırlamak ve böylelikle, başarıya ulaşacaksınız. Yolunuza devam edin, hedefe ulaşacaksınız ve başardığınızda, tatmin duygusuyla dolacaksınız.

Unutmayın, yağmurdan sonra daima güneş çıkar. Karanlığın kalbinizi nasıl sarmaya başladığını fark ettiğiniz an, gözlerinizi açmanız, ruhunuzu dinlemeniz ve varlığınızın her zerresinden ışık saçabilmek için çabuk çözümler aramanız gerek.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.