Logo image
Logo image

Küskün İnsanlar, Başkalarının Yaşamına Üzüntü Eker

3 dakika
Küskün İnsanlar, Başkalarının Yaşamına Üzüntü Eker
Son Güncelleme: 08 Kasım, 2017

Birçok durumda hüsran duygusu, kişinin tamamen iç dünyaya yoğunlaşmasına neden olan gizli bir depresyona yol açmaktadır. Küskün insanların dünyası, yalnızca adaletsizliği görmelerine neden olan pencerelerle doludur ve buradan bakarak hüsranlarını, gücenikliğini ve kötümser duygularını boşaltmak ister. Küskün insan, tutsaklar ister ama diğer yandan da imdat diye bağırır. 

Şüphesiz çoğumuz zaman zaman düşünce şekilleri, tavsiye ve davranışlarıyla hayatımızı acılaştırmaktan zevk aldığını düşündüğümüz insanlar tanıyoruz. Ne var ki bu şekilde davranma sıklıklarından yola çıkarak aldıklarını düşündüğümüz bu sözde zevk, aslında zevk falan değildir. Gerçek şu ki bu insanlar mutsuz kişilerdir.

Güceniklik ve hüsran, daima tutsak almayı amaçlayan demirlerdir çünkü gemileri karaya vurmuş, sürüklenmektedir. Ve  bir zamanlar mutluluğun olduğu yerde şimdi sadece çözülmemiş üzüntüler vardır. 

Küskün insanlar, her şeyden önce hayatlarının kontrolünü kaybettiklerini düşünürler. Yenilmiş kişilere özgü bir tavırları vardır ve kendileri adına sorumluluk almayı bırakırlar. Mağdur rolünü üstlenirler ve bu role kendilerini kaptırırlar. Onlara yardım etmek için hangi stratejileri sunacağınızı bilmek gereklidir çünkü davranışları canımızı sıksa da aslına çok yardıma ihtiyaçları vardır. 

Some figure

Küskün insan ve küskünlüğün kökleri

Hiç kimse küskün bir kalple dünyaya gelmez. Ne var ki bazen çocukluk, bazı insanların bu hissin nasıl geliştiğini fark ettiği bir dönemdir. Şefkat veya iletişimin eksik olduğu bir çocukluk, erken yaşta tohum ekerek gelecekte küskünlüğe doğru gelişecek köklerin oluşmasına neden olur.

Küskünlük, ekilen bir tohumdur ve genelde hemen ortaya çıkmaz. İlk başta varlığı tahmin edilemez. Bir hayal kırıklığı can yakar ama iki hayal kırıklığı bizi düşünmeye sevk eder. Fakat bir kişi yol boyunca “çok fazla” taşa takılırsa ve bunların negatif biçimde yansımasına izin verirse, sonunda hayatının kontrolünü yitirdiğini düşünecektir. İşte o zaman o tohumlar büyüyecektir… ve bir tür ruh hastalığı ortaya çıkacaktır.

Göz önüne almamız gereken bir şey, “küskün yaşlı adam” şeklindeki klasik imajdır. Hepimiz, her şeye apati ile tepki veren ve negatif bakan o yaşlı kimselerle tanışmışızdır. Dünyaya ve hayat karşı güceniklikle doludurlar. Health Psychology dergisinde okuduğumuz gibi çoğu durumda bu işaretlerin altında bir depresyon yatar. Bunu göz önünde tutmak önemlidir.

Some figure

Küskünlük ve duygusal uyuşukluk

Küskünlük genelde klasik “toksik” davranış şeklinde tanımlanır. İnsanları “toksik” şeklinde etiketlemekte çok acele ederiz ve onlardan kaçıp saklanırız, o kişiyi ve içinde yaşadıkları duygusal hapishaneyi ise hiç göz önüne almayız. Bu doğru bir şey değildir. En azından küskünlük söz konusu olduğunda.

Kendisiyle barışık olmayan kişi, diğer herkesle savaştadır.

Daha önce bahsettiğimiz gibi insanlar küskün olarak doğmaz. Bu, iyi bir şekilde ele alınmamış ve kişi için çok ağır hâle gelmiş farklı durumların sonucu olarak meydana gelir. O kişileri terk etmeyin, bu duygusal uyuşuklukta kaybolmalarına müsade etmeyin. Küskün ve sıkkın bir zihnin bir gecede mutlu bir zihne dönüşemeyeceğini biliyoruz ama yardım edebilmemiz için temel tavsiyeleri bilmek daima iyidir.

Some figure

Küskün bir insanın tavrını nasıl değiştiririz?

Yazı boyunca işret ettiğimiz üzere küskünlük kimi zaman depresyon göstergesidir. Bu nedenle söz konusu kişiyi bir sağlık uzmanıyla görüşmeye ikna etmek, önemlidir. Böylece durumları sağlıklı bir şekilde değerlendirilmiş olur. Bu gerekli bir ilk adımdır. Daha sonra şunları uygulayabiliriz:

  • Daima merhamet ve iyimserlikle hareket edin. Küskün kişinin bizi kendi alaycılığı, gücenikliği ve kaderciliğine hapsettiğini biliyoruz. Fakat teslim olmamalı ve doğru tavrımızı koruyarak onların negatifliğine iyimserlikle karşılık vermeliyiz.
  • Saldırılarınızı kişiselleştirmeyin, sabırlı olun. Konuşan o kişinin kalbi değil, küskünlük ve kötü ele alınmış hüsranlarının kökenidir asimile edilmemiş travmaları ve kimsenin anlayamadığı boşluktur bunun sebebi. Sakin olun ve daima nezaket ve dostlukla cevap verin.
  • Küskün insanı yeni alışkanlıkla edinmeye davet edin. Küskünlük pasiftir, yıpratıcıdır ve kişinin düşünceleriyle beslenir. Bu negatiflik dairesini kırmanın bir yolu, kişinin alışkanlıklarını değiştirmeye, başka senaryolar yaşamalarına çalışmaktır. Bu yüzden baskı yapmadan yürüyüşe çıkmayı, spor yapmayı, bir kursa kaydolmayı, yeni insanlarla tanışmayı önerin…
Some figure

Kendisiyle, geçmişiyle ve düşünceleriyle barışık olmayan kişi, çevresindekilerle savaşta olacaktır. Böyle kişilerin denge bulmasına, yaralarını iyileştirecek bir yol keşfetmesin izin verin ve iç savaşları için onlara huzur sağlayın. Onlara yardım etmemiz gerek ama aynı zamanda da kendi sınırlarımızı bilmemiz ve öz güvenimizi ihmal etmememiz de gerek.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.