Kriminoloji, Suçun İncelenmesi ve Önlenmesi
Kriminoloji ilk olarak 19. yüzyılın başlarında, anti-sosyal davranışların araştırmasına olan sosyal talep nedeniyle ortaya çıkmıştır. Nispeten yeni bir bilimdir. Bu, yakın zamana kadar insanların onun değerinden ve topluma yaptığı katkılardan büyük ölçüde habersiz oldukları gerçeğine yansır. Kriminoloji disiplinler arası bir bilimdir. Bu, diğer uygulamalı bilimlerden beslendiği anlamına gelir. Suçu, suçluluğu, mağdurları, suçluları ve sosyal kontrolü inceler.
Kriminolojinin tanımı
Kriminoloji, hem bilimsel hem de uygulamalı boyutları açısından tamamen genişletilmiş bir disiplindir. Bu nedenle disiplinler arası bir bilimdir. Başka bir deyişle, diğer disiplinlerden bilgi ve metodolojilerin bir araya gelmesinin sonucudur. Bunlar arasında hukuk, sosyoloji, psikoloji, psikiyatri, antropoloji ve adli tıp sayılabilir.
Kriminolojinin yaptığı ilk keşiflerden biri, suçun yoğunluğu değişen bir problem olduğu gerçeğiydi. Bu, söz konusu topluma bağımlı olma eğilimindedir.
Kriminoloji ayrıca suçun vatandaşlarda kışkırttığı reddin toplumsal tepkisi üzerine kurulu bir olgu olduğu sonucuna varır. Bir yanda suç gerçeği vardır. Öte yandan, suçun toplumsal ayrıntıları vardır. Bu iki farklı boyut, yüz yılı aşkın bir süredir kriminolojik araştırmalara tabi tutulmuştur.
Bu iki önermeye dayanarak, kriminoloji, suç davranışını ve bu davranışa verilen sosyal tepkiyi inceleyen bilim olarak tanımlanır.
Çalışma alanları
Uzmanlar, çalışmanın nesnesi veya nesneleri ile ilgili olarak açıkça farklılaştırılmış iki konumdan birini benimser.
İlk olarak, indirgemeciler vardır. Çalışmanın amacının ceza hukuku ile aynı olduğunu iddia ederler: Bu odak suçtur. Ayrıca, kriminolojinin kendi çalışma nesnesinden yoksun olduğunu iddia ederler.
Bir de, daha yaygın olarak takip edilen pozisyonu benimseyen ve beş çalışma nesnesi olduğunu iddia eden başka uzmanlar vardır. Bu nesneler şunlardır:
- Sosyal bir fenomen olarak suç.
- Bireysel ve grup eylemi olarak suç.
- Suç işleyen aktörler olarak suçlular.
- Mağdurlar veya suçun sonuçlarına maruz kalan pasif insanlar.
- Suça tepki olarak sosyal kontrol.
İndirgemeci yaklaşım gibi bu duruş da çok eleştirildi. Aslında eleştirmenler, bu kadar çeşitli iddialarla gerçek bir bilim inşa etmenin mümkün olmadığını iddia ediyorlar.
Kriminoloji, önleme ve müdahale dahil olmak üzere çeşitli amaçlara sahiptir. Başka bir deyişle, suçluları rehabilite etmenin yanı sıra suç olaylarını kontrol etmeyi ve azaltmayı amaçlamaktadır.
Kriminoloji ve kriminalistik aynı değildir
Bugün birçok insan kriminalistik ve kriminolojinin eşit terimler olduğunu düşünüyor. Ancak, durum bu değildir. Kriminoloji, hala konsolide edilen bir bilimdir. Çoğu insan, aslında gerçeklikten uzak olan televizyon dizilerinde bunu öğreniyor. Bu gösterilerde, kriminoloji kelimesini, kriminalistik alanına özgü işlevlere atıfta bulunmak için kötüye kullanma eğilimindedirler. Bu karışıklığa neden olur.
Aralarındaki fark nedir?
Kriminalistik, bir suç fiilinin varlığını belirleyen bilimsel disiplindir. Ayrıca, test sonuçlarının ve cezai delillerin toplanmasından sorumludur.
Kriminoloji, ampirik araştırmalar yoluyla, insanların suç davranışlarını hangi sosyal veya bireysel faktörlerin etkilediğini yanıtlamaya çalışır. Ayrıca, kontrol sistemlerinin suç davranışının sürdürülebilirliğini nasıl etkilediği ile ilgilenir.
Kriminalistik ayrıca bir suç eyleminden sorumlu kişilerin belirlenmesine ve suça katılım derecelerine de yardımcı olur. İki disiplin çok farklı olsa da, birbirlerini tamamlama eğilimindedirler.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.