Kişilerarası Bilinç

Psikolojinin bu alt alanı, uyanık olduğumuzda içinde olduğumuz normal bilinç durumumuzun, farklı insan bilinci türlerinden yalnızca biri olduğuna inanmaktadır.
Kişilerarası Bilinç
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Tarafından yazılmıştır Sonia Budner

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Kişiselarası psikoloji, bireysel kimliği ve bilinç durumlarını aşan süreçleri inceleyen tek psikoloji okuludur. Bu çerçevede, insanlar üç geniş gelişimsel kategoriye dayanan kişilerarası bilinç üzerine çalışır: ego öncesi, egosal ve kişilerarası veya egolararası. İkincisi, insan potansiyelinin en yükseği olduğu kabul edilir.

Kişilerarası psikolog Ken Wilber, bu spektrumsal bilinç modelini geliştirmiştir. Bunu, kişilerarası bilinçliliğe götüren bir içsel gelişim süreci olarak nitelendirdi. Özetle, kişilerarası bilinç, insanların çevrelerine bağlanmasını ve birleşmelerini sağlayan bir zihinsel durumdur.

Wilber’in çalışmalarını referans olarak kullanan birçok kişilerarası psikolog, hastanın kişilerarası bilinç düzeyiyle (egosal veya egolararası) bağlantılı olarak psikopatolojileri araştırır. Konvansiyonel psikiyatri, hastaların tedavisi söz konusu olduğunda bunu dikkate almaz.

Kişilerarası bilinç nedir?

Psikolojinin bu alt alanı, uyanık olduğumuzda içinde olduğumuz normal bilinç durumumuzun, farklı insan bilinci türlerinden yalnızca biri olduğunu savunur. Kişilerarası psikoloji, birbirinden çok ince bir şekilde birbirinden ayrı olan daha fazla bilinç halinin olduğunu savunur.

“Günlük farkındalığımız, dalgaları normal farkındalığımızın bariyer resifleri üzerinde sürekli olarak çarparak kırılan adeta önemsiz bir ada gibidir, ta ki bu dalgalar oldukça kendiliğinden bir şekilde resifleri aşarak, yeni farkındalık adamızı geniş, keşfedilmemiş, ancak yoğun olarak yeni dünya bilincinin gerçek alanı haline çevirene kadar.”

– Ken Wilber

ken wilber fotoğraf

Wilber buna farkındalığı ve “birlik bilincini” anlamak adını verdi. Aslında, bu kavram farklı isimler altında yüzyıllar boyunca olmuştur. Bazıları buna aydınlanma, Nirvana veya Satori diyor. Bu ruhsal durum içerisinde özneler, kendilerini rasyonelin (kişilerarası kimlik) ötesinde yaşarlar ve evren ile bir olduklarını hissederler. Birlik bilinci durumundalar.

Kişilerarası bilinç modeli

Wilbur’un spektrum bilinci modeli hiyerarşik bir modeldir. Üç kategoriden her birinin kendi seviyeleri vardır:

  • Ego öncesi seviye somatik içgüdüler ve dürtülerle karakterize edilir. Bunlar basit algı ve duygulara dayanan duygusal ve cinsel dürtülerdir. Kişiselarası bilinç öğrencileri ayrıca bu seviyeye “kişisel öncesi” adını verir ve üç seviyeye veya aşamaya sahiptir:
    • Duyusal-fiziksel.
    • Fantazmatik-duygusal.
    • Temsilsel akıl.
  • Ego seviyesi. Ego seviyesine, ego öncesini, öncelikle içselleştirme düzeyi aracılığıyla aştıktan sonra ulaşırsınız. Piaget buna “ego-merkezciliği azaltmak” dedi. Başka bir deyişle, daha yüksek bir gelişim seviyesine ulaşmak, kendi bakış açınızı aşma ve daha yüksek bir tane bulma yeteneğiniz olduğu anlamına gelir. Kişisel seviye olarak da adlandırılan bu seviye, hiyerarşik olarak düzenlenmiş üç alt seviyeye sahiptir:
    • Zihin rolü.
    • Resmi tefekkürlü.
    • Mantıksal vizyon (veya Centaur).
  • Egolararası durum. Bu durum aynı zamanda üç aşamada gelişir.
    • Psişik seviye: Bu, kişisel mantıksal vizyon seviyesinin doruk noktasıdır. Bu algı ve sıradan aklın yeteneklerinde bir artış ile karakterize edilir.
    • Üstü kapalı seviye: Bu orta düzeyde bir manevi gelişimdir. Kişisel bir Tanrı’nın, arketiplerin ve gerçek mistisizmin gelişimini ifade eder.
    • Nedensel seviye: Wilber bu durumu evrensel, formsuz benlik olarak tanımlar. Wilber’in kendi sözleriyle: sınırları olmayan bir birlik bilincidir ve her şey ona nüfuz eder. Bu varlık, Yüce Benlik’te esasen bir olan varlıktır.
spiral önünde adam ilüstrasyonu

Psikiyatrik odak

Genel olarak, geleneksel psikiyatri, farklı psikopatolojileri olan hastaları tedavi etmek için kişilerarası psikolojiden herhangi bir kavram kullanmaz. Kişilerarası psikoloji açısından kişisel öncesi düzeyde ortaya çıkan patolojiler, kişilerarası düzeyde ortaya çıkan ile aynı değildir.

Kişilerarası psikoloji 60’lı yılların sonlarında ortaya çıkmıştır. Ancak, Doğu felsefi geleneklerinde eski öncüllere sahiptir. Dünyadaki en prestijli üniversitelerin bazılarının lisansüstü programlarının ve sayısız araştırma projesinin bir parçası olmuştur. Bütün bunlara rağmen, bu ilginç psikoloji okulu pek çok psikoloji uzmanı tarafından iyi bilinmemektedir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.