Kendinizi Spor Yapmaya Teşvik Etmenin 3 Yolu
Başlarken, spor yapmakla ilgili birkaç şeyi açıklığa kavuşturalım. Kilolu olmaya, zayıf olmaya ve daha az enerjik olmaya hakkınız var.
Karın ve kalça çevrenizde yağ toplamaya, hareket etmeye çalıştığınızda yorulmaya ve iki dakika hızlı yürüdükten hemen sonra nefesinizin daralmasına hakkınız var.
Ayrıca, kardiyopulmoner ya da kardiyovasküler hastalıklara yakalanma hakkına da sahipsiniz. Üzülmeye, depresyona girmeye, sinirlenmeye ve stres olmaya da hakkınız var. Evde kalmaya, aynada kendinize bakıp “Kendime ne yaptığımı görmem gerekiyor” ya da “ Biraz egzersiz yapsam daha güçlü hissedeceğim” deme hakkına da sahipsiniz ancak değişmek için hiçbir şey yapmıyorsunuz.
Böylece eklem problemleri, zayıf kemikler, kronik sırt ağrısı, sertlik, güçsüzlük ve kas dokusu eksikliği gibi problemleri de kabul ediyorsunuz. Şimdiye dek, tüm bunları değiştirmek istediğiniz halde ne yapmanız gerektiğini bilmediğinizi söyleyebilirsiniz. Ancak bundan sonra, bir sonraki paragrafı okuduğunuzda bütün haklarınızı kaybedeceksiniz.
Aşağıda, mazeretler sunmaya gerek kalmadan kendinizi egzersiz yapmaya motive edebileceğinizi göreceksiniz.
Spor yapmak için motivasyon kaynağı bulun
Pek çok insan için spor yapma isteği kendiliğinden gelmez. İnsanoğlu rahatlığı seviyor, buna ne yapabiliriz ki? Özellikle hava kötüyse, arkadaşlarınızla bir şeyler içmek ya da evde oturmak çok daha cazip gelir. Ayrıca iş ya da ailenin verdiği sorumluluklardan kurtulmak da zordur.
Ancak, “Yeterli zamanım yok”, “Canım spor yapmak istemiyor”, “Yapacak daha önemli işlerim var” gibi cümleler önemli mazeretler gibi görünse de geçerli değildir. Eğer şu an sağlığınız için bir şeyler yapmaya vaktiniz yoksa, geri kalan vaktinizde hareketsiz bir yaşam tarzı yüzünden başınıza gelecek hastalıklarla, ağrılarla ve zorluklarla uğraşmak zorunda kalacaksınız.
Düşünmeyin, yalnızca hareket edin
Spor yapmanın çok gerekli olduğu bilinen bir durumdur. Ancak, düzenli bir şekilde spor yapmanın zorluğu da aşikardır aksi halde bu yazıyı okuyor olmazdınız.
Bu nedenle bu konuda düşünmeyi bırakın, bahaneler üretip mazeretler sunmayın, spor yapmıyor oluşunuzu haklı çıkarmaya çalışmayın. Spor yapın.
Ne kadar yorgun olduğunuz, havanın ne kadar soğuk olduğu ya da spor kıyafetleri içinde ne kadar kötü göründüğünüz önemli değildir. Saçınız bozulsa da bir şey olmaz. Saatin ne kadar geç ya da erken olduğunun da bir önemi yoktur. Yorgun olmanız ya da bir yerlerinizin ağrıyor olması da geçerli bir mazeret değildir. Hareket edin ve bunu her gün yapın.
Sporunuzu bir gün önceden planlayın böylece zamanı geldiğinde mümkün olduğunca az düşünün ve adım adım programınızı uygulayın. Egzersiz yapmanın birçok yolu vardır; evde, dışarıda hatta iş yerinizde bile spor yapabilirsiniz. Bir spor salonuna gidebilirsiniz, online bir spor programına kayıt olabilir, internetten videolar izleyebilir ya da bir kitaptaki egzersizleri uygulayabilirsiniz.
Ancak, spor yapmakla ilgili planlarınızı egzersize başlamadan birkaç saat önce verin böylece üşengeçlik sizi spor yapmaktan alıkoymayacaktır. Yorgun olduğunuz fikrinin ya da yarın yaparım düşüncesinin sizi ele geçirmesine izin vermeyin.
Spor yapmazsanız gelecekte başınıza gelecek şeyleri gözünüzde canlandırın
Pek çok insan size, spor yaptığınızda gelecekte nasıl görüneceğinizi gözünüzde canlandırmanın spor için motivasyon olacağını söyler.
Ancak buradaki sorun, çoğu kişi için bunu düşünmenin motivasyon oluşturmadığıdır çünkü insanlar çaba ve fedakarlıkları düşündüklerinde kayıtsızlaşıyor.
Bu yüzden siz spor yapmadığınızda başınıza gelecekleri düşünün. Bu şekilde yaşamaya devam ederseniz 5,10,20 yıl sonra nasıl olacağınızı düşünün. Eğer o kadar uzun süre yaşayabilirseniz, kendinizi 70 ya da 80 yaşında hayal edin.
Bunu düşünmek sizde hayal kırıklığı yarattı, değil mi? Güçsüzlük, obezite, mutsuzluk, yalnızlık…
“Spor yapmak için vakit bulamadığını söyleyenler, er ya da geç hasta olmak için vakit bulacaklardır.”
– Edward Stanley
Sadece bir sonraki egzersizi düşünün
Uzun vadede düşünmek yerine, spor için motivasyon kazanmanın en önemli yolu sadece o gün tamamlamanız gereken egzersizleri düşünmektir. Koltuktan kalkıp, evden çıkmanızın ne kadar zaman alacağını düşünmek yerine sadece bir sonraki adımda yapmanız gereken egzersize odaklanın. Spor bittikten sonra kendinizi ne kadar zinde hissedeceğinizi düşünün.
Spor yapmak, size kendinizi iyi hissettirecek hormonlar salgılar. Bu hormonlardan en çok bilineni, spor sonrasında mutluluk hissi veren endorfindir. Bu hormonlar ayrıca doğal ağrı kesicilerdir ve stres ve endişeyi azaltırlar.
Özellikle temiz havada spor yapmak, ruh halinizi etkileyen bir kimyasal olan serotonin salgılar. Kendinizi gergin hissettiğinizde serotonin sakinleşmenize yardımcı olur ve uyumanıza yardımcı olur. Aynı zamanda, besin değeri düşük gıdaların vücuda alımını da azaltır.
Son olarak, spor yapmak bağımlılıkla ilişkilendirilen bir hormon olan dopamin salgılanmasını sağlar. Dopamin sayesinde spor yaptıktan sonra kendimizi çok iyi hissederiz ve bu durum da fiziksel aktivite ve mutluluk arasında bir bağlantı oluşturur. Bu da, spor yaptıkça mutlu hissettiğimiz için bizde daha fazla spor yapma isteği uyandırır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.