Kararlılık, Hayallerin Gıdasıdır
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Dünyadaki hiçbir şey kararlılığın yerini tutamaz, hatta yetenek bile. Bir kişinin karakterine tutarlılık veren niteliktir bu. Gerçekleştirilen hayallerle el ele giden erdem. Kararlılık, bilinçli zihnimiz ile bilinçaltımız arasında bir köprüdür. Tabii ki, zeka ve irade gibi diğer değişkenlere bağlı olarak, başarının doğrudan bir köprüsüdür.
Hedeflerinize ulaşmak için zaman ayırmanız normaldir. Yolda her zaman engeller vardır. Fakat sürekliliğimizi geliştirdikçe, alternatifler bulacağız ve her engeli bir fırsat olarak görmeye başlayacağız. Perspektifleri değiştireceğiz ve ondan öğrenme yeteneği geliştireceğiz.
Çoğu zaman, hedeflerimize ulaşmak için gerekli araçlara sahibiz, ancak başarılı olamıyoruz çünkü irade ya da sebattan yoksunuz. Bilime göre, iradenizi eğitmek negatif dürtülerin gerçekleşme oranını % 70’ten% 17’ye indirir.
Psikolog Wilhelm Hofmann tarafından yapılan bir araştırma, insanların hemen bir istek ya da dürtüye teslim olduğunda, zamanlarının yaklaşık% 70’ini böyle yaparak geçirdiğini gösterdi. Oysa direnirken zamanlarının sadece% 17’sini bu dürtüye ayırıyorlar. Yani Hofmann, irademize dayanarak istenmeyen dürtülerin% 80’ini engelleyebileceğimizi açıklıyor.
İrade eksikliği, bir karar vermemiz gerektiğinde sadece mevcut faydaları düşündüğümüz anlamına gelir. Sonuçları hesaba katmıyoruz ve içgüdülerimizin ötesini görmüyoruz.
“Sabır, sebat ve ter, başarıya götüren yıkılmaz bir birleşimdir.”
– Napolyon
Zorluklar bizi daha güçlü, daha iyi insanlar yapar
Düşüşler ve krizler kaçınılmazdır. Ne kadar sorunumuz olursa olsun bunlar, kişisel gelişim için fırsatlardır. Çözüm bulmak için kaynaklar ve beceriler elde etmeye bizi teşvik eder. Çoğu zaman, bizi konfor alanımızdan çıkarıp kendimize asla gönüllü olarak veremeyeceğimiz kaçınılmaz zorlukları bize sunanlar da onlardır.
Dolayısıyla, bu durumlarla yüzleşmek için problemleri bir problemden ziyade bir fırsat olarak nasıl yorumlayacağımızı öğrenmeliyiz. En iyi baş etme yolları, bizi sürücü koltuğuna oturtan, sorunun nedenlerini tanımlayan ve hangileri hakkında bir şeyler yapabileceğimizi belirleyen yollardır.
Gerçekten kontrol edebileceğimiz tek şey, zorluklara nasıl yanıt verdiğimizdir. Olumlu ve yapıcı bir şekilde yanıt verdiğimizde, daha da güçleniriz. Bir sonraki problemimizi ya da krizimizi daha iyi karşılayabiliriz. Stoacı ekolün filozofu Epictetus şöyle yazmıştır: “Koşullar insanı yaratmaz, sadece kendisini kendisine gösterir.”
“Birçok yenilgi ile karşılaşabilirsin, ama yenilmemelisin. Aslında, yenilgi ile karşılaşmak gerekebilir, böylece kim olduğunuzu, neleri başarabileceğinizi, sorunlardan nasıl çıkabileceğinizi bilebilirsiniz.”
– Maya Angelou
Hayaller gerçekleşir
Başarının büyük sırlarından biri, zihnimize direnmeyi öğretmektir. Hedeflerimize doğru yürürken, yolumuza çıkan engeller olacak. Geri çekilmeyi istememize neden olacaklar. Ama pes etmeyin! Vazgeçmemeye bilinçli bir şekilde karar vermek… işte hayallerimizi gerçekleştirmenin sırrı budur.
Sıkıntı ve hayal kırıklığı karşısında ısrar etme cesaretine sahip olmak genellikle zaferi getiren özelliktir. İrade gücü, iyi yönlendirildiğinde çok ödüllendirici olabilir. Fakat “iyi yönlendirilmiş” olması çok önemlidir. Ne de olsa, belirli mücadelelerden vazgeçmek daha iyi olacaktır çünkü böylece enerjimizi başka yerlerde daha iyi harcama imkânı bulabiliriz.
Eğer hayallerimizi gerçeğe dönüştürmek istiyorsak, bilinçli olma kararlılığımıza uymaya yönelik irademizi eğiten türden biri olmalıyız. Yolumuzdaki engellerin sayısı, türü, büyüklüğüme bakmadan devam etmek. Devam etmek ve hedefimize ulaşmak için her zaman bir yol bulacağız.
“Azim, başarıya giden yoldur. Kararlılık ise sizi taşıyan araç.”
– Bill Bradley…
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.