Kaizen Tekniği: Adım Adım Kendinizi Geliştirin
Kaizen tekniği ilk kez iş dünyasında uygulanmış bir iyileştirme modelidir. Bununla birlikte, oldukça etkili olduğu için başka sahalara da yavaş yavaş uyarlanmıştır. Günümüzde temel olarak hayatın bütün alanlarında uygulanmaktadır. Bu metot kalite kontrol çerçevesinde Japonya’da geliştirilmiştir.
Öyle ya da böyle, Kaizen tekniğinin kökleri Taoizme dayanır. “Kaizen” kelimesi “daha iyisi için değiş” anlamına gelir. Birey olarak değil, takım olarak daha iyi hale gelmek demektir. Diğerkamlık perspektifinden yola çıkarak daha iyi bir dünya yaratmayı amaçlamaktadır.
Kaizen tekniği için gelişim belirli bir tek hedef değil, süregelen bir süreç ve bir hayat tarzıdır. Birçokları bu tekniğin 2. Dünya Savaşının tahribatından sonra Japonları bir süper güce dönüştürdüğüne inanmaktadır. İş dünyasında inanılmaz faydalı olduğu halde, biz burada onun daha çok kişisel düzeyde uygulanabildiğine bakacağız.
“Büyük, hızlı ilerleme sağlamayı beklemeyin. Her seferinde günde bir küçük iyileştirme yapmanın yolunu arayın. Bunun meydana gelmesinin tek yolu budur ve meydana geldiğinde kalıcı olur.”
– John Wooden
Sürekli gelişim için Kaizen tekniği
Şuna inanarak işe başlayın: Eğer her gün %1 oranında gelişme sağlarsanız, orta ve uzun vadede inanılmaz derecede bir değişime ulaşacaksınız. Kaizen küçükten başlamanın daha akıllıca olduğu fikrine dayanır, ama asla başaramayacağınız büyük hedefler koymak yerine devam eden küçük ilerlemeler yapmaktır. Çünkü çok büyük hedeflere bir anda ulaşmak çok zordur.
Bu teknik çok etkilidir, çünkü değiştirmek için iki büyük engeli ortadan kaldırır: Birincisi değişim korkusudur. Ulaşılacak hedef büyük değişiklikler meydana getirmek amacında olmadığı için, daha az endişelenirsiniz. Üstelik daha gerçekçi ümitler beslersiniz ve bu yüzden daha az hayal kırıklığı yaşarsınız.
Ayrıca, Kaizen tekniği erteleme ihtimali olan geciktirmeleri önlemede yardımcı olur. Önünüzde yapılacak çok büyük işler olduğunu düşünüyorsanız, onları derhal ertelemekle işe başlarsınız. Sizi hangi şartların korkuttuğunu bilirsiniz ve bu sürekli gelişim tekniği engelleri ortadan kaldırır.
O kadar küçük ki başarısız olmak imkansız
Kaizen tekniği sizin küçük ama sürekli hedefler veya görevler belirlemenizi sağlar. Bu hedefler o kadar ulaşılabilir ki başarısız olmanız imkansızdır. Örneğin, bütün borçlarınızı ödemek istiyorsanız, bu metot her gün sizi küçük bir miktar para biriktirmeye yönlendirir.
Bu teknik, “her defasında küçük bir adım” prensibine dayanır. Her bir adım üzerinde yoğunlaşarak, daha çok yol alabilme felsefesine dayanır.
Zorluğun seviyesi yavaş yavaş artar ama siz devamlı ve yavaş olarak ilerlersiniz. Fakat bunun anahtarı bu olayı bir zorunluluk olarak görmemenizdir. Her seferinde hazır olduğunuzda bir adım daha atmalısınız.
Bu teknik ile daha iyiye gitmenin tek yolu bir konuda her gün azar azar ilerlemektir. Açıkça görülür ki bazı hedefleri başarmak daha uzun zaman alır. Önemli olan, o hedefe ulaşmak için her gün çalışmanızdır. Ve bu size kendinizi daha iyi hissettirir.
Başarı zinciri
Kaizen tekniği bizi durgunlaşmamaya davet eder. İlerlemeden bir gün bile geçirmemeyi esas alır. Önemli olan en son hedefe değil, ama sürece odaklanmanızdır. Bu teknik aynı zamanda kendimizi sürekli iyileştirdiğimiz verimli bir hayat tarzını öğretir. Böylece bize her zaman kendimizi galip hissettirir.
Ve sadece her gün bir hedefi başarmanın verdiği memnuniyet duygusuyla ilgili değil, sorunları çözmek için çok etkili olan bir yöntemle de ilgilidir. Japonlar bu felsefeyi sürekli azar azar uygulayarak büyük bir krizden kendilerini kurtarmışlardır.
Hayatınızın herhangi bir safhasında bu tekniğe başvurabilirsiniz, kilo verme ya da romantik ilişkiler yaşamak gibi. Uygulamaya başladığınızda farkı göreceksiniz. Hayatınız üzerinde daha çok kontrolü ele alacaksınız ve yaşamak için daha iyimser olacaksınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Abuzied, Y. (2022). A Practical Guide to the Kaizen Approach as a Quality Improvement Tool. Global Journal on Quality and Safety in Healthcare, 5(3), 79–81. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10229000/
- Jayantha, K. (2021). Kaizen Equilibrium and Organization Behavior: A Conceptual Analysis. Saudi Journal of Business and Management Studies, 6(8): 298-307. http://repository.kln.ac.lk/handle/123456789/24380
- Mazzocato, P., Stenfors-Hayes, T., von Thiele Schwarz, U., Hasson, H., & Nyström, M. (2016). Kaizen practice in healthcare: a qualitative analysis of hospital employees’ suggestions for improvement. BMJ Open, 6(7), 12-25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4985912/
- Suárez, M., Pujol, J., & Mi, S. (2013). Changing quality of life through the Personal Kaizen approach: a qualitative study. International Journal of Quality and Service Sciences, 5(2), 191-207. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJQSS-03-2013-0015/full/html
- Shatrov, K., Pessina, C., Huber, K., Thomet, B., Gutzeit, A., & Blankart, C. R. (2021). Improving health care from the bottom up: Factors for the successful implementation of kaizen in acute care hospitals. PloS one, 16(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8432859/
- von Thiele Schwarz, U., Nielsen, K. M., Stenfors-Hayes, T., & Hasson, H. (2017). Using kaizen to improve employee well-being: Results from two organizational intervention studies. Human Relations; Studies Towards the Integration of the Social Sciences, 70(8), 966–993. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5502903/
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.