İzolasyon Sürecinde İlişkiler ve Gerilim
İzolasyon çoğumuz için ciddi bir problem olmamalı. Ancak, izolasyon sırasında gerilimler görülmesi, sınırlamalar dolayısıyla yaygın hale gelmiştir. Bu açıdan, bu gerginliklere nasıl cevap vereceğimizi bilmek adına, bunların kaynağını analiz etmeye değer.
Prensipte, uzun bir süre boyunca partneriniz ya da akrabalarınız ile aynı evde kalmak, belirli alışkanlıklara alışmanız için belli bir süreci de içinde bulundurmak durumunda olurdu. Ancak, diğer yandan, izolasyon sırasında deneyimlenen gerilimlerin birçoğu önceden de var olan şeyler. Bu zorunlu birlikte yaşama durumu sadece bunları arttırıyor.
Güncel durumumuz, hızlı bir şekilde adapte olmamızı gerektiren ani bir değişikliğin bir ürünü. Buna ek olarak, içinde bulunduğumuz bağlam da belirsizlik içeriyor. Bundan dolayı, insanların anksiyete ve stres hissetmesi mantıklı.
Bu kadar baskı insanları daha asabi hale getiriyor. Ancak, bu, izolasyon sırasında ciddi çatışmalara sebep olmak ya da gerginlikleri arttırmak zorunda değil.
“Hayattaki hiçbir şey korkulmak için değildir, anlaşılmak içindir. Şimdi daha çok anlamanın zamanıdır, ki daha az korkalım.”
– Marie Curie
İzolasyon Sırasında Gerilim
İzolasyon, aynı evde yaşayan insanlar arasındaki etkileşimi yoğunlaştırır, ki bu da kendi sınırlamalarını beraberinde getirir. İzolasyonun öncesinde her aile ve çift kendi birlikte yaşama düzenlerine sahipti. Ancak izolasyon bunların hepsini tamamıyla değiştirdi.
İnsanların önceden sadece bir kısmını paylaştığı alanlar artık neredeyse her an meşgul halde. Aynı şey bilgisayarlar, televizyonlar, ve hatta spesifik oda ve alanlar gibi mevcut olan kaynaklar için bile geçerli.
Eğer herkesin tutumu iyi olursa izolasyon sırasındaki gerginliklerin üstesinden nispeten hızlı bir şekilde gelinebilir. Her şey göz önüne alındığında, bu sadece iki tarafın da ortak yarar uğruna fedakarlıklar yaptığı makul anlaşmalar yapmak ile ilgili bir meseledir. Karşılıklı yardım kişisel çıkarların önüne geçmelidir, çünkü aileler ve ilişkiler bununla ilgilidir.
Büyüyen Gerilimler
Elbette, konuşmalar her zaman en iyi şekilde gerçekleşmiyor, ya da başarılı bir sonuca ulaşmıyor. Hatta, özellikle Latin Amerika’dakiler olmak üzere birkaç ülkede izolasyon sırasında aile içi şiddet vakaları artış göstermiş durumda. Birçok vakada suçlanması gereken bu izolasyon durumu da değil, bu basitçe bu ilişkilerin izolasyonun öncesinde nasıl bir durumda oldukları ile ilgili bir durum.
İzolasyon sırasında gerilimler yoğun hale gelebilir. Bu durumlarda gizli çatışmalar hiç olmadıkları kadar tehlikeliler, çünkü herhangi bir anda patlayıp beraber yaşamayı dayanılmaz hale getirebilirler.
Geçmişte, fiziksel mesafe gerginliklerin dağılmasına yardımcı olmuştur. Ancak izolasyon bu ihtimali yok eder. Normal bir durum içerisinde, insanlar anlaşmazlıklar ile buna hazır olduklarında yüz yüze gelirler, buna zorlandıklarında değil. O zaman, insanlar bu tip durumlarda ne yapabilirler?
Nasıl İlerlenir
İzolasyon sırasındaki gerilimler kendi kendilerine kaybolmazlar. Bu açıdan, aile bireyleri arasındaki uyumsuzluklar ile başa çıkmak kendi evinizde bulunan bağımlı bir insan ile başa çıkmaktan oldukça farklıdır. Benzer şekilde, kayıtsızlık ya da kabalık ile başa çıkmak saldırganlık ya da şiddet ile başa çıkmaktan çok daha kolaydır.
Risk altındaki insanlar dışarıdan yardım almayı denemeli ve en azından geçici bir süreliğine evlerinden uzakta olmanın bir yolunu bulmalıdırlar. Bundan dolayı, bir karar vermek için durumların daha kötü bir hale gelmesini beklemeyin.
Eğer anlaşmazlık aşırı değilse sınır çizerek ve kişisel alanlarınızı bölerek başlamak en iyisi olacaktır. Bu, belli alanlarda olmak ve belli kaynakları kullanmak için belirli zamanlara karar vermek anlamına gelir. Eğer birlikte yaşamak çok zorsa sürekli etkileşim kurulması ihtiyacını yaratmayan rutinler belirlemek iyi bir fikirdir.
Birçok psikolog hizmetlerini online, hatta ücretsiz bir şekilde önermektedir. Dayanması zor, artan gerginlikler ile yüz yüze geldiğinizde bu uzmanlardan birine danışmak ve onların tavsiyelerini dinlemek iyi bir fikir olabilir. Bazı insanlar için bu altta yatan problemlerini çözmeye dair bir fırsat bile olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Valdés, T., Valdés, X., Ambrosio, V., Arriagada, I., Jelin, E., García, B., … & Saavedra, R. (2005). Familia y vida privada:¿ Transformaciones, tensiones, resistencias o nuevos sentidos?. FLASCO-Chile.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.