İyi Bir Öğretmenin Nitelikleri
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Hepimiz hayatımızın bir noktasında öğrenci olduk ve hepimizin çok fazla öğretmeni oldu. Bazıları bize dayanamadı, diğerleri gerçekten göze çarpıyordu. Peki ama birini iyi bir öğretmen yapan nitelikler nelerdir? Bu soru uzun zamandır eğitim psikologları tarafından araştırılmıştır ve bu makalede ulaştıkları sonuçlar hakkında konuşacağız.
İyi bir öğretmen olmak için gereken niteliklerden bahsetmeden önce, burada en zor mesleklerden biri hakkında konuştuğumuzu kabul etmeliyiz. Eğitim ve öğretim yöntemleri zeka ve hassaslık gerektirir ve sadece bunları bilmek ve bunları nasıl kullanacaklarını bilmek kolay değildir. Ve bu bir öğretmenin sahip olduğu tek sorun değil; aynı zamanda öğrencilerle ve tüm tuhaflarıyla nasıl başa çıkılacağını bilmek zorunda!
İyi bir öğretmenin nitelikleri
Araştırmalar, öğretmen şu kriterleri karşıladığı takdirde eğitim kalitesinin arttığını gösteriyor:
Konu alanında yetkinlik: Öğretmenin öğreteceği konudan iyi bir emir aldığı çok önemlidir. Elbette bu bilgi, yalnızca terimler, gerçekler ve kavramlardan başka bir şey değildir. Fikirlerin birbirleriyle nasıl ilişki kurduğunu ve anladığını anlamak da gereklidir. Öğretmenin konunun her yönünü tartışabilmesi ve bu bilgiyi diğer alanlarda da kullanabilmesi de çok önemlidir.
Öğretim stratejileri: İyi öğretmek için uygun stratejilerin hayata geçirilmesi gerekir. Bugün en iyi stratejiler yapıcı olanlar olarak kabul edilir. Bunlar ile öğrenci kendi dünyasını inşa eden küçük bir kuramcı olarak görülür. Bu nedenle, kullanılan stratejiler, öğrenciyi eleştirel olarak keşfetmeye, keşfetmeye ve düşünmeye teşvik etmelidir.
Hedef belirleme ve eğitim planlaması: Etkili öğretmenler işleri olacağına bırakmaz. Öğretimleri için belirli hedefler belirler ve bunları başarmak için planlar yaparlar. İyi planlama çok zaman alır. Ama bunu yapmak, öğrenmeyi ilginç ve zorlu bir şey kılar.
Gelişim için uygun uygulamalar: Öğrenciler büyüdükçe, öğrendikleri yolu ve zorluklarla başa çıkma biçimlerini değiştirirler. Bu nedenle öğretmenler, kendilerini uygun öğretim materyalleri geliştirecek şekilde konumlandırabilmek için çocuk gelişiminin farklı aşamalarını bilmelidir.
Sınıfta
Sınıf kontrol becerileri: Etkili bir öğretmenin önemli bir özelliği, sınıfı bir bütün olarak düşünmeleridir. Bir takım halinde çalışmak ve projeleri kullanmak iyi bir seçenek. Bunu başarmak için, öğretmenin bir takım becerilere sahip olması gerekir. Bunlar arasında kurallar belirleme, grupları düzenleme, görevleri denetleme, kötü davranışlarla uğraşma vb.
Aşırılıklar,ister katı ister serbest olsun, öğretme konusunda çok olumsuz sonuçlara sahiptir . Öğretmenin sınıfı demokratik bir şekilde bir araya getirebilmesi gerekir.
Motivasyon becerileri: Öğrenciler gerekli motivasyona sahip değillerse öğretim kalitesi düşük olacaktır. Dolayısıyla, öğretmen için konuya ilgi uyandırmak için stratejiler kullanması iyi bir şeydir. Etkili öğretmenler, eğitim görevlerini yaratıcı ve teşvik edici etkinliklere dönüştürür ve bu da eğitim kalitesini artırır.
İletişim becerileri: Bir öğretmenin iyi bir hatip olması ve tartışmalara ve sunumlara aşina olması gerekir. İyi bir öğretmenin, kendini öğrencinin ihtiyaçlarına göre ifade etme yolunu değiştiren bir sorunu yoktur. İletişimden kastımız sadece öğrenciler değil, aynı zamanda okul topluluğunun geri kalanından bahsediyoruz.
Farklılıklar ve çeşitlilik
Bireysel farklılıkların tanınması: İki öğrenci aynı değildir. Her birinin kendi nitelikleri ve öğrenme profili vardır. İyi bir öğretmen olmak, bu bireysel farklılıkları tanıma becerisine sahip olmayı içerir. Ve sadece bu değil, aynı zamanda öğretmenlerini her bir öğrenciye uyarlamalıdırlar.
Farklı kültürel bağlamlarla etkili çalışma: Bu günlerde kültürel olarak çok çeşitli sınıflara sahip olmak oldukça normaldir. Bu nedenle, öğretmenlerin ihtiyaç duyacağı bir başka beceri de, sınıftaki etkileşimi geliştirmek için öğrencilerin kültürleri hakkında bir şey bilmek. Onların rolü, öğrencileri pozitif ilişki kurma ve kültürel çatışmayı önleme konusunda teşvik etmek olacaktır.
Değerlendirme becerileri: Etkili bir öğretmen her öğrencinin öğrenme düzeyinin farkındadır. Bunu bulmak için farklı değerlendirme araçlarını nasıl kullanacağını bilir, böylece öğrencilerinin güçlü ve zayıf yönlerini öğrenir. Günümüzde öğretmenler genellikle test için değerlendirmeler kullanıyorlar, ancak böyle olmamalı.
Değerlendirmenin gerçek nedeni, öğrencinin nerede olduğunu bulmak ve sonra onun için yeterli öğretim geliştirmektir.
Teknolojik beceriler: Teknoloji doğru kullanıldığında, eğitim kalitesini arttırmak için etkili bir araç olabilir. Bu nedenle iyi öğretmenlerin yeni teknolojiler hakkında güncel bilgiye ihtiyaçları vardır. Ayrıca onları bir eğitim ortamında en iyi nasıl kullanacaklarını bilmeleri gerekir. Ayrıca, öğretmenin öğrencileri bu teknolojilerle tanıştırması da önemlidir.
Sonuçlar
Bütün bu nitelikleri gördüğümüze göre, bugünlerde öğretmenlerin ne kadarının talep edildiğini görebiliyoruz. Tek bir kişinin tüm bu şartları yerine getirmesi neredeyse imkansız görünüyor. Ve yine de, bir öğretmenin ne kadar sorumluluğa düştüğünü görebiliriz ve onlar için tasarladığımızdan daha azını göze alamayız.
Öğretmen, öğrencinin eğitiminde merkezi bir figürdür. Kötü hatta vasat olan bir öğretmene sahip olmanın sonucu, öğrencilerinin bir kısmının tüm potansiyelini geliştirememesi olur. Öte yandan, kaliteli profesyoneller istersek kalifiye öğretmen yetiştirme ihtiyacımız olduğunu göz ardı edemiyoruz.
Tutum önemlidir, bilgi ve beceriler de en az o kadar önemlidir. Eğitim yatırımları, bir toplumun geleceği için yapabileceği en iyi yatırımlardan biridir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Carreño de Celis, R., Salgado González, L., & Alonso Pardo, M. E. (2008). Cualidades que deben reunir los profesores de la educación médica. Educación Médica Superior, 22(3), 0-0.
- Gargallo López, B., Sánchez i Peris, F. J., Ros Ros, C., & Ferreras Remesal, A. (2010). Estilos docentes de los profesores universitarios. La percepción de los alumnos de los buenos profesores. Revista iberoamericana de educación, 51(Extra 4).
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.