İyi Bir Anne Olmak İçin On Faydalı İpucu
“İyi bir anne olmak” ne demektir? Aslında, bu gerçekten bir ahlak sorunu değildir. Annelik kavramı içinde mutlaka doğru ya da yanlış olan belirli şeylerin olduğu fikri de değildir. Ancak, sizi doğru yöne yönlendirebilecek bazı genel kurallar vardır.
Bu yazıda, nasıl iyi bir anne olunacağına dair on ipucu seçtik. Bunları okumanızı ve kendi varoluş biçiminize ve kendi kişisel annelik fikrinize uygun olduğunu düşündüğünüz şeylere uyarlamanızı öneririz.
İyi bir anne olmak için 10 ipucu
Annelik ve ebeveynlik yolculuğu başladığında, bazı şüphelerin ortaya çıkması normaldir. Yine de anne olmak, kendi kişisel annelik kavramınızla rezonansa giren bazı özel fikirler bulmakla ilgilidir. Bu nedenle, bu makalede yer alan on ipucu kuşkusuz herkese uygun olmayacaktır.
Bu yazıda, anneliğin karmaşık ve büyüleyici yoluna biraz ışık tutmak istiyoruz.
Eğitim verirken en iyi kriterin kendi kriteriniz olduğunu asla unutmayın. Ömür boyu sürecek bu yolculuğunuz için esnek, deneyime açık ve sürekli öğrenmeye dayalı bir kriter olabilir.
1. Sezginiz tarafından yönlendirilin
Bir anne olarak, doğru mu yanlış mı yaptığınızı bilmiyormuş gibi hissedeceğiniz pek çok zaman olacak. Ancak bu duygulara kapılmayın. Sonuçta, son derece güvenilir bir sezgi aracına sahipsiniz.
Ona güvenin. Gerçekten de, çocuklarınız için en iyisi, sizin hissettiğinizdir. Elbette bu, şüphe duymaya, hata yapmaya ve öğrenmeye devam edemeyeceğiniz anlamına gelmez. Öğrenmek her zaman iyidir.
“Öğrenmek budur. Tüm hayatın boyunca anladığın bir şeyi aniden anlarsın, ama yeni bir şekilde.”
– Doris Lessing
2. Özerkliklerini teşvik edin
Özerklik, sağlıklı psikolojik gelişim için gereklidir. Bu nedenle, bunu çocuklarınızda geliştirmek, onların olgunlaşmalarına ve kendilerini insan olarak inşa etmelerine yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, giderek daha büyük sorumluluklar üstlenebileceklerdir.
3. Onlarla vakit geçirin
Çocuklarınızla kaliteli vakit geçirmek onlarla olan bağınızı güçlendirecektir. Ayrıca, kendinize olan güveninizi arttırır. Nitekim çocukların özellikle yaşamın ilk yıllarında sevdikleriyle vakit geçirmeye ihtiyaçları vardır.
4. Hata yapmalarına izin verin
İyi bir anne olmanın bir başka ipucu da çocukların hata yapmasına izin vermektir. Çocukları korumayı ve onlara zarar gelmesini önlemeyi istemek normaldir. Ancak hata yapmaları öğrenmeleri ve kendilerini geliştirmeleri açısından onlara iyi gelecektir.
“Hiç hata yapmayan, asla keşif yapmamıştır.”
– Samuel Smiles
5. Sevginizi dışa vurun
Sevgiyi paylaşmak ve onu dışa vurmak, bağları güçlendirmek ve çocukların özgüvenlerini geliştirmek açısından önemlidir. Bu yüzden onlara sözlerinizle olduğu kadar davranışlarınızla da sevgi göstermeniz çok önemlidir.
6. Deneyimin tadını çıkarın
İyi bir anne olup olmadığınız fikrine takılıp kalmayın. Sadece deneyimin tadını çıkarın. Kendinizi bırakın ve çocuklarınız için en iyi olduğunu düşündüğünüz şeyi yapın. Eğlenmeye ve rahatlamaya başlarsanız her şeyin daha kolay aktığını göreceksiniz.
7. Yaşlarına uyum sağlayın
İster çocuklarınızla konuşuyor, ister onları azarlıyor, ister yeni bir şey öğretiyor olun, onların yaşlarına ve gelişim evrelerine uyum sağlamanızı öneririz.
Gerçekten de çocuklarınızı herkesten daha iyi tanıyorsunuz ve onların belirli görevlere hazır olup olmadıklarını bileceksiniz. Aslında, emin değilseniz, her zaman bir çocuk psikologu gibi bir uzmana danışabilirsiniz.
8. Örnek olun
İyi bir ebeveyn olmanın bir başka ipucu da kendi eylemlerinizle örnek olmaktır. Çocuklar, özellikle küçükken, örnek alarak ve modellerden, yani taklit ederek öğrenirler. Bu nedenle, yaptıklarınıza veya söylediklerinize çok dikkat edecekler ve muhtemelen sizi kopyalayacaklardır.
Bu nedenle, onlara belirli değerleri veya davranışları öğretmek istiyorsanız, onlara örnek olun. Açıkçası, zamanla diğer modellere bakmaya başlayacaklar ve bunda bir sorun yoktur; ama onlar üzerinde her zaman muazzam bir etkiniz olacak.
9. Onlara özgürlük verin
Aynı çizgide ve yine özerklik fikriyle ilgili olarak – çocuklarınıza her zaman özgürlük vermelisiniz. Açıkçası, bu, yaşlarına ve olgunluklarına göre değişmelidir, ancak her zaman faydalıdır.
Peki neden faydalıdır? Çünkü çocuklarınızın kendi kriterlerine göre hareket etmelerini, hata yapmalarını ve tabii ki öğrenmelerini sağlar.
10. Sınırları ve kuralları belirleyin
Sınırlar ve normlar çocukların gelişimi için sağlıklıdır; neyin iyi neyin kötü olduğunu belirlemelerine yardımcı olurlar. Bu onların moralini geliştirir. Ayrıca, sınırlar ve normlar, henüz çok gençken harekete geçme konusunda onlara rehberlik eder. Nitekim sınır koymak, saygılı ama disiplinli bir eğitim sağlar.
Bu yazımızda iyi bir anne olmak için bazı ipuçlarından bahsettik. Ancak bunlar sadece önerilerdir. Aslında, bunları kendi çocuklarınızın ihtiyaç duyduğunu düşündüğünüz doğrultuda uyarlayabilirsiniz. Onları kendi sezgilerinize ve kriterlerinize göre eğitmek için sadece bir başlangıç noktasıdırlar.
“Sezgi, düşünen zihne bir sonraki nereye bakacağını söyleyecektir.”
– Jonas Edward Salk
Son olarak, “iyi bir anne olmak” fikrinin sizin için ne anlam ifade ettiğini bulmanız gerektiğini unutmayın. Bunu göz önünde bulundurarak size özgü bir şekilde öğrenmeye ve çocuklarınızı eğitmeye devam edin. Bu, onlar için en iyisini yaptığınızı bilerek, kendinizi iyi hissettiren bir yol olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Falk, J. (2009). Los fundamentos de una verdadera autonomía. Budapest: Associatíon Pikler Lóczy, París: Associatíon Pikler Lóczy de France.
-
Serrano Muñoz, A.; Mérida Serrano, R.; Tabernero Urbieta, C. (2015). Estudio de la autoestima infantil en función del sexo. Revista sobre la infancia y la adolescencia. (9): 98-115. doi:10.4995/reinad.2015.4120.
-
Woolkolk, A. (2006). Psicología Educativa. Editorial Pearson – Adisson Wesley. México.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.