İşsizler İçin Farkındalık
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Neredeyse on yıldır işsizlik oranı çok yüksek. Bu, işsiz insanların savunmasız ve çaresiz hissetmesine neden olmuştur. Sonuç olarak, zihinsel sağlık sorunlarından muzdarip olma olasılıkları önemli ölçüde artmıştır. İşsizler için farkındalık bununla savaşmak için harika bir araçtır.
Farkındalık, işsizliğe eşlik eden cesaretsizlikle savaşmanın etkili bir yoludur. Aslında, işsiz insanlar, durumlarından bir çıkış yolu bulamayacakları kadar cesaretleri kırılmış hissetme eğilimindedirler. Farkındalığın işsizler için hafifletmeye çalıştığı sorunlardan bazıları şunlardır:
- Güvensizlikler
- Temel ihtiyaçların karşılanmaması.
- Yaşam beklentileriyle ilgili hayal kırıklığı.
- Her şeyden öte, zor durumlara karşı gösterilen tavır.
Tüm bu olumsuzlukların bir sonucu olarak ve işsizlerin mevcut yaşam durumları göz önüne alındığında, yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olacak çeşitli seçenekler ortaya çıkmıştır.
İşsizler için farkındalık
İşsizler için ilk ve en zor seçeneklerden biri, iş bulmak ve böylece refahlarını, ekonomik ve sosyal güvenliklerini ve kendilerini gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla ülkelerinden ayrılmaktır.
Artık işsizlikten kurtulmak, konfor bölgesini ve sosyal çevreyi terk edip bambaşka bir yere yerleşmek kolay değil. Aslında oldukça zor ve yorucu. Evden uzakta bir iş aramak iyi bir şey olabilir çünkü başarıya ve finansal istikrara birçok kapı açabilir. Ancak, çevrenizden ayrılmanın duygusal dengenizi bir süreliğine tehlikeye atabileceğini akılda tutmak da önemlidir.
Yeni bir işte başarılı olmak için öncelikle biz iyi olmalıyız. Yeterli bir duygusal dengeyi sağlamak için, uyum sorunları ve destek ve şefkat eksikliği karşısında kendimizi yavaş ama emin adımlarla daha güçlü hale gelmek üzere eğitmeliyiz. Bunu yapmamak, büyük olasılıkla iş performansımızı etkileyecektir.
“Bir şeyi sevmiyorsanız, değiştirin. Değiştiremiyorsanız, tavrınızı değiştirin.”
– Maya Angelou
Öte yandan, hayatlarını iyileştirmek için göç etmeye gücü yetmeyen birçok işsiz insan var. Bu insanlar genellikle tehlikeli durumlardadır. Sonuç olarak, kendilerini kolayca zihinsel dengesizliğe yol açabilecek umutsuzluk, belirsizlik ve hayal kırıklığı duygularına kaptırırlar. Bu nedenle, bu insanların kişilerarası bir yaklaşımdan hayata yeni bir bakış açısı kazandıran stratejileri öğrenmeleri gerekir.
İnsanlar işleriyle kendilerini ve geleceklerini tanımlamaya ve tasarlamaya eğilimlidirler. Kariyerlerini, başarının zirvesine ulaşmalarına yardımcı olacak bir araç olarak görürler. Bir bakıma iş, bize sosyal statü ve yararlılık duygusu sağladığı için bir kimlik göstergesidir. Temel ihtiyaçlarımızı ve hayalini kurduğumuz diğer şeyleri karşılamamızı sağlar.
Aksine, işsizlik sosyal izolasyona, güvensizlik ve kendinden nefret duygularına yol açma eğilimindedir. Bu duygular benlik saygısını zayıflatıp yok eder ve depresyon ya da kaygı kadar tehlikeli bozukluklara yol açabilir. Ayrıca, bu ruhsal bozuklukların yanı sıra, söz konusu olumsuz duygular kişiyi o kadar çok etkileyebilir ki, sürekli bir gerilim halinde yaşarlar.
İşsizler için farkındalık ne işe yarar?
İşsizler için farkındalık, yukarıda bahsettiğimiz her şeyle savaşmak için kullanılabilir. Bu teknik, işsiz insanların bu süreçte kaybetmeye meyilli olduğu üç sütun olan duygusal dengeyi, zihinsel sağlığı ve motivasyonu destekler.
- Her şeyden önce, psikoterapi ile el ele gitmezse, ilaçlar yararlı olmayacaktır. Akıl sağlığının fizyolojik sağlıkla ilişkili olduğunu unutmayın. Durumunu değiştirmek için herhangi bir zihinsel çaba göstermeyen bir kişiye ilaç vermek tam bir zaman kaybı olacaktır. Bu durumda, ilaçlar sadece anestezi görevi görecektir ki bu strateji ile aradığımız şeyin tam tersidir.
- Psikoterapiye gelince, dikkat temelli bilişsel terapinin zihinsel sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için ilaç tedavisi kadar etkili olabileceğini vurgulamalıyız. Farkındalık temelli bilişsel terapi, yüzleşmeye alternatif olarak geliştirildi. Temel amacı, insanların uygunsuz düşünce ve duyguları tanımasına, kabul etmesine ve yapıcı bir şekilde yanıt vermesine yardımcı olmaktır. Bu, işsizler için farkındalığın neden bu kadar başarılı olduğunu açıklıyor.
- Konu yaşam tarzını değiştirmek olduğunda, işsiz kişinin güçlü kalması ve pes etmemesi önemlidir. Başarıya ulaşmak için, bilinç kazanmak için meditasyon yapmanız önerilir. İşsizler için farkındalığı bir terapi biçimi olarak değil, bir yaşam biçimi olarak görmeliyiz.
“Her gün, daha iyi olmaya çalışarak, olumlu bir tavırla geliyorum.”
– Stefon Diggs
Yol Geçidindeki Kaya
“Uzak bir krallıkta, bir kral krallığa giden ana yolun ortasına büyük bir kaya yerleştirdi ve yolu kapattı. Ardından, birinin onu kaldırıp kaldırmayacağını görmek için saklandı.
Krallıktaki en zengin tüccarlar, geçerken kayanın etrafından dolandılar. Birçoğu bir süre şikayet ederek kayanın önünde kaldı. Ayrıca kralı yolları temiz tutmamakla da suçladılar. Ancak hiçbiri engeli kaldırmak için bir şeyler yapmadı.
O sırada yoldan sebze yükü taşıyan bir köylü geçti. Sebzeleri yere bıraktı ve kayayı dikkatle inceledi. Yol kenarında bulduğu tahta kütükle kayayı itip dürterek yerinden oynatmaya çalıştı. Uzun süre ittirdikten sonra sonunda yerinden etmeyi başardı.
Yerden sebzelerini toplarken, taşın olduğu yerde bir çanta buldu. Çantada çok miktarda altın ve kralın, bu paranın yolu temizleyen kişinin ödülü olduğunu belirten bir notu vardı.
Köylü o gün çok önemli bir şey öğrendi: Her engel, kişinin durumunu iyileştirmek için bir fırsattır.”
“Engel ne kadar büyükse, onu aşmanın zaferi de o kadar büyüktür.”
– Molière
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.