Logo image
Logo image

İşkolik Oldum - Ne Yapmalıyım?

2 dakika
İşkolik olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? İşiniz için kişisel hayatınızdan feragat mı ediyorsunuz? Bu yazı iyileşme başlamanız ve iş hayatınızla özel hayatınız arasındaki dengeyi bulmanız için size yardımcı olabilir.
İşkolik Oldum - Ne Yapmalıyım?
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

İşkolik olmak, yani çalışmaya bağımlı hale gelmek, bugünün hızlı, stresli dünyasında pek çok insanın karşı karşıya geldiği bir problemdir. Bu iş takıntılı kültürde işkolik olmanın iyi bir şey olduğuna inanmak çok basittir. Sonuçta işkolikler bol miktarda iş bitirmektedir! Öte yandan iş bağımlısı olmanın ciddi olumsuz sonuçları olabilir.

Steven Sussman’ın “Workaholism: A Review” makalesine göre, iş bağımlısı insanlar kişisel hayatları ve iş hayatları arasında denge kuramamaktadır.

Some figure

İşkolik olmayı ne besler?

Yukarda bahsettiğimiz gibi toplum işkolikliği kötü bir şey olarak görmez. Genel olarak ailenizin hayatını “daha iyi” hale getirmek için ailenizle geçireceğiniz kaliteli zamandan feragat etmek, toplum tarafından kabul görür.

Bu bir problemdir çünkü işkolikliğe oldukça uygun bir kılıf uydurur. “Bunu sizin için yapıyorum” işkoliklerin en sık kurduğu cümledir. Hasta olmaları, tatilde ya da mesai saati dışında olmaları fark etmez. İş bağımlısı bir kişi; hasta da olsa işe gider, mesaiye kalır ve tatil yapmaz.

Çok sayıda işkolik serbest çalışandır (freelancer), böylece tatil yapmamaları daha da kolaylaşır. Serbest çalışanların, her an çalışmak ve sosyal hayatı unutmak için hazır bahaneleri vardır. İş her şeydir, bu yüzden ilişkiler ikinci planda kalır.

“O kadar işkoliktim ki sağlığım risk altındaydı.”

– Tab Hunter

İşkolikler için tavsiyeler

İşe bağımlı olmak fiziksel ve ruhsal sağlığınızı etkileyebilir. Bu nedenle probleminizi tanımak ve gelişim göstermek adına adım atmak önemlidir. Pek çok firma, bir çalışanın fazla çalıştığını fark edince yardımcı olacak bazı protokollere sahiptir. Eğer kendinizde bir problem hissediyorsanız aynı stratejiyi uygulayabilirsiniz.

Değerlendirme ve terapi

İşkolik bir kişi için ilk tavsiye, bir profesyonele başvurmak ve terapiye başlamaktır. Pek çok uzman bilişsel davranışsal  terapinin, bireyin günlük hayatında değişimler yapabilmesine yardımcı olma konusunda etkili olduğuna inanır.

Aşağıdakiler de aynı zamanda iş bağımlılığından kurtulmak için yardımcıdır:

  • Duygusal yeterliliği geliştirmeye odaklanan seminerlere katılmak.
  • Çalışmadığınız zaman hissettiğiniz anksiyete ile başa çıkmak için stres yönetimi teknikleri öğrenmek
  • Benzer durumdaki insanlar için destek grupları bulmak
  • İş bağımlılığınızın kökteki sebebi bulmak. Neden teselliyi işinizde arıyorsunuz?

Aile terapisi

İş bağımlılığıyla mücadele ederken ailenizi dahil etmek önemlidir. İş bağımlılığı, üstesinden ancak birlikte gelebileceğiniz ciddi sağlıksız aile dinamiklerine neden olabilir.

Eğer ailenizin sizi anlamadığını hissediyorsanız işi problemlerinizden kaçmak için bir bahane olarak kullanmak kolaydır. Bu da aile terapisinin iyileşme için kritik olduğunun bir başka göstergesidir.

Some figure

İş verenlerin rolü

Kendi durumunuzun farkında olup çözüm aramak önemlidir fakat aynı zamanda iş vereninizin de şirket için çok çalışan insanlarla bir protokole sahip olması gerekir.

Şirketlerin, işkoliklikten vazgeçirmek için kullandıkları şeyler arasında pozisyonları tekrar tasarlamak, takvimleri daha esnek tutmak, zorunlu molalar vermek ve iş birliğini özendirmek sayılabilir. Aynı zamanda iş verenler, en uzun süre çalışan kişileri ödüllendirmeme konusunda dikkatli olmalıdır.

İşkolik olduğunuzu düşünüyor musunuz? Arkadaşlarınız ya da ailenize hiç vakit ayırmıyor musunuz? Eğer bu soruların yanıtı “evet” ise yardım almalısınız. Eğer işe bağımlıysanız iyileşmenin çok sayıda yolu bulunmaktadır.

Belki de yeterince para kazanamamaktan korkuyor ya da evdeki bir tartışmadan kaçınmak için işe gidiyorsunuz. Sebep ne olursa olsun sizin için bir çözüm bulunur. Her çeşit bağımlılık bir sorundur. Yapabileceğiniz en önemli şey ise kökteki sebebi bulmak ve yardım istemektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • del Líbano Miralles, M., Soria, M. S., Schaufeli, W. B., & Gumbau, S. L. (2006). Adicción al trabajo: concepto y evaluación (I). Gestión práctica de riesgos laborales: Integración y desarrollo de la gestión de la prevención, (27), 24-30.
  • Quiceno, J., & Vinaccia Alpi, S. (2007). LA ADICCION AL TRABAJO “WORKAHOLISM”. Revista Argentina de Clínica Psicológica, XVI (2), 135-142.
  • Schaufeli, W. B., Soria, M. S., Gumbau, S. L., & del Líbano Miralles, M. (2006). Adicción al trabajo: acciones preventivas (II). Gestión práctica de riesgos laborales: Integración y desarrollo de la gestión de la prevención, (28), 18-24.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.