İş Motivasyonu İle İlgili 3 Teori
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
İş, hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Uyku ve boş zamanları düşündüğünüz zaman, işin hayatınızda çok büyük bir yer kapladığını fark edeceksiniz. Bu sebepten ötürü, işinizi yaparken motivasyonunuzun yüksek olması ve bunda süreklilik sağlayabilmeniz gerçekten önemlidir. İşte bu noktada, iş motivasyonu ile ilgili 3 teori önümüze geliyor.
İşin sadece finansal tutarlılık değil, aynı zamanda kişisel bir tatmin kaynağı olduğunu çoktan beri biliyor olabilirsiniz. Bu yüzden, işinizi yaparken eğlenmeniz çok önemlidir çünkü bu, öyle ya da böyle motivasyonunuzda bir artış sağlar.
Aynı zamanda, iş motivasyonu sadece çalışanların refahını değil, aynı zamanda şirketin de refahını sağlar. Eğer iş yerinde motivasyonunuzu artırmanın yollarını arıyorsanız, araştırma destekli bu teoriler amacınıza ulaşmanıza yardımcı olacak.
İş Motivasyonu Nedir?
İş motivasyonu, işteki görevleri gönüllü olarak bir amaca ulaştırmak için, mental ve fiziksel kaynaklarınızı kullandığınız, bir impuls veya içsel bir güçtür.
Bir çalışan ne kadar motive ise, performansı o kadar yüksek olur. Çoğu durumda, bu aynı zamanda artan üretkenliğe, rekabet yeteneğine, özgüvene, özsaygıya ve kişisel tatmin duygusuna öncülük eder.
İş Motivasyonu Teorisi 1: J. Stacy Adams’ın Eşitlik Teorisi
J. Stacy Adams’ın ana hipotezi; çalışanın yaptığı göreve atfettiği değer; aldığı ödüller ve kendini çalışma arkadaşlarıyla nasıl karşılaştırdığı ile bağlantılıdır.
Bu karşılaştırma daha yüksek veya daha düşük motivasyona sebep olur, sonuç olarak da kişilerin aksiyonlarını etkiler. Daha iyi ödül, kişinin bir göreve kendini daha çok vereceği anlamına gelir. Fakat eğer ödül yeterince iyi değilse, kişi kendini daha değersiz ve daha motivasyonsuz hissedecektir, hatta bunlar sürecin sonunda işini bırakmasına bile sebep olabilir.
Bu da, motivasyonun adil davranıştan ve işin verdiği şeylerden tatmin olmaktan geçtiği anlamına gelmektedir. Bu yüzden de çalışanlara verilen ve gösterilen değer çok önemlidir.
“ Seveceğin bir iş seç, o zaman hayatında bir gün bile çalışmış sayılmayacaksın.”
– Konfiçyüs
İş Motivasyonu Teorisi 2: Herzberg’in Motivasyon-Hijyen Teorisi
Bu teori, insanların düşündüklerine değer vermesinin ne kadar önemli olduğunu ve bunun, işleri ve amaçlarında nasıl tatmin edici olduğunu öne çıkarmaktadır. Bunu yaparak, neyin tatmin edici olmadığını veya işi neyin tatminsiz kıldığını ayırt edebilirler.
Frederick Herzberg hijyen faktörlerini işi tatmin edici, fakat motive edici olmayan unsurlar olarak belirtmiştir. Bunlara maaş, çalışanlar arasındaki ilişki, tutarlılık, denetleme dahildir.
Motivasyon faktörlerini terfi, iş yerinde tanınırlık, sorumluluk, işin kendisi, gelişme olanakları vs. olarak tanımlamıştır. Bu faktörler de tatmin seviyesini ve sonuç olarak da motivasyonu artırır.
3. McClelland’ın İhtiyaç Teorisi
Bu en popüler iş motivasyonu teorilerinden biridir. McClelland bu teoriye farklı tipteki şirketlerde çalışmış yöneticilerin aksiyonlarını karşılaştırarak ulaşmıştır. Sonucu da, çalışanın motive olması için bazı çeşitli ihtiyaçlarının karşılanması olarak bulmuştur.
Bunlar: başarılı olma, etkililik ve performansı yükselterek tatmin olma arayışı, güç-tanınırlık ve meydan okuma-başarı arasındaki denge ve son olarak bir gruba dahil olma, diğer çalışanlarla iletişim halinde olma ihtiyacıdır.
Bunlar en önemli 3 iş motivasyonu teorisidir. Eğer bunlar hakkında daha fazla şey öğrenir ve uygularsanız, sadece etkiniz ve üretkenliğiniz artmayacak, aynı zamanda şirketiniz de daha başarılı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Huilcapi-Masacon, M.R., Castro-López, G.A. y Jácome-Lara, G.A. (2017). Motivación: las teorías y su relación en el ámbito empresarial. Revista Científica Dominio de las Ciencias, 3 (2): pp. 311 – 333.
- Rivas, M.E. y López, M. (2012). Psicología Social y de las Organizaciones. Manual CEDE de Preparación PIR, 11. CEDE: Madrid.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.