Logo image
Logo image

İkigai: Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı

3 dakika
İkigai: Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır María Prieto
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

“İkigai”nin tam bir karşılığı dilimizde yoktur. Japonca’da ise İkiagi herkesin sahip olduğu bir varoluş nedeni olarak açıklanıyor. Bazıları bunu bulur ve farkındadır. Bazıları ise içinde bunu taşıdığı halde ortaya çıkarmamıştır ve farkında değildir. Belki de hiç ulaşmayabilirler bile. Bunun ardında gerçek mutluluğun nasıl bulunacağı yatar.

Toplumumuz bizi materyalizme boğuyor. Daha fazla paraya, daha iyi bir arabaya veya lüks bir eve sahip olmak şu günlerde çok önemli. Bu bizi tüm bu şeyleri denemek için daha fazla ve daha sıkı çalışmaya itiyor ama aynı zamanda iç huzurumuzu de bu aşamada kaybediyoruz. İş bulmak giderek zorlaşıyor. Çoğu durumda, onları meslek olarak değil, zorunluluk olarak kabul etmek zorundayız. Sonunda, bu durum kaçmak için çok zor bir kısır döngü haline geliyor. Ayrıca büyük kişisel memnuniyetsizlikler de yaratıyor.

Hector Garcia ve Francesc Miralles İkigai: Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı isimli kitapta Ogami köyünde yaşayanların deneyimlerine başvuruyor. Özellikle de bu insanların mutlu ve uzun yaşamlarına yönelik deneyimler. Ayrıca bu kitapta kendi varoluş nedenimizi bulmak için içimize yönelmemiz gerektiğine dair öğütler yer alıyor. Böylece özgüveniniz artacak ve iç huzuru getirecek eylemleri veya yaşam tarzını fark etmiş olacaksınız.

“Mutluluk hayatın anlamı ve amacıdır, bütün insanlığın varoluş gayesidir.”

İşte mutluluk arayışında Japon sırlarının verildiği bazı kilit noktalar.

İkigai: yaşama nedeni

Japonların her sabah uyanmasının nedeni aslında varoluş nedenleriyle aynı şeydir. Bu insanlar için emeklilik kelimesine karşılık gelen bir şey yoktur. Son günlerine kadar aynı görevleri yapmaya devam ediyorlar, çünkü onlar, toplumun iyiliği için hoşlandıkları şeyleri yapmaktan büyük memnuniyet duyuyorlar.

“Amaç her birimizin hangi konuda iyi olduğunu bulmak ve bir iş yaparken neyin zevk verdiğin anlamaktır. Bu ayrıca dünyaya bir katkı yaptığımızı da fark etmektir. Bir şey yaparken özgüvenimiz artar ve varlığımızın bir anlamı olduğunu hissederiz. Mutluluk da bunun sonucudur.” diyor Miralles.

Some figure

Sosyal ilişkileri teşvik etme

Yaşlı Japonlar çevrelerinde ne varsa onunla bağ kurmak ister. Toplumun bir parçası olduklarını ve topluma faydalarının dokunduğunu düşünürler.

Sosyal ilişkileri teşvik etme ve artırma hayat kalitesi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Başkalarıyla ilişki kurduğumuz zaman ruh halimiz iyileşir ve bize duygusal anlamda büyük fayda sağlar. İlişkiler daha bağımsız olmamızı, kararlı durmamızı ve bilişsel becerilerimizi artırmamızı sağlar.

Sağlıklı beslenme

Japonların sağlıklı beslenme anlayışı her çeşit yiyecekten az porsiyonda yemeye dayanır. Çiğ sebze ve meyveler beslenmede önemlidir. Doğrudan çok az şeker tüketir ve şeker tüketmeleri gerekirse de bunu kendi yetiştirdikleri şeker kamışından sağlarlar.

Aynı zamanda daha az kalori alırlar ve hara hachi buya, yani mide %80 dolunca yemeyi bırakmaya dikkat ederler.

Olumlu düşünme

Ogami sakinleri endişe ve stresten uzak bir yaşam sürerler. Onlar için acele etme fikri yoktur. İkigai kurallarından biri de iyimser olmak ve daima gülümsemektir.

Eylemlerimiz düşüncelerimize dayanır. Eğer düşünme şeklimizi değiştirirsek aldığımız kararlar da değişmeye başlar. İnsanoğlu her zaman kişisel gelişimine uğraşır, hem fiziksel hem de duygusal anlamda bunun için çalışır. Olumlu iç konuşmalar yapmak eylemlerin hedeflere yönelik olmasına yardımcı olur.

Egzersiz yapmak

Halk her gün, güne başlamadan önce birlikte egzersiz yapar. Bunlar kasları esnetme ve eklemleri hareket ettirmeye dayalı basit egzersizlerdir. Fiziksel aktivitenin amacı birlik ruhunu güçlendirmek ve herkesin birlik içinde olmasını sağlamaktır.

“Hayatta mutlu olmak için çok az şeye ihtiyaç vardır. Hepsi sizin içinizde, düşünme biçiminizde gizlidir.”

Some figure

Kendi ikigaimizi bulmak uzun zaman alabilir. Ama bulduğumuz zaman mutluluğu da hissetmeye başlarız. Dört dayanağı olan var olma nedenimizi bulmuş oluruz: tutku, hizmet, görev ve meslek.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.