İçinizde Güvenli Bir Dünya Oluşturmanın En İyi Yolu
Dış kaynaklı uyarıcılarla dolu bir dünyada güvenli bir iç dünya inşa etmek hiç kolay değil. Aslında, bilinenin tam tersine, bunu yapmak, büyük bir çaba veya duygusal yatırım gerektirmeyen ve sonuçları da oldukça faydalı bir iş. Bunun nedeni, kendi iç dünyanıza yeniden bağlanmak ve içinizde güvenli bir dünya oluşturmak için kendinize bir alan ayırmanız, ve bunu yapmanın öğrenmeye devam ederken büyümenize izin vermesi.
Peki bu proses tam olarak nasıl yürüyor? Bir açıdan bakınca, güvenli bir alan, günlük olayların girdabının sizi içine aldığı ve bunalttığı zaman gidilecek yer. Kendi özel alanınız. Kendi kendinize istediğiniz kadar savunmasız kalmanıza izin verme olanağına sahip olacağınız harika bir yer.
Gördüğünüz gibi, bunu yapan her insanın kendine özgü bir konsepti oluyor. Bunun nedeni, her insanın farklı ihtiyaçlarının olması. Bununla birlikte, bu tür bir yapının direklerini yerleştirmenin herkes için ortak bir temeli bulunuyor.
Bu iç sığınağı inşa etmek için, kendi düşüncelerinizi yargılamadan, sessizce gözlemleyebileceğiniz bir duygu durumunda kalabilmelisiniz. Başka bir deyişle, içinizde gerçekleşen şeyin olmasına izin verin ve kesinlikle hiçbir müdahalede bulunmayın, özellikle de yapabileceğiniz tek şey bu küçük günlük pratik olduğunda.
Gördüğünüz gibi bu bir bakıma meditasyon uygulaması. Bu uygulamadan sonra da, kendi iç barınağınızı nasıl inşa edeceğinizi ve bu sürecin faydalarını keşfetmelisiniz.
“Sessizlik, büyük bir gücün kaynağıdır.”
– Lao Tzu
İçinizde güvenli bir dünya nasıl inşa edilir
Burası bir kaçış yeri olmamalı, aksine tam tersi bir işlevi olmalı. Kendinizle bağlantı kurmak ve aynı zamanda gereksiz günlük uyaranlardan kopmak için bunu kullanmalısınız. Bir fırtına çıktığında gidilmesi gereken bir tür sağlam liman gibi düşünün yani. Fırtına, sizi sallayan, felç eden ve strese sokan herhangi bir durum olabilir.
Peki bu durumda, iç barınağınızı ne zaman inşa etmeye başlayabilirsiniz? Bu tecrübeden ne öğrendiğinizi sorgulamaya başladığınızda. Başka bir deyişle, yüzeyselliğin ötesine doğru gitmek ve daha derine bakmak için kendinize zaman ayırdığınızda. Bunu nasıl yaparsınız? Nereden başlayabilirsiniz? Bunu başarmak adına için üç anahtar nokta var:
Kendinize her gün birkaç dakikalığına hiçbir şey yapmama izni verin
Günde birkaç dakikanızı hiçbir şey yapmadan geçirmeniz yeterli. Bu küçük kaçamak, herhangi bir tür beklemeyi gerektiren anlardan yararlanmak anlamına geliyor (örneğin doktorda). Müzik veya diğer dikkat dağıtıcı şeyler için doğrudan cep telefonunuza gitmeyin. Bunun yerine, kendinize düşünmemek ve basitçe boş olmak için bu anı verin. Başka bir deyişle, günlük koşuşturmanın ortasında kendi içinize doğru akın ve orada bir miktar huzur bulun.
Amaç, zaman öldürmek için uyaran aramayı bırakmak. Böylece, pratik ve eğitimle, bu alıştırmayı günün diğer anlarına doğru genişletebilirsiniz. Örneğin, uyandıktan hemen sonra birkaç dakikalığına meditasyon yapın. Ayrıca kanepeye uzanın, gözlerinizi kapatın ve eve gelir gelmez rahatlayın.
Boşluk ve boş kalma durumuna izin verin
İçsel sığınağınızı inşa etmenize yardımcı olabilecek bir diğer küçük eylem, kendinizi sizden beklenen her şeyden arındırmaya çalışmak olacaktır. Ayrıca, bu anlarda, başkalarından olan beklentilerinizden de vazgeçin. Bunun nedeni, özünüzle bağlantı kurmaya çalışmanız gerektiği. Egonuzu, düşüncelerinizi ve sizi geçmişe bağlayan her şeyi dışarıda bırakın.
İçsel güvenli alanınızdaki her şey şimdi ve burada başlar ve biter. Başka bir deyişle, amaç geçmişe ve geleceğe odaklanmayı bırakmanız.
Bu şekilde yaşamak, zaman içinde sizi hayal kırıklığına uğratabilecek bağlar veya beklentiler olmadan anın tadını çıkarmanıza olanak tanır. Dışarıda olanlarla yüzleşmek için içinizde tam olarak şu anda olanlarla bağlantı kurmakla ilgili bir durum yani. Bu şekilde, sizi tökezletebilecek durumlardan zarif bir hareketle kurtulabilirsiniz.
İçinizde güvenli ve huzurlu bir alan yaratın ve bunu görselleştirin
Huzurlu bir iç dünya inşa etmenin diğer bir tekniği de, size huzur ve güvenlik sağlayan bu alanı görselleştirmek. Bu dünyanın sizdeki yansıması bir plaj, çölün ortasında bir vaha veya tropikal bir orman olabilir.
Buradaki amaç, huzurlu düşünmek için bir çıkışa ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda, kendinizi bu zihinsel yerde hayal etmek.
Karşılaşacağınız engeller de olacak
İçsel güvenli alanınızı oluşturmaya başladığınızda direnç, korku, belirsizlik, güvensizlikler, acı vb. fakktörler gibi bazı engellerle karşılaşabilirsiniz. Bütün bunlar yaşayacağınız sürecin bir parçası ve bu konuda çok fazla endişelenmemelisiniz. Bunun yerine, daha ileri gitmeye çalışın ve üzerinizde bu tarz baskı veya talepler olmadan yavaş yavaş huzurlu iç dünyanızın şekillenmesine izin verin.
Ayrıca, sessizliğe ulaştığınızda, tüm bu direnişlerin veya korkuların ortaya çıkması normal bir durum. Bunun nedeni, düşüncelerinizi ve eylemlerinizi durdurmaya veya önemsememeye alışkın olmamanız.
Yine de bu tür durumlarda bunalmayın. İçerisinde bulunduğunuz sürecin yavaş yavaş ilerlemek üzerine kurulu olduğunu unutmayın. Bu nedenle, bunları günlük rutininize katmak için her gün bu alışkanlıkları uygulayın ve sonunda iç güvenli alanınızı inşa edin. Emin olun, bunları yapmak size çok büyük fayda sağlayacaktır.
İçinizde güvenli bir dünya yaratmanın faydaları
Peki sizce bu samimi kişisel alan size nasıl yardımcı olacak? İçsel bir güvenli alana sahip olmanın esas faydası, değişimler, yaşam içerisindeki karmaşık durumlar ve krizler olduğunda ve buna ihtiyaç duyduğunuzda gücünüzü toplamanıza olanak vermesi.
Ayrıca, bir iç sığınak inşa etmek size, kimsenin sizi yargılamayacağı bir yer sağlayacaktır. Başka bir deyişle, nefes alıp kendinizle bağlantı kurabileceğiniz bir yer.
İçinizde yaratacağınız güvenli alanın bir başka yararı, özellikle de zaten onu çoktan inşa ettiyseniz ve zaman içinde pekiştirdiyseniz, ani değişikliklerle yüzleşme becerisi kazandırması. Yargılarda bulunmayan bir gözlemcinin bakış açısından yaklaşarak deneyimlediğiniz her şeyi özümsemenizi sağlayacak bir araç bu.
Bununla birlikte, siz yine de dikkatli olun. İçinizdeki güvenli alan, tüm acınızı ve ıstırabınızı ortadan kaldıracak sihirli bir mekanizma da değil. Çeşitli yaşam durumlarıyla huzur içinde yüzleşebileceğiniz ve bunaldığınızda içine saklanabileceğiniz bir huzur ortamı olarak düşünün.
Son olarak, iç dünyanızda güvenli bir alan oluşturmak, aradığınız her şeyin, yani ihtiyacınız olan her şeyin zaten içinizde olduğunu anlamanın ilk adımı.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.