Logo image
Logo image

İç Huzura Kavuşmaya Yönelik 9 Budist Özdeyişi

5 dakika
İç Huzura Kavuşmaya Yönelik 9 Budist Özdeyişi
Sergio De Dios González

Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Budist özdeyişler, bir dinin temellerinin ötesinde şeyler anlatır. Keskin ve arındırıcı odakları, ruh haliniz üzerinde çalışmanıza ve denge, içsel rahatlık ve alçakgönüllülüğe bağlı bir tür mutluluk hissetmenize yardımcı olur. Bu nedenle Budizm’in meditasyon, farkındalık ve duygusal düzenlemeye dayanan eski teknikleri, modern psikoloji alanında çok fayda sağlar.

Budizm’in geleneklerine ya da maneviyatlarla dolu eskilere dayanan mirasına dair hemen hemen herkes bir şeyler okumuştur. M.Ö. 6. yüzyıl civarında kendi öğretilerini insanlara aktaran Gautama Buddha ile başlayan bu bilgi kaynağı, mevcut ihtiyaçlarımıza adapte olmak için pek çok biçimde değişmiş ve dönüşmüştür.

Ayrıca, kişisel gelişiminiz için çok değerli olan bu temellerden yararlanmak için dharmik ailenin bir parçası olan bu dinin pratiklerini uygulamanız gerekmez. Günümüzde Budizm’in felsefi mirasına dayanan birçok psikolojik odak bulunmaktadır. Batı psikolojisinin bir kısmı Budist pratikleri bünyesine aldı. Bu pratikler; duyusal işleme, otokontrol ve hatta depresyonun üstesinden gelindikten sonra tekrar yaşanmasını engelleme gibi şeyleri geliştirmek için kullanılan birçok süreci etkiler.

Bu Budist özdeyişler, pratikler ve geleneklerle içsel huzura kavuşmak mümkündür. Kendini Budizm çalışmalarına ve Budizm’in klinik uygulamadaki kullanımlarına adamış olan bilim insanları ve filozoflardan biri olan Dr. Allan Wallace’a göre, söz konusu olumsuz veya yıkıcı düşüncelerden arınmak olduğunda Budizm size en çok yardım edebilecek felsefelerden biridir. İşte bu nedenle, bu özdeyişlerin sizin için çok faydalı olacağını düşünüyoruz.

Some figure

Günlük hayatınıza yönelik Budist özdeyişler

Özdeyişlerinde tüm özünü barındıran küçük bilgelik hediyeleri bulabileceğiniz pek çok kitap bulunmaktadır. Fakat, Buddha hakkında hala kesin ya da güvenilir biyografik bilgilerin var olmadığını da belirtmeliyiz. Buddha ve Budizm hakkında bildiğimiz her şey, üç bilinen kaynaktan gelmektedir: Vinaya Pitaka, Sutta Pitaka ve Buddhacarita.

Bu kitaplar aracılığıyla insanlar Budizm’in felsefi ve manevi öğretisini oluşturdular. İşte bu ilham verici Budist özdeyişlerin geldiği yer de burasıdır:

1. Hayatınızda bir amaç belirleyin

“Hayattaki amacınız bir amaç bulmak ve tüm kalbinizle onun için çalışmaktır.”

Amacı olmayan kişi, hayatın inişleri ve çıkışlarıyla sürüklenen göçebe bir ruh gibidir. İnsanların, her yeni güne bir anlam verebilmeleri için amaçlara, hedeflere ve yaşam gayelerine ihtiyacı vardır. Amacınız, sabahları kalmanız için sizi motive etmeli ve her daim zorlukların üstesinden gelebilmeniz için size enerji vermelidir.

2. Olumsuz duygularınız üzerinde çalışın

“Kimse öfkeli olduğunuz için sizi cezalandırmayacaktır. Bunun yerine, tüm cezalandırmayı öfkeniz yapacaktır.”

En başında belirttik: psikoterapi uygulamasında Budizm’in yararlı olmasının sebeplerinden biri, olumsuz düşünlerinizi ve günlük dengenizi tehlikeye atan tüm duygularınızı belirlemenize ve bunların farkındalığını kazanmanıza yardımcı olmasıdır.

İşlenmemiş öfke, aklınızın kontrolünü ele geçiren ve patlamanıza neden olan bir öfke çeşididir. Bu olumsuz, hiddet dolu duygu genellikle size zarar verir. En sonunda en çok incittiğiniz kişi siz olursunuz ve hatta en sevdiğiniz kişileri kaybedebilirsiniz.

Some figure

3. En önemli olan burası ve şimdidir.

“Geçmişte yaşamayın, geleceği hayal etmeyin: şimdiye odaklanın.”

Buraya ve şimdiye odaklanmak, farkındalığın en önemli noktalarından biridir. Bu, çevrenizle ilgili farkındalığınızı artırmayı içeren bir stratejidir ve Budizm ile yakın bağları vardır.

Hepimiz birçok kez bunu duyduk. İnsanlar bunu tavsiye ediyor ve bunun için çaba sarf ediyorsunuz: daha çok şimdiye odaklanmalısınız. Fakat bu çok fazla çaba gerektirebilir. Bu, yaşam tarzlarımızın yakın geleceğe ve gerçekleştirilecek hedeflere dayanmasından ve tüm odağımızın orada olmasından kaynaklanır.

Deneyin, derin bir nefes alın ve zihninizi sakinleştirin. Durun ve şu anda olan her şeyi takdir edin.

4. Otokontrol, mutluluğun anahtarı

“Disiplinli bir zihin mutluluk getirir.”

Disiplinli bir zihin, otokontrolü nasıl kullanacağını bilen, önemli olana öncelik veren bir zihindir. Yararlı ya da anlamlı olmayan her şeyi bir kenara bırakan bir zihindir. Gerçek ve aynı zamanda alçak gönüllü bir mutluluk yaşamak için olumlu duygulara odaklanmayı çoktan öğrenmiştir.

5. Acı çekmenin kaynağı bağlanmaktır

“Acı çekmenin kaynağı bağlanmaktır.”

Zehirli bir bağlılık, sizi başkalarının tutsağı yapan, sizi maddi şeylere ve tüketime bağlayan şeydir ve toplulumuzda yaygın olarak bulunan bir virüstür.

Size tatminden çok acı getiren bu kaynaktan uzaklaşmak zaman ve bilgelik ister. Bu nedenle, daha özgür yaşamayı öğrenin ve sizi mutlu, kendinizle ve hayatla uyum içinde bir yaşama götürecek olan bağlanmama üzerine çalışın.

Some figure

6. Seni anlıyorum, sen benim bir parçamsın, seninleyim

“Gerçek sevgi anlayıştan doğar.”

Bir başka güzel Budist özdeyişi ise budur. Gerçek sevgi, kör bir tutku veya sadece dilimizde olan zehirli bağlılık değildir. Sevmek, her şeyden önce bir başkasını nasıl önemseyeceğini ve anlayacağını bilmek demektir. Çünkü anlayan insan, başka birinin ruhuna yaklaşacak cesaret ve güce sahiptir. Bu insanlar, bir başkasına orada olduğunu gösterebilecektir ve ne hissettiklerini ve ne düşündüklerini anlayacaktır. İşte bu, hepimizin hak ettiği koşulsuz kabul edilmektir.

7. İnsanın en büyük düşmanı kendisidir

“En büyük düşmanın bile seni kendi düşüncelerin kadar incitemez.”

En kötü, en acımasız ve en yıkıcı düşmanınız etrafınızda olmaz. Ayakkabıları yoktur, yürürken ses çıkarmaz ve derin bir sese sahip değildir. Onun sesini gerçekten iyi bilirsiniz, çünkü o sizsiniz. Siz kendinizin en acımasız jürisi, yargıcı ve cezalandırıcısısınız. Kendi kanatlarınızı kestiniz ve onunla ya da bununla nasıl baş edemediğiniz, nasıl daha ileri gitmeyi hak etmediğiniz hakkında kendinizi endişelendiriyorsunuz.

8. Tutarlılık ve azim

“Biraz biraz koyarsanız ve bunu sık yaparsanız, kısa zamanda çok olacaktır.”

Bu, yaşam hedeflerinize ulaşmanız konusunda en çok yardımcı olacak Budist özdeyişlerinden biridir. Tüm çabalarınızda tutarlı olmak kadar basittir. Ne tür bir problem ortaya çıkarsa çıksın, isteklerinizi korumak ve yerine getirmek kadar basittir. Bu, düşündüğünüzden daha yükseğe uçmanıza yardımcı olacaktır.

Bunu yapmak için her zaman büyük jestlere ve büyük çabalar göstermeye ihtiyacınız olmaz. Her gün birazcık bir şeyler yapmak, tepesine tırmanabileceğiniz devasa bir dağa dönüşecektir.

Some figure

9. Akıllıca konuşun

“Huzur getirecek bir söz, içi boş olan binlerce sözden daha değerlidir.”

Budizm bize tüm insanların benzer bir zayıflığı olduğunu hatırlatır: akıllıca konuşmayız. Çoğu zaman acı, öfke ve bizi tutsak eden ve diğer insanlara yansıttığımız olumsuz duygular ile konuşuruz.

Bu nedenle, herhangi bir yardımı olmayan, zarar veren ve bağ oluşturmaya yardım etmeyen içi boş sözlerle dolu bu dilden kaçınmayı deneyin. Basit ama derin olan, size huzur ve denge getirecek bilge sözleri kullanmayı deneyin.

Bu listeye eklenmeye değer olan pek çok Budist özdeyiş olduğunu biliyoruz; kendinizin favori Budist özdeyişleriniz bile olabilir. Fakat, burada derlediğimiz tüm bu özdeyişlerin altında belirli bir amaç yatıyor. Bunlar, içsel huzura kavuşmanıza, olumsuz duygularınız hakkında bir şeyler yapmanıza, şimdiye odaklanmanıza yardımcı olur.

Bu nedenle, onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışın, daha dengeli ve mutlu bir yaşam sürmek için bu özdeyişleri günlük standartlarınız haline getirin.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.