Logo image
Logo image

Hayvan Destekli Terapinin Faydaları

3 dakika
Hayvan Destekli Terapinin Faydaları
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Sara Clemente
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Köpekler bizim en iyi arkadaşlarımızdır ve bu sebepsiz yere değil! Nasıl bir gün geçirmiş olursanız olun, iş yerinde her şey ne kadar zor olursa olsun, hep yanınızdadır köpeğiniz. Ancak bu doğuştan gelen sadakatin yanı sıra, köpekler terapötik bir ortamda başka bir tür yardım da sağlayabilirler.

Uzmanlar Alzheimer hastaları, depresyon yaşayan kişiler, engelliler ve hatta otizmli insanlara yardımcı olmak için bu tür bir tedaviyi kullanıyorlar. Hayvan destekli terapi çok sayıda fiziksel, psikolojik ve sosyal faydaya sahiptir. Ne olduklarını görelim!

Hayvan Destekli Terapiden kimler yararlanabilir?

Köpekler genellikle hayvan destekli tedavide tercih edilen hayvanlardır. Çalışmalar, hastaların sağlığını ve refahını artırmaya yardımcı olduklarını göstermektedir.

Hayvan destekli tedavinin klinik terapinin bir tamamlayıcısı olduğunu açıkça belirtmeliyiz. Geleneksel tedavinin yerine geçmez ya da tıbbi tedaviye alternatif değildir. Aynı şekilde sağlık veya eğitim alanı uzmanları her türlü tedaviyi denetlemek zorundadır. Disiplinler arası çalışma, hayvan destekli tedavinin başarılı olması ve iyi sonuçlara ulaşması için anahtardır.

Terapistler, bu tip terapileri, çok çeşitli problemleri olan insanları tedavi etmek için kullanırlar. ADHD, stres, anksiyete veya depresyon gibi duygusal ve davranışsal bozuklukları içerebilir. Ayrıca Alzheimer’in gibi bağımlılık ve zihinsel veya nörolojik durumlar da buna dahildir. AAT (Hayvan Destekli Terapi) ayrıca otizm spektrumundaki bozukluklar ile AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkları tedavi etmek ve yaşlılara yardımcı olmak için de yararlı olabilir.

Some figure

İki çeşit tedavi köpeği

Terapistler, belirli gereksinimleri karşılayan veya belirli özellikleri olan köpekleri arar. İtaatkar, sabırlı, dost canlısı, çevik ve aktif köpekler istiyorlar. Bu ilk filtreyi geçtikten sonra, terapi köpekleri olmak için eğitime başlayabilirler.

Terapistler, terapinin amacına bağlı olarak iki farklı tedavi türü arasında ayrım yaparlar:

  • Yardım köpekleri: Eğitmenler, bu köpekleri özel ihtiyaçları olan insanlara yardım etmek için hazırlar. Örneğin, kör veya sağır kişilere yardım eden rehber köpekler ile engelli insanlara yardım eden destek köpekleri gibi.
  • Terapi köpekleri: Bu köpekler terapistin asistanları ya da “yardımcı terapistler” gibidir.

Terapistler onları hastalarla daha iyi ve daha etkili bir etkileşime sahip olmak için kullanırlar. Çalışmaları yaşlılara, otistik çocuklara veya diğer psikolojik rahatsızlıklara
sahip insanlara odaklanabilir.

Hayvan Destekli Tedavinin psikolojik ve duygusal yararları

Beyin yaralanması geçirmiş kişiler için tedavi köpekleriyle çalışmak çok motive edici olabilir. Hayvanlarla etkileşim kurmak bir teşvik ve onları aktif tutmak için bir yol olarak hizmet eder. Rehabilitasyonlarını hızlandırır. Köpekleri beslemek ya da onlarla aktiviteler yapmak büyük bir zihinsel uyarım şeklidir. Aynı zamanda, dikkat süresini artırır.

Ayrıca yalnızlığa yardımcı olur. İnsanlar köpekleri insanın en iyi arkadaşı olarak görürler çünkü bu hayvanlar bizi kabul edip koşulsuz olarak severler. Tıpkı bizim gibi. Bu yüzden doğal terapistlerdir. Anksiyete, depresyon ve stres için mükemmel birer ilaçtır köpekler.

Sadece hayvanseverler değil, birçok insan köpeklerin dostluğunu çok keyifli bulur. Normal olarak, insanlar sadece cansız bir egzersiz makinesi yerine başka bir canlı yaratığın yanında iyileşmeyi tercih ediyorlar.

Ek olarak, köpekler ve insanlar arasında oluşan bağ, sadece karşılıklı sevginin ötesine geçer. Birçok insan, bir anne ve bebeği arasındaki ilişkiye benzer şekilde görüyor bunu. Tüm bu faydaların bir sonucu olarak, tedavi köpekleri hastaların genel ruh halini iyileştirir.

Fiziksel ve sosyal faydalar

Hayvan destekli tedavi ayrıca hastalarda fiziksel aktiviteyi arttırır. Onlarla oynamak ve gerilme veya yürüyüş egzersizleri yapmak hastanın kaslarını, kemiklerini ve eklemlerini güçlendirecektir. Ayrıca vestibüler sisteme (denge) yardımcı olur ve iç algıyı artırır.

Bu terapinin daha pek çok faydası var. Hayvan destekli terapi, ince ve kaba motor becerileri ve koordinasyonu geliştirebilir. Bunun nedeni, hastanın görmeden duyma ve dokunmaya kadar birçok duyusunu uyandırmasıdır . Köpeği okşama, besleme veya fırçalama gibi aktiviteler, özellikle el ve kollarda belirli hareketlerin kontrolünü iyileştirir.

Tüm bu nedenlerden dolayı, terapist ve hasta arasında bir iletişim köprüsü olarak hizmet etmenin yanı sıra, terapi köpekleri oyun yoluyla öğrenmeyi de teşvik eder. Sosyal iletişimi ve sosyal becerilerin gelişimini teşvik ederler. Aynı zamanda empati, saygı, iletişim, işbirliği ve takım çalışması gibi şeyleri de geliştirirler.

Some figure

Büyük avantajı: çok yönlülük

Terapistler AAT’yi grup hâlindeki köpeklerle veya tek bir köpekle kullanabilirler. Kullanılacak yöntem, her hastanın ihtiyaçlarına ve hastanın durumuna yaklaşmanın en iyi yolunun hangisi olduğuna bağlıdır.

Ayrıca sadece bir uzmanlık merkezinde yapabileceğiniz bazı tedavilerden farklı olarak, hastanın evinde hayvan yardımlı terapi yapılabilir. Çocuklardan yaşlılara kadar her yaştan insan bu kişiselleştirilmiş ilgiden yararlanabilir.

Çocukların ve yetişkinlerin gözdesi olmanın yanı sıra, köpeklerin iyileştirici bir gücü vardır. Onları terapi için tamamlayıcı olarak kullanmak her düzeyde faydalıdır. İşte bu yüzden uzmanlar hayvan destekli terapiyi giderek daha çok kullanıyor ve olumlu sonuçlar alıyorlar.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.