Hayatınızda İç Huzur Elde Etmenin 9 Basit Yolu
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
İç huzur elde etmeye giden tüm yollar aynı yerde biter – esenlik ve mutluluk. Bu bilişsel ve duygusal uyum durumu, hepimizin ulaşmayı özlediği Rosetta taşıdır. Bununla her şey daha anlamlı hale gelir ve daha iyi kararlar almak için çok daha iyi konumlandığımız yerden psikolojik bir dengeye ulaşırız.
“İç huzur” terimi genellikle manevi ve felsefi çağrışımlara sahip olarak görülür. Ancak, psikoloji yıllardır bunu araştırıyor. Bu duruma ulaşmak, dış koşullarınıza bağlı değildir. Aslında, içsel esenlik içinizden elde edilmelidir. Günlük yaşamınızda başınıza gelenlerin çok ötesine geçer.
Burada sihir, ama aynı zamanda zorluk yatıyor. Çünkü bugünlerde hepimizin içinde yaşadığı girdap göz önüne alındığında, zihinsel uyumu düzenlemek zor. Çok fazla endişe ve değişiklik olduğu kadar sonsuz belirsizlikler de var. Şimdi, bu içsel vizyonu benimsemenize izin verecek mekanizmaların neler olduğuna bir göz atalım.
Barış içsel bir zanaattır, onu dışarıda aramayın.
İç huzuru sağlamanın 9 yolu
İç huzuru, stres faktörlerine maruz kalsanız bile elde etmeyi başardığınız kasıtlı bir psikolojik sakinlik hali olarak tanımlayabiliriz. Bunu hatırlamak önemlidir. Gerçekten de, iç huzur, çevrenizdeki koşullarla “iyi olmayı” gerektirir. Korkularınızı, endişelerinizi ve sıkıntılarınızı yatıştırmak için tüm enerjinizi kendinize odaklamayı içerir. Bu şekilde, sizi çevreleyen şeyi daha büyük bir odak ve bakış açısıyla görebilirsiniz.
Almanya’daki Marburg Üniversitesi, bu konuda pozitif psikolojinin katkılarını vurgulayan bir araştırma yaptı. Çalışma, olumlu değerlik duyguları, hayati anlamlar ve iyi ilişkiler gibi faktörlerin iç huzurun hedefine aracılık ettiği sonucuna varmıştır. Ayrıca herkes bu kapasiteyi geliştirme gücüne sahiptir. Ancak, bunu başarmak için belirli becerileri uygulamaya koymanız gerekir. Yapmanız gerekenleri aşağıda anlatıyoruz.
1. Önceliklerinizi netleştirin
Dikkat ettiğiniz, zaman harcadığınız ve endişelendiğiniz her şey gerçekten önemli değildir. Aslında, eğer düşünürseniz, muhtemelen hayatınızda geride bırakabileceğiniz birçok şey vardır. Bazı görevler ve muhtemelen bazı insanlar buna dahildir. Sizin için neyin gerçekten değerli, faydalı ve anlamlı olduğunu anlayarak bazı şeyleri kısmayı öğrenmelisiniz. Bu, iyi bir zihinsel sağlığın anahtarıdır.
2. Temel ihtiyaçlarınızı karşılayın
İlk önce temel ihtiyaçlarını karşılamayan hiç kimse refahı, ya da mutluluğu elde edemez. Klasik Abraham Maslow piramidini ve onun ilk seviyesini düşünün. Maslow, yiyecek, su, sıcaklık ve dinlenmeyi içeren temel ihtiyaçlarını karşılamayan hiçbir insanın doyuma veya iç huzura ulaşamayacağını belirtir.
3. Kendinize yatırım yapın. Siz önemlisiniz.
İç huzuru sağlamanın yollarından biri, hayatınızdaki en önemli kişi olduğunuzu hatırlamaktır. Bazen, başkalarına ve onların ihtiyaçlarına öncelik vermek için o kadar çok zaman harcarsınız ki, kendinizi kendi hikayenizde bir yardımcı oyuncu olarak konumlandırma eğiliminde olursunuz. Ancak, kendi realitenizin baş kahramanı sizsiniz. Bu nedenle, kendinizi kendi iyiliğinize adamanız çok önemlidir.
4. Kaygıyı nasıl kontrol edeceğini bilen bir zihin
Endişeli zihin gürültü, endişeler, baskılar, felaket düşünceleri ve mantıksız korkularla doludur. İç sükuneti ve huzuru bulmak için kaygınızı yönetmeyi öğrenmek çok önemlidir. Bunu elde etme stratejileri, duygularınızı düzenlemekten, en çarpık düşünce biçimlerinizi değiştirmek için bilişsel yeniden yapılandırmaya kadar değişebilir.
5. Doğa ile etkileşim
Doğa ile düzenli etkileşim, iç huzuru sağlamanın en iyi yollarından biridir. Frontiers in Psychology dergisinde yayınlanan araştırmalar bize doğa ve mutluluk arasındaki bağlantı hakkında daha fazla bilgi veriyor.
Kırsal alanlar, dağlar, parklar, kumsallar ve benzeri doğal bir ortamda günlük yürüyüş yaparak doğa ile bağlantı kurabilirsiniz. Öte yandan, doğa içinde bir kır evi gibi bir inziva yerinde zaman geçirebilirsiniz.
6. Bekleyen sorunları çözün
Bitmemiş işler birçok şekilde olabilir. Dahası, zihninizi dinlendirmenizi engeller. Kinler, bazı şeyleri söylemeye cesaret edememek, dünün sorunları veya uzun süredir ertelediğiniz o sorun, sona erdirmeniz gereken şeylerdir.
Hayal kırıklığını, nefreti ve geçmiş pişmanlıkları bırakmak esastır. Dahası, sizi burada ve şimdi endişelendiren şeylerle yüzleşmek ve hissettiklerinizi söyleyecek kadar cesur olmak aynı zamanda iç huzuru sağlamanın yollarıdır.
7. Sahip olduklarınız için minnettar olun
Çevrenizde, dünyanızın hem güzel hem de önemli yönleri vardır. Ancak bazen, günün karmaşasında, kaygı, baskı ve endişenin ortasında, varlığınıza anlam veren bu unsurlar odaktan çıkıp bulanıklaşabilir.
Sahip olduklarınız için minnettar olmak, sizin için önemli olan şeylere varlık ve değer vermek demektir. Bu, size anlam ve mutluluk verir. Bu nedenle, hayatta olduğunuz için ve istediğinizi yapmak için doğan her yeni günde yeni bir fırsata sahip olduğunuz için şükredin.
8. Bazı savaşlar savaşmaya değmez
Bazen varoluşunuzun büyük bir bölümünü kaybettiğiniz savaşlarda çatışarak geçirebilirsiniz. Örneğin, belki de ebeveynlerinizin sizi daha çok takdir etmesini istiyorsunuz. Ancak, insanların bir günden diğerine değişmesi her zaman mümkün değildir. Gerçekten de, sizi hiç dikkate almayan birinin birdenbire tavrını değiştirmesi pek olası değildir.
Kaybedeceğiniz başka bir savaş, iş yerinde durumların iyileşmesini beklemek olabilir. Çoğu zaman, işlerin iyi gitmediği gerçeğini kabul etmek, onların gelişmesi için başlangıç noktası olduğunu kanıtlar. Gerçekten de, bir durumun sona erdiğinin tamamen farkında olduğunuzda, istediğiniz ve ihtiyacınız olanı elde etmek için ilerleyebilirsiniz. Sonuç olarak, artık hiçbir anlam ifade etmeyen şeylere dikkat etmeyi bırakmak, iç huzuru sağlamanın başka bir yoludur.
9. Korkularınızın üstesinden gelin
Korku karşısında cesaret, mutluluğa zemin hazırlar. Aslında, refah ıstırabı yatıştırmak demektir. İç huzur, ne olursa olsun, bununla yüzleşmek için kaynaklara sahip olduğunuzu bilmektir. İyi ya da kötü ne getirirse getirsin, gelecekle yüzleşmek için bu yeterlilik duygusu, iç huzurun tanımıdır.
Bu önerileri uygulamaya koymaktan çekinmeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Anderson, R. (2004). A definition of peace. Peace and Conflict: Journal of Peace Psychology, 10(2), 101-116.
- Capaldi, C. A., Dopko, R. L., & Zelenski, J. M. (2014). The relationship between nature connectedness and happiness: A meta-analysis. Frontiers in Psychology, 5, 976.
- Diener, E. (2000). Subjective well-being: The science of happiness and a proposal for a national index. American Psychologist, 55(1), 34.
- Pérez, J. F. (2010). Ansiedad y respiración diafragmática. Enfermería integral: Revista científica del Colegio Oficial de Enfermería de Valencia, (89), 16-18.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.