Hasta Olduğunuzda Sözlü İstismara Uğramak
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Hiç kimse hasta olmak istemez, ancak bir hastalık ortaya çıktığında ve sizi yıprattığında, çevrenizden destek almanız gerekir. Ne de olsa, iyileşmeniz etrafınızdaki kişilerin sunduğu anlayış, yakınlık ve ilgiden yararlanır. Ancak, bu temel kurala her zaman uyulmaz ve bazen hasta olduğunuzda sözlü istismara uğramak mümkündür.
Hasta olduğunuzda eşinizden, ailenizden veya meslektaşlarınızdan sözlü tacize maruz kalırsanız, bunun münferit bir fenomen olmadığını bilmek ilginizi çekecektir. Gerçekten de birçok insan kronik hastalıklarla veya zihinsel bozukluklarla uğraşmak zorunda kalıyor ve kendilerini her gün empati eksikliği ve hatta şiddet içeren iletişim eksikliği ile birlikte acımasız sözlerin alıcı tarafında buluyor.
“Sen hep aynısın”. “Sadece dikkat çekmek için bir bahane”. “İşe yaramazsın”. Bunlar, hasta olduğunuzda sözlü taciz yaşıyorsanız günlük olarak duyabileceklerinize dair bazı basit örneklerdir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu tür şiddetli iletişim acınızı daha da artırır.
Hasta olduğunuzda eşler veya aile üyeleri tarafından sözlü taciz en zararlı türdür. Aslında, ruh sağlığınız üzerinde ciddi etkilere sahiptir.
Hasta olduğunuzda sözlü taciz
Bazı hastalıklar görünmezdir. Ateşe neden olmayan veya kırık kemikler veya bandajlar içermeyen durumlardır. Ancak, sessiz hastalığa değil, yalnızca görünene önem veren bir toplumda yaşıyoruz. Bu, fibromiyalji, kronik ağrı, migren, nadir hastalıklar veya zihinsel bozukluklar gibi durumların neden bu kadar az anlaşıldığını açıklar.
Örneğin, tiroid probleminiz varsa ve iş gününüze ayak uydurmakta zorlanıyorsanız, zayıf olarak damgalanabilirsiniz. Ya da bir kas-iskelet sistemi probleminiz varsa, hayatınızı da şartlandırabilir, sınırlayabilir ve yanlış anlaşılmalara yol açabilir. Grip olsanız bile, sözlü taciz yaşayabilirsiniz.
Bu genellikle olur, çünkü kendinizi hasta ve zayıf hissettiğinizde, manipülasyonun ve duygusal istismarın hedefi olmanız daha kolaydır. Kişilik faktörlerinin de etkisi vardır. Örneğin, şiddet içeren iletişim, düşük empati, narsisistik özellikler veya saldırgan ve başkaları üzerinde güç kullanmak isteyenler için tipiktir.
Şiddet içeren iletişim kurbanı olabileceğinizden endişeleniyorsanız, çevrenizdeki kişiler tarafından taciz edildiğinize dair bazı göstergeler burada.
Fiziksel veya psikolojik herhangi bir hastalıkta, acı çeken kişi şefkat, saygı ve anlayışı hak eder.
Bu tür psikolojik istismarın özellikleri
Hasta olduğunuzda çevrenizden empati, şefkat ve destek almanız gerekir. Ancak belki de size anlayış göstermek şöyle dursun, size saldıran biriyle karşılaşmışsınızdır. Bu durumlardaki istismar kendini birçok şekilde gösterir. Nasıl tanımlayacağınızı bilmeniz gerekir. İşte işaretler:
- Çevreniz hastalığınızı en aza indirir. Hatta “Önemli bir şey değil. Yine ilgi odağı olmaya çalışıyorsun” gibi şeyler söyleyerek bunu sorgulayabilirler.
- İstismarcı, fiziksel veya zihinsel durumunuz için sizi suçlayabilir. “Grip olman senin suçun” veya “Zayıf olduğun için depresyondasın ve her şeyi yanlış anlıyorsun” gibi şeyler söyleyebilirler.
- İstismarcı, durumunuzu görmezden gelir ve hatta reddeder. “Senin bir sorunun yok, o yüzden işine geri dön” diyebilirler.
- Size gaz verebilirler. Bu, sizi dengesiz olduğunuz için hastalığı icat ettiğinize inandırdıkları anlamına gelir. “Sende fibromiyalji yok. Annen gibi uyduruyorsun” diyebilirler.
- Küçümsüyorlar ve aşağılıyorlar. “Kendine bak, zavallısın” diyebilirler.
İstismarın etkileri
Bugüne kadar, bu tür bir istismar çok fazla araştırılmadı. Ancak sosyal desteğin her türlü hastalık üzerindeki etkisi bilinmektedir. Utah Üniversitesi (ABD) tarafından yürütülen araştırma, şu anda, herhangi bir hastalıktan muzdarip olduğumuzda, çevremizin desteğinden refahımızın yararlandığı gerçeğinin arkasında hangi mekanizmaların yattığını bilmediğimizi iddia ediyor. Ancak, veriler ortada.
Aslında, başkalarıyla kurulan değerli bağlar olduğunda ölüm oranı azalır. Ayrıca, hastanın yaşam kalitesi yükselir. Ancak, fiziksel veya zihinsel bir sağlık sorununun ortasında saldırıya uğrarsanız ve eleştirilirseniz ne olur?
- Bir hastalığın ortasında psikolojik taciz, kendinizi daha savunmasız hissetmenize neden olur.
- Durumunuz kötüleşebilir. Tedaviye devam etme konusundaki ilginizi kaybedebilir veya tıbbi yardım aramayı bırakabilirsiniz. Duygusal sağlığınız, zihinsel taciz tarafından baltalanır.
- Bir hastalığın ortasında eleştirildiğini, reddedildiğini ve saldırıya uğradığını hissetmek, durumla ilgili yalnızlık ve rahatsızlık duygularınızı artırır.
Bir hastalıkla uğraşırken duygusal olarak saldırıya uğramak ve taciz edilmek psikolojik dengenizi baltalar ve kendi tıbbi durumunuzu etkileyebilir.
İstismarcılar
Hastayken istismara uğramak sık görülen bir olgudur. Kural olarak, bir sağlık sorununuz olduğunda sizi hafife alan ve size saldıran kişiler narsisistik özellikler gösterebilir. Wollongong Üniversitesi (Avustralya), patolojik bir narsistle yaşamanın etkisi üzerine bir araştırma yürüttü.
Bunlar, başkalarını hafife alan ve mağdur eden, empatiden yoksun ve intikamcı özellikler sergileyen insanlardır. Hasta olduğunuzda, savunmasızlığınızdan rahatsız olurlar ve şefkat gösterecek araçların olmaması nedeniyle agresif tepki verirler.
Ayrıca çelişkili davranışlar sergileyebilirler. Örneğin, bir gün sizinle ilgilenirler, ancak ertesi gün sizin için bir ilaç bile almazlar.
Hasta olduğunuzda sözlü saldırıya uğrarsanız ne yapabilirsiniz?
İster kronik bir hastalık, ister depresyon veya basit bir soğuk algınlığı olsun, herkes kendini iyi hissetmediğinde anlayışı, empatiyi ve yardımı hak eder ve buna ihtiyaç duyar. Bu nedenle, hastayken sözlü tacize uğruyorsanız, bu bir tür şiddettir. Dolayısı ile buna izin verilmez. Bu tür bir durumdaysanız, aşağıdakileri düşünmeye değer:
- Sağlığınız en önemli şeydir. Öncelik verin ve her zaman yapmanız gerekeni yapın. Doktora ihtiyacınız varsa doktora gidin, dinlenmeye ihtiyacınız varsa çevrenizdekiler ne derse desin yapın.
- Hak ettiğiniz desteği alın. İstismarcı eşiniz, akrabanız veya arkadaşınızsa, size yardım edebilecek, sizi anlayan ve saygı duyan biriyle iletişime geçin.
- Sizi taciz eden insanlar hakkında bir karar verin. Çünkü büyük ihtimalle başka durumlarda da yapacaklardır.
Son olarak, bu kırılganlık anlarında başkalarına daha çok ihtiyaç duyarsınız. Geçerli desteği hak ediyorsunuz. İnsanlığın tartışılmaz temel ilkesidir. Bu nedenle, kendinizi şefkatli ve empatik insanlarla çevrelediğinizden emin olun ve aynı yardımı başkalarına da sunmayı unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Goldsmith, Rachel & Freyd, Jennifer. (2005). Awareness for Emotional Abuse. Journal of Emotional Abuse. 5. 95-123. 10.1300/J135v05n01_04.
- O’Leary KD, Maiuro RD, editores. El maltrato psicológico en las relaciones domésticas violentas. Nueva York: Springer; 2001.
- Reblin M, Uchino BN. Social and emotional support and its implication for health. Curr Opin Psychiatry. 2008 Mar;21(2):201-5. doi: 10.1097/YCO.0b013e3282f3ad89. PMID: 18332671; PMCID: PMC2729718.
- Ronningstam E, Weinberg I. Narcissistic personality disorder: progress in recognition and treatment. Focus. 2013;11(2):167–77
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.