Grup İçi Önyargı Nedir?
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Sosyal psikolojinin bize söylediği gibi, insanlar kategoriler yaratır ve diğer insanları bu kategorilere göre böler. Başka bir deyişle, milliyet, etnik köken, din, cinsiyet, tercih ve benzeri kavramlara dayanan gruplar oluşturuyoruz. Bu, bazı insanların aynı grupta olacağı ve diğerlerinin olmayacağı anlamına gelir. Bu, grup içi bir önyargıya yol açar.
Grup içi kayırmacılık olarak da adlandırılan grup içi önyargı, insanların gruplarının üyelerini grup dışındaki insanlardan daha fazla tercih etme veya onlara daha fazla değer verme eğilimi olarak tanımlanabilir. Başka bir deyişle, gruba ait olmayan insanlardan ziyade grup içindeki insanları tercih ederler.
Grup içi önyargı ve çatışma
Grup içi önyargı, gruplar arasındaki çatışmanın bir ürünü olarak kabul edilir. Bu, gruplar arasındaki farklı çıkarlardan veya uyumsuz hedeflere sahip olmaktan kaynaklanır. İki grup aynı hedeflere sahip olabilir, ancak biri hedefe ulaştığında bu diğer grubun ulaşamayacağı anlamına gelir.
Futbol bu kavrama mükemmel bir örnektir. Futbol taraftarları takımlarıyla özdeşleşir, bu nedenle kendi takımlarının taraftarlarını içeren ancak diğer takımların taraftarlarını dışarıda tutan bir kategori oluştururlar. Öte yandan, bir futbol liginde amaç şampiyonluğu kazanmaktır. Ancak şampiyonluğu sadece bir takım kazanabilir. Bu nedenle, rakip takımlar, sizin taraftarı olduğunuz takıma kıyasla kazanmak için daha fazla fırsatları olduğunu düşündüğünüz için bir tehdit oluşturuyorlarsa, diğer takımların taraftarlarıyla bir çatışma yaşarsınız.
Çatışma az ya da çok şiddetli olabilir. Bu, grubunuzla olan katılımınıza ve diğer faktörlere bağlıdır. Grup içi önyargı ile ilgili olarak tutumlarımız, algılarımız, tercihlerimiz ve hatta davranışlarımız değişecektir. Örneğin, diğer takımların taraftarı olan insanları daha az arkadaş canlısı olarak göreceğiz. Bu da bizim onlara kötü davranmamıza, takımımızın taraftarlarına ise daha iyi davranmamıza neden olur.
Grup içi önyargı çalışmasındaki ilerlemeler
Bu konudaki araştırmalar, grup içi bir önyargının ortaya çıkması için çıkarların çatışmasının veya bir anlaşmazlığın gerekli olmadığını göstermiştir.
Diğer grupların üyeleri her zaman kötü muamele görmese de, grup içi önyargı her zaman ortaya çıkar. Tercih yapmamız gereken her durumda ait olduğumuz grubumuzu destekleriz.
Bu araştırmalar ayrıca grup içi önyargının arkasındaki nedeni açıklamayı da başardı. İnsanların kendileri hakkında olumlu bir kavram ve imaja sahip olmak ve bunu sürdürmek için motive oldukları gerçeğinden yola çıkarak, insanların kısmen ait oldukları gruplar tarafından tanımlandığını görüyoruz. Bu nedenle, bir kişi iyi bir imaja sahip olmak istiyorsa, grubunun imajını da olumlu hale getirmelidir. Sonuç olarak, insanlar ait oldukları grupları olumlu bir şekilde değerlendirmeye motive olurlar.
Grubun kendisi hakkında olumlu bir değerlendirmeye nasıl ulaşırsınız?
Gruplarımızı kıyaslayarak değerlendiriyoruz. Grubumuzun iyi olduğunu söylemiyoruz, ancak diğer gruptan daha iyi olduğunu veya en iyi grup olduğunu söylüyoruz. Böylece grubumuzu başkalarıyla karşılaştırdığımızda olumlu bir değerlendirme alıyoruz ve özgüvenimiz artıyor. Grubumuzun diğerlerinden farklı ve daha iyi olduğu sonucuna varıyoruz. Araştırmacılar buna olumlu grup içi ayırt edicilik diyorlar.
Öte yandan, olumlu grup ayrımı arayışı sonucunda grup içi önyargı üretebilmek ve algılarımızı, değerlendirmelerimizi ve davranışlarımızı değiştirebilmek için dört koşulun gerçekleşmesi gerekir:
- İnsanlar gruplarıyla özdeşleşmeli ve bu kimliği kendilerine ait imajı tanımlamak için kullanmalıdır.
- Önemli olarak kabul edilen bir özelliğe dayanarak gruplarını diğerleriyle karşılaştırmaları gerekir.
- Gruplarını karşılaştırmaları gereken grup önemli olarak algılanmalıdır.
- Karşılaştırılan grupların gerçek konumları bir miktar belirsizliğe tabi olmalıdır.
Kısacası, bir gruba ait olmanın her zaman fark etmediğimiz sonuçları vardır. Grubumuzun üyelerini diğer grupların üyelerinden daha fazla tercih etmek bunlardan biridir. Bu nedenle, grupla özdeşleşmenin etkilerini bilmek, onun üzerimizdeki etkisini yönetmeye yönelik ilk adımı temsil eder.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.