Logo image
Logo image

Geri Bildirim Nedir? Motivasyonu Artırmayı Öğrenin

3 dakika
Geri Bildirim Nedir? Motivasyonu Artırmayı Öğrenin
Sergio De Dios González

Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Geri bildirim, işimizi nasıl yaptığımız hakkında başkalarından gelen bilgilerden daha fazlasıdır. Amacı, bireye işi geliştirmesi adına olumlu yollar sunmaktır. Motivasyonumuzu artırmak için bize özel veriler vermelidir. Bu sanat, bu beceri, her konuda vazgeçilmezdir: eğitim, iş, ilişkiler, vb.

“Hepimiz bize geri bildirimde bulunacak insanlara ihtiyaç duyarız. Zira bu şekilde gelişiriz.”

– Bill Gates

Geri bildirim bilgi ve motivasyondur. Enerji ve iletişimdir. Gelişme ve daha fazla bilgi edinme arzusudur. Geri bildirim, yeteneklerini geliştirmeleri için başka birilerine stratejiler sunmak adına duyulan özgün arzudur. Bu nedenle, bu dünyada gerçekten muhteşem şeyler olduğunu inkar edemeyiz. Bunlardan bir tanesi de, insan gelişiminin özü ve birlikte çalıştığımız insanlardan kazandığımız motivasyondur.

Some figure

Geri bildirim: girişkenlik sanatı

Motivasyon psikolojisi uzmanları, kötü geri bildirim almaktan daha korkutucu bir şey olmadığını biliyorlar. Zayıf açıklamalar veya eksik ve yararsız yorumların etkileri felaketlere neden olabilir. Öğretmen hazırlıksız olduğunda bir sınıfta işlerin nasıl ilerleyeceğini biliyoruz. Yetersiz bir lideri olan çalışanlar da bunu çok iyi biliyorlar. Kendi ilişkilerimizden bunu biz de biliyoruz.

Başka bir kişi hakkında bilgi toplaması için birini atayın. Bu kişi, geri bildirimi, alıcının pozitiflik ve ilham almasıyla sonuçlandırmalıdır.

Bu kavramı daha iyi anlamak adına aşağıda daha derinlemesine inceleyelim.

Geri bildirim nedir?

  • Geri bildirim, iletişimle ilgili bir olgudur.
  • Geri bildirimi yapan kişi, birtakım kanıtlarla birlikte karşı tarafa performansı hakkında objektif bir görüş sağlar.
  • Geri bildirim raporlamayla sınırlı olmamalıdır. Amaç ilerlemeyi teşvik etmektir ve motivasyona ilham vermek adına olumlu olmalıdır.
  • İşteki hataları, zayıflıkları ve güçlü yönleri belirtmek iyi bir yaklaşımdır.
  • İlerlemeye odaklanın, karşı tarafa her zaman gelişmelerine yardımcı olabilecek araçlar sunun ya da tavsiyelerde bulunun.
  • Ana fikir şudur: Bir kişinin neler yaptığına dikkatleri çekin ve daha sonra bu becerileri nasıl daha fazla geliştirebileceklerini açıklayın.
  • İletişim her zaman kendinden emin, saygılı ve empatik olmalıdır.
Some figure

Geri bildirim hakkında diğer fikirler

  • Geri bildirim kişiye yalnızca yanlış yaptıklarını göstermemelidir.
  • Yalnızca başarısızlığı düzeltir ya da tespit edersek, kişi olumsuz bir izlenimle yanımızdan ayrılır. Bu durumda, sadece iki şey olabilir: geri bildirimi alan kişi bloke olur ya da dinlemeyi reddeder. Her iki seçenekte de sonuç aynıdır. Hiçbir gelişme yaşanmaz.
  • Öte yandan, pozitif teşvik geri bildirimle eş anlamlı değildir. Bir çocuğa yeni bilgiler vermeden iyiye gittiğini söylemek, yakınsal gelişimi elde etmelerine izin vermez
  • Özgüvenlerini teşvik ederken gelişmelerini sağlayacak birtakım yollar gösterirsek, başkalarının potansiyel ve kapasitelerini artırmış oluruz.

İyi geri bildirimde nasıl bulunabiliriz?

İyi geri bildirim önemli bir şeyi elde etmelidir: bir gelişme, bir ilerleme ve bir iyileşme. Öğrencilerimizle, çocuklarımızla ve ilişkilerimizde bunu başarmak uygun stratejiler gerektirir. Ne olduklarını gelin birlikte görelim.

  • İletişim kuracağımız konu hakkında somut kanıtlar toplamak iyi bir fikirdir. “İyi yapıyorsun ya da yanlış yapıyorsun ” ifadeleri tekrarlanmaya değmez. Vurgulamak istediğiniz şey üzerinde titiz ve kesin olmanız gerekir.
  • Geri bildirimde bulunurken ruh halinizi göz önünde bulundurun. Amaç insanları olumlu bir şekilde motive etmek ve düzeltmektir. Bu nedenle, kötü bir gün geçiriyorsak, başka bir anı beklemek daha iyi olacaktır.
  • Geri bildirimde bulunurken “sandviç” stratejisini uygulamak çok yararlıdır. İlk olarak, kişi hakkında iyi bir noktaya dikkatleri çekin. Sonrasında üzerinde çalışabilecekleri şeyleri gösterin. Son olarak, durumu iyileştirmek adına stratejiler sunun.
  • Ayrıca, geri bildirim sırasında kullanılması yasaklanmış bir dizi kelime olduğunu hatırlamanız da çok önemlidir. Bu terimler: her zaman, asla ve ama. Bu terimler rahatsızlık veya çelişki yaratabilecekleri için geri bildirim açısından yararlı değildir. Çok spesifik, doğrudan ve iddialı olun.
Some figure

Sonuç olarak, birisinin size iyi veya kötü geri bildirimde bulunduğu bir durumu hayal edebileceğinizden eminiz. Bu beceri, iş dünyasında kullanılmasına rağmen, aslında sonsuz sayıda sosyal senaryoyu da besler. Başkalarının yeni bakış açıları öğrenmelerine yardımcı olmak için kendimizi bu konuda yetkili hissetmemiz gerekir. Geri bildirim, her birimizi etkili bir şekilde yapabileceğini hissettiği bir şey olmalıdır.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.