Gençlerin Sosyal Ağ Kullanımını Yönetmenin Yolları
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Bu yazımız, gençlerin sosyal ağ kullanımı hakkında. Bunun nedeni, orada yayınlanan her şeyin toplumsal gidişat üzerinde büyük bir etkisi olmasıdır. Günümüzde en yeni nesil akıllı cep telefonlarını kullanmayan çok az insan var. Bu yazımızda, gençlerin sosyal ağ kullanımını inceleyeceğiz. Çoğu durumda, bu dönem diğer koşullar nedeniyle zaten karmaşık bir aşamadır. Sosyal ağların yaptığı şey zorluğu arttırmaktır. Sosyal ağ kullanımı suistimal edilebilir mi?
Bir pediatri derneği olan AEPED, gençlerin sosyal ağları uygun kullanmasının kötüye kullanımı engelleyebileceğini açıklıyor. Bu kötüye kullanım; zorbalık, istismar veya cinsel içerikli mesajlaşmanın gençleri etkilediği kısımdır. Dernek, “12 ila 16 yaş arasındaki ergenlerin yüzde 5,8’inin sosyal ağlarda ara sıra tacize uğradığını” belirtiyor. “Yüzde 1,8’i bunu sık sık yaşıyor.”
Bu riskler nasıl en aza indirilir? İşte burada ebeveynler, eğitimciler ve ergenlerle temas halinde olan profesyoneller devreye giriyor. Bu bakımdan akıllı bir müdahale, yasaklamayı değil, eğitimi içerir.
Mesele gençleri sosyal medyadan uzak tutmak değil, onları bu sitelerdeki eylemlerinin sonuçlarından haberdar etmektir. Zorbalık açısından, müdahalenin odak noktası zorbalar olmalıdır. Yeniden eğitilmesi gerekenler kurbanlar değil, zorbalardır.
“Akıllı telefonları ve sosyal medyayı icat edene kadar, yalnızken gülümseyen insanlara deli denirdi.”
– Mokokoma Mokhonoana
Erişim kontrolü
AEPED’in dediği gibi, neden 14 yaşın altındaki çocuklara en yeni nesil cep telefonları verilmeli? Hayatlarının bu aşamasında önemli olan bir ekrana yapışık olmak değildir. İletişim becerilerini geliştirmek için başkalarıyla etkileşim halinde olmalıdırlar. İhtiyaç duyduklarında evlerini aramalarını sağlayan bir cep telefonu yeterlidir.
Bunlar, gençlere en yeni nesil cep telefonlarını vermek için zorlayıcı nedenler değil. Müstehcen fotoğraf talepleri, sosyal ağlara aşağılayıcı yorumlarla yüklenen görüntüler, yetişkinlere yönelik sosyal ağlara veya görmemeleri gereken videolara erişim… Gençlerin bunlara maruz kalmasını önlemenin yolu oldukça basittir: Gençlere son nesil cep telefonlarını vermeyin, çünkü onlara ihtiyaçları yok.
AEPED ayrıca “Siber zorbalık vakalarının yaklaşık yüzde 80’inin yüz yüze zorbalığın dijital uzantısı olduğunu” açıklıyor. Ancak bu, yalnızca gençlerin sosyal ağlara erişimi varsa mümkündür. Başka türlü oluşamaz. Ayrıca, bu tür bir teknolojiyle büyümemek olumludur, çünkü hiç akıllı telefon kullanmayan kimse onun eksikliğini fark etmeyecektir. Bir ekrana yapışıp kalmayacaklar ve bunun yerine daha uyarıcı faaliyetler yapacaklardır.
Gençlerin sosyal ağ kullanımı
Gençlerin sosyal ağları kullanmasına neden izin verelim? Neden 13 yaşındaki bir çocuğa cep telefonu verip erişim izni veriyorsunuz? Esther Aren (La Paz Ergen Tıbbı Biriminde çocuk doktoru ve AEP’nin yeni teknolojileri konusunda uzman) şöyle açıklıyor: “WhatsApp’a kaydolmak için 16 yaşında veya daha büyük olmalısınız. İnstagram’a kaydolmak için 14 yaşında veya daha büyük olmalısınız”. Bu bize ne anlatıyor? Tabii ki bu herkesin geçersiz kılabileceği bir formalite. Bunun nedeni, bu şirketlerin onlara bir hesap vermeden önce yeni kullanıcıların yaşını gerçekten kontrol etmemeleridir.
Bu rolü eninde sonunda oynamak zorunda olan ebeveynlerdir. Büyük şirketler tarafından belirlenen ölçüt, ne kadar aptalca görünse de, ebeveynlere çocuklarına sınırlar koymaları için değerli bir kaynak sağlıyor. Gençlere sosyal ağların kullanımıyla ilgili eğitim vermenin yanı sıra kurallara saygıyı da vurgulayabilirler.
Gençlerin sosyal ağ kullanımına ve cep telefonu istismarına dikkat etmek
Ebeveynlerin, özellikle bazı sosyal ağlara zaten erişimleri varsa, 14 yaşın üzerindeki gençlerde cep telefonlarının olası kötüye kullanımına karşı dikkatli olmaları ve bunlara dikkat etmeleri önemlidir. Muhtemelen bir ekranın önündeyken zamanın nasıl hızla geçtiğinin farkındasınızdır. Ebeveynlerin, gençlerin akşam yemeğinden sonra yarım saat cep telefonuyla oynayıp oynamadıklarını veya ekrana yapıştıkları için masaya gelip gelmediklerini tespit etmeleri gerekiyor.
Ayrıca, gençler cep telefonlarını kullanmadıkları zaman erişemeyecekleri bir yerde tutmalıdır. En azından başlangıçta böyle olmalıdır, böylece daha sonra evden uzaktayken kullanımını düzenleyebilirler.
Cep telefonlarında ebeveyn kontrollerinin de doğru yaptıklarından emin olmak iyi bir fikir olabilir. Ancak, gençlere uygun teknolojik eğitim sağladığınız sürece bu bir sorun olmayacak ve hatta gerekli bile olmayacaktır. Güven burada anahtardır.
Taciz vakalarını tespit etmek için iletişim önemlidir
Güven ve iletişim birlikte çalışır. Aslında, iletişim kanalları açık kalırsa yetişkinlerin bir sorunu tespit etmesi ve müdahale etmesi çok daha kolay olacaktır. Doğru hareket tarzı nedir? Durumu yerel polis departmanının dikkatine sunun.
14 yaşından küçük çocukların İnternete sınırlı erişimi olması neden bu kadar önemlidir? Çünkü duygusal kaynakları da sınırlıdır. Bunun sonucunda, kendilerini başa çıkma yeteneklerini çok aşan durumlarda bulabilirler. Bu bağlamda, yasalar hakkında fikir sahibi olmak da iyidir. Reşit olmayanların 14 yaşında veya daha büyük olması durumunda geçerli olan yasalar vardır. Bu yaş, kanun önünde sorumluluk açısından da önemlidir.
Gençler, ebeveynleri genç yaştan itibaren onları eğlendirmek için cep telefonlarında video izlemelerine veya oyun oynamalarına izin verdikleri için, küçük yaşlardan itibaren teknoloji ile iletişim halinde olmayı öğrenirler. Daha sonra ceza olarak teknolojiden uzaklaştırılırlar. Bu iki yaklaşım teknik eğitimden çok daha yaygındır. Bu bağlamda, gençlerin sosyal ağ kullanımı konusunda alacakları eğitim, bu gelişim aşamasında çocuğu olan ebeveynler için belki de en büyük zorluktur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Arab, L. E., & Díaz, G. A. (2015). Impacto de las redes sociales e internet en la adolescencia: aspectos positivos y negativos. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 7-13.
- Juan, I. M., Vayá, E. J. C., & García, M. S. (2014). Victimización infantil sexual online: online grooming, ciberabuso y ciberacoso sexual. Delitos sexuales contra menores: abordaje psicológico, jurídico y policial, 203-224.
- Miniguano, A. D. E., Javier, F. T. A., & López, M. K. Q. (2017). La comunicación familiar,¿ motivo para llegar al Grooming?. Revista Publicando, 4(13 (2)), 180-196.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.