Geleceği Düşünmek ile İlgili 4 Farklı Tutum
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Hayat hakkında farklı düşünme yolları var. Bu nedenle, geleceği düşünmek için farklı tutumlarımız olabilir. Geleceğin ne olacağı ve henüz gerçekleşmeyen şeylere bakıldığında, kesin olarak ne olacağını asla bilemeyiz. Geleceği tahmin etmek imkansızdır ve bu gerçek olumsuz duygusal durumları deneyimlememize yol açabilir.
Normalde, bilinmez korku, endişe ve belirsizlik yaratır. Gelecek, o büyük yabancı, bunu düşündüğümüzde bu hisleri üretiyor. Ancak gelecek tamamen kasvetli değil. Bunu geliştirmek için bir şeyler yapabiliriz. Her ne kadar tahmin edemesek de, her zaman karşı karşıya kalırken kendimizi hazırlıklı hissetmemize yardımcı olacak belirli bir tavır gösterme olanağına sahip olacağız.
Genel olarak, geleceği düşünmek ile ilgili dört tutum benimseyebiliriz. Çoğunlukla liderlerin tutumlarını belirlemek için kullanılmış olmalarına rağmen, herhangi bir bağlamda da uygulanabilirler:
- Devekuşu tutumu (pasiflik)
- İtfaiyeci tutumu (reaktiflik)
- Sigortacı tutumu (ön faaliyet)
- Komplocu tutumu (proaktiflik)
Devekuşu ve pasiflik
Popüler inanca rağmen, deve kuşları tehlikede olduklarını düşündüklerinde başlarını kuma gömmezler. Ancak, bu tutum ismini bu sahte inançtan alır. Devekuşu tutumu pasifliğe, hiçbir şey yapmamaya dayanıyor. Devekuşu tutumu, dünyayı, değişiklikler empoze edilene kadar olduğu gibi görmeyi reddetmektir.
Bu tutum olumsuz olarak kabul edilir, çünkü olabileceklere karşı hazırlıklı olmamak anlamına gelir. Ancak, bu her zaman kötü değildir. Hiçbir şey yapmamak, zaman zaman çok etkili olabilen geçerli bir stratejidir. Ancak, bu tutum da çok risklidir. Gelecek değişmemizi gerektiriyorsa, devekuşlarını taklit edersek birçok fırsatı kaçırabiliriz.
İtfaiyeci ve reaktiflik
Genelde, itfaiyeciler yalnızca bir yangın olduğunda hareket ederler. Başka bir deyişle, yangını önlemek için çok geç olduğunda harekete geçerler. Geleceğe yönelik bu tutum, ilk bahsettiğimizden daha az pasiftir. Yangının gerçekleşmesini beklemekten ve sonrasında söndürmekten ibarettir. Sorunları çözmeden önce gerçekleşmesini beklemek çok riskli bir tutumdur, çünkü bazı durumlarda çok geç olabilir.
Reaktif insanlar, düşünmeden uyaranlara etki etme eğilimindedirler (etki-tepki. Bu stratejiler bazı durumlarda etkili olsa da, özellikle az zaman olduğunda, aceleci tepkiler genellikle daha fazla hata yapmamıza neden olur.
Sigortacı ve ön faaliyet
Sigortacılar elimizdeki malların fiyat biçen sigortalar satarlar. Onlara bir şey olursa, ekonomik değerlerini geri alabiliriz. Geleceğe yönelik bu tutum itfaiyeci tutumunun ötesinde bir adım atmaktır. Bazı şeylerin gerçekleşmesini engellemeye çalışır ve gerçekleşirse en azından her şeyin kaybedilmemesini sağlar.
Sigortacı tutumu ön faaliyet olarak kabul edilir. Bir eşy olmadan önce ne olabileceğini tahmin etmekten ibarettir. Olabilecek şeylere hazırlıklı olmak daha iyi olsa da, bu tutumun olumsuz bir yönü de vardır. Korku, olumsuz bir şey olma ihtimali çok düşük olduğunda her şeyi yüksek maliyetle sigortalamak için fazla aksiyon almamıza yol açabilir.
Komplocu ve proaktiflik
Komplocular her zaman tetiktedir. Herhangi bir işaret onların insanlara güvenmemesine neden olur. Geleceğe yönelik bu tutuma proaktiflik denir. Bir şey olmadan önce harekete geçmeye dayanır.
Proaktif bir tutum bir adım daha ileri gider ve geleceği değiştirmeye çalışır. Proaktif bir tutum sergileyen insanlar, düşüncelerine ve planlarına uyacak şekilde gerçekliğe müdahale etmeye çalışırlar. Belirli bir geleceğin aranması durumunda, proaktif bir tutum, bunun gerçekleşmesi için mümkün olan her şeyi yapmaya çalışır.
Geleceği düşünmek ile ilgili farklı tutumlar
Geleceği düşünmeye yönelik tüm tutumları gördükten sonra, normal olan son ikisine eğilimli olmaktır. Komplocunun proaktifliğine sahip bir sigortacının tutumuna sahip olmayı tercih edin. Yani, hedeflerinizden vazgeçmeksizin yolunuzu düzeltmek için gelecek tehditleri ve ufukta görünen fırsatları öngörmeyi amaçlayan bir tavır sergileyin.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.