Korkuyla Başa Çıkmak: Zihninizdeki Korku Filmleri
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Kendi engelleme, izolasyon veya fobilerimiz için onu suçladığımızda korkumuzu güçlendirmiş oluyoruz. Gerçek şu ki korkumuzu bilinçsizce besliyoruz. Endişeleriniz sizi felç ediyorsa, korkuyla başa çıkmak için bu makaleyi okuyun. Kafanızda sürekli çevirdiğiniz bütün o korku filmlerinden kurtulmanıza yardımcı olacağız.
Kafanızda çevirdiğiniz korku filmleri fantezilerden başka bir şey değil. Sizin için çok zor olan travmatik bir deneyim yaşamış olduğunuz için aynı şeyin tekrarlanmasından korkuyor olabilirsiniz.
İşte bir örnek. Gasp edildiğinizi ve bir bıçakla tehdit edildiğinizi hayal edin. Bu olay sizi öyle etkilemiştir ki şimdi her çıktığınızda, tekrar aynı şeyin olacağını düşünüyorsunuz. Bunun nedeni kafanızdaki korku filmlerinin size o anı yeniden yaşatması ve tekrar olabileceğine inanmanıza neden olmasıdır. Bazen bunlara başka senaryolar, başka karakterler, başka fanteziler bile ekleyebilirsiniz. Bu sizi hayal kurmaya ve korkunuzu beslemeye yönlendirir. Sonuç olarak istediğiniz şeyi yapmanın getireceği mutluluktan alıkonmuş olursunuz.
Zihninizdeki korku filmleri sizi nasıl sınırlandırır?
Geçmişte olan bir olayın örneğini verdik. Peki ama henüz gerçekleşmemiş bir şeyden korktuğunuz zaman ne olacak? Bu düşündüğünden daha sık olur. Kendinizi sınırlamanıza ve istediğiniz şeyi yapmanıza engel olabilir.
Örneğin, kendi şirketinizi kurmak istiyorsunuz ancak zihninizdeki bu korku filmleri başarısızlık veya aşağılanmayı içeriyorsa, muhtemelen rahat bölgenizde kalırsınız ve hiçbir şey yapmazsınız. Hareket etmemek için hiçbir sebep yoktur.
Bu nedenle, kafanızda çevirdiğiniz korku filmlerinin istediğinizi yapmanıza veya yaşamanıza engel olmaması için bir egzersiz önereceğiz. Bir parça kağıt ve bir kalem alıp aşağıdaki soruları yanıtlamaya başlamanız gerekir:
Korkuyla Başa Çıkmak: Olabilecek en kötü şey nedir?
Aklınızda sağlam bir yer tutmuş korkuları alıp olabilecek en kötü şeyi düşünün. Sizi risk almaktan alıkoyan gerçekten başarısızlık korkusu mu? Korkunun kötü bir deneyim sonucu olduğu örneğimizi, başınıza gelebilecek en kötü şey nedir? Aynı şey mi olacak?
Esas korktuğunuz şey, başarısızlıksa, en başta bunun nedenini bulun. Bilgi eksikliği olabilir. Eğer durum buysa, araştırmanızı yapmaya başlayın! İnternette pek çok ücretsiz araştırma materyali var, böylece sıfır maliyetle bilgi edinebilirsiniz. Bahane yok!
Peki ya korkunuz kötü bir deneyimin sonucuysa? Bu durumda, bir savunma sporu kursuna kaydolabilirsiniz. Böylece daha güvende hissedebilir ve korkunuzla yüzleşebilirsiniz. Bu sakin olmanıza yardımcı olacaktır, çünkü birileri size zarar vermeye çalışsa bile, kendinizi savunabileceğinizi bileceksiniz. Gördüğünüz gibi, korkularınızı yok etmenin alternatifleri var.
O kötü olayı tekrar yaşama ihtimaliniz nedir?
Aklınızda sürekli oynayan bu korku filmlerine bir son vermek için korkunuzu objektif olarak analiz etmek çok önemlidir. Başarısızlıktan korkuyorsanız, bunun olma ihtimalini düşünün. Çevrenizde size rehberlik edebilecek kişiler veya bir B planınız varsa, ihtimaller büyük ölçüde azalır.
Gasp edildiğinizi varsayalım. Bunun tekrar olma şansı nedir? Bu o ana dek daha önce başınıza gelmemişti, neden şimdi bunu yeniden yaşama şansınız artmış olsun ki? Deneyiminiz, olayları algılayışınızı etkilemiş olabilir, ancak bu algıyı değiştirebilirsiniz.
Korkuyla Başa Çıkmak İçin Şunu Sorun: Korku Bana Yardımcı Oluyor Mu?
Bu önemli bir sorudur. Hissettiğiniz korkunun bir şekilde size yardımcı olup olmadığını düşünmelisiniz. Unutmayın, korku hayatta kalmak için gereklidir. Tehlike ile karşı karşıya kalırsanız, korku bu durumdan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Fakat sizi felç eden şiddetteki korkular söz konusu olduğunda bu durumun size yardımcı olup olmadığını düşünmeniz gerek. İşte korkunun sizi tehlikeye atabileceği bazı durumlar:
Gelecekte bir şeyi yapmadığınız için pişman olacağınızı düşünüyorsanız, bu korku işe yaramaz. Korkunuz sizi normal bir hayattan alıkoyuyorsa ve sizi duygusal olarak etkiliyorsa, bu korku işe yaramıyor ya da gerçek işlevini yerine getirmiyor demektir.
Korkunun bir birey olarak büyümenize izin vermediğini fark ederseniz, korkuyla başa çıkmak ve bu durumla yüzleşerek korkunuza son vermenin tam zamanı olabilir.
Kafanızdaki korku filmleri sadece birer fantezi mi? Gerçek hayatta olma şansı yoksa, hayal gücünüzden kaynaklanan korkuları besliyorsunuz demektir.
Korkunun avantaj ve dezavantajları
Önceki soruları bir kağıda yazıp cevapladıktan sonra, artıları ve eksileri karşılaştırın. Bir kitap yazmak istediğinizi ama bir türlü başlayamadığınızı düşünün. Başarısızlık, utanç ve iyi bir kitap yazamama korkunuz sizi durduruyor. Yıllar geçiyor ve hala bu korku filmlerini kafanızda çevirmeye devam ediyorsunuz, hayallerinizi gerçeğe dönüştürmekten geri duruyorsunuz. Gelin bu korkunun artı ve eksilerine bir bakalım:
Kitap yazmanın artıları | Kitap yazmanın eksileri |
|
|
Çizelgeye bakarken, oldukça meraklı bir şey fark edebilirsiniz. Avantajlar tablosu eylemi teşvik ederken, dezavantajlar tablosu ise sizi adeta felce uğratarak henüz gerçekleşmemiş bir geleceği tahmin etmenizi gerektiren bir dizi duruma atıfta bulunur. Hangisi daha iyi: önceden tahmin etmek mi yoksa risk almak mı?
Hala emin değilseniz, artılar tablosunun eksilerin tablosundan çok daha fazla madde içerdiğine dikkat edin. Açıkça görüldüğü gibi harekete geçip bir kitap yazmanın avantajları, eksilerinden çok daha fazla. İstediğimizi yapmak bizi mutlu ediyor, bu yüzden işleri ertelemeyi bırakmalıyız!
Hayatınız boyunca, muhtemelen kafanızda birkaç korku filmi çevirdiniz. İşin garibi, bazılarının gerçekte olduklarından çok daha kötü olacağını düşünmüş olabilirsiniz. Örneğin, muhtemelen topluluk karşısında konuşmanın düşündüğünüz kadar kötü olmadığını fark ettiniz. Bu diğer birçok korku ve durum için de geçerli olabilir. Bu korkulara bir son vermek, kolay bir şey olmayacak. Ancak yavaş yavaş, sizi sınırlamaktan başka bir şey yapmadıklarını fark edeceksiniz.
“Hayattaki başarısızlıkların çoğu, pes ettiklerinde başarıya ne kadar yakın olduklarını anlamayan insanlara aittir.”
– Thomas A. Edison
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.