Logo image
Logo image

Farklı Fikirde Olduğunuzu Etkili (ve Zarif) Bir Biçimde İfade Etmenin 4 Yolu

4 dakika
Farklı Fikirde Olduğunuzu Etkili (ve Zarif) Bir Biçimde İfade Etmenin 4 Yolu
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Farklı fikirde olmayı öğrenmek çok yararlı bir sanattır. Bu sayede yalnızca tartışmaya girmekten kaçınabilir, konuşmacıyı etkili bir şekilde yöneterek çatışmayı önleyebilir ve konumunuzu zarafetle tanımlayabilirsiniz. Bütün bunlara saldırgan olmadan ya da sadece hakaretler kullanarak ulaşabiliriz. Bu kuşkusuz akıllıca anlaşmazlıklara dayanan, her gün nasıl uygulanacağını bilmemiz gereken harika bir araç.

Kabul edelim, eğer çoğumuzun nasıl iyi yapılacağını bilmediği bir şey varsa, o da bir konuda farklı düşündüğümüzü ifade etmektir. Üstelik, hâlâ terimleri karıştırarak farklı fikirde olmanın kavga etmekle aynı anlama geldiğini düşünen kişiler var. Bu bir hatadır. Bu nedenle, bir anahtar fikri açıklığa kavuşturmalıyız. Bir şeye katılmamak, bir fikre ya da fikre katılmamak anlamına gelir ve bunun herhangi bir kişi için bir tehdit ya da şikayet oluşturması gerekmez.

“Bir sorunu tartışmadan çözmektense, çözüme ulaşmaksızın tartışmak yeğdir.”

– Joseph Joubert

Ayrıca dikkate alınması gereken bir diğer husus, bir konuya bazı yönlerden katılmamanın bireyselliğinizi tanımlamasıdır. Fikirlerinizi savunmakla kalmaz, kendi fikrinize sahip olmanızı sağlar. İletişim süreci ve ilişkinin kendisini zenginleştirmek için akıllıca tartışmanız gerekir.

Günümüzde, bir şeyle aynı fikirde olmak, iki insanın mutlak gerçekliğe sahip olduklarına inandıkları bir kutuplaşma yaratmak anlamına geliyor. Çok geçmeden, yorumları geçerli argümanlardan yoksun görünüyor ve neredeyse nasıl olduğunu bilmeden, kimsenin kazanamadığı ve herkesin kaybettiği bir anlaşmazlık başlıyor. Bunu sıklıkla sosyal ağlarda ve birçok politik senaryoda görüyoruz. Bu nedenle, bu anlamsız durumlardan kaçınmak için zarafet ve etkililiğe katılmayı öğrenmeniz tavsiye edilir. Bunu başarmak için 4 stratejiye bakalım:

Some figure

1. Farklı fikirde olmayı öğrenmek, sakin bir zihin sahibi olma sanatı

Farklı fikirde olmayı ustaca ifade etmeyi bilen insanlar, çok basit bir sırrı bilirler. Etkili bir şekilde fikrinizi ifade edebilmek için olmamak için, sakin olmanız gerekir. Konuşmacıya dikkatli bir şekilde dinlemelisiniz ve söylenecek hiçbir şeyin kişisel olarak alınmaması gerektiğini anlamalısınız.

Söylediğiniz şeyin bir tehdit olduğunu düşündüğünüz an, tartışma başlayacak ve her şey kaybedilecektir. Yani, önünüzdeki kişi size dünyanın en güzel renginin yeşil olduğunu söylerse, bunun sarı olduğuna inandığınız için bir tartışmaya gerek yoktur.

Bu nedenle, açık ve rahat bir tavra sahip olmak bir fikir olacaktır. Diğer kişinin argümanlarını duygusal bir seviyeye taşımayın. Ayrıca, farklı fikirde olmak için diğer kişinin fikrini tehdit etmek veya küçümsemek zorunda olmadığınızı anlayın.

2. Farklı fikirde olmak çok faydalı bir egzersizdir

Gündelik hayatımızda, bu çok sık rastladığımız bir şey. İnsanlar dünyayı kendi bakış açılarından ve sadece bu şekilde görmeye alışıktırlar. Onlarla akıl yürütmek imkansız bir görev olabilir, biliyoruz. Bu yüzden bazen ya yorgunluktan dolayı ya da zaman kaybetmemek için, kendimizi “Ben buna katılıyorum” diyerek sessiz kalmak ve kabul etmek daha iyi olduğunu söylemeliyiz.

Hata yapma, katılmama öğrenmeyi çeşitli şeyler yapmanıza izin vereceğim. Birincisi, kimliğinizi, öz saygınızı ve görüşlerinizi yeniden teyit etmenizi sağlayacaktır. İkincisi, daha çok sosyalleşmene izin vermesi. İlişkilerinizi zenginleştirir ve her zaman hissettiğiniz, söylediğiniz ve yaptığınız şeyle tutarlı olmanızı sağlar.

Some figure

Aslında, organizasyonlar ve iş dünyasında, çoğu kez bir toplantıda 10 kişi varsa ve hepsinin hemfikir olduğu durumlarda, o grupta gerekli olandan 9 kişi daha var demektir. Yani, “patron” mutlaka doğru olmak zorunda değildir. Katılmamak yeni fikirler üretir, fikir zenginliği üretir, insan sermayesi üretir…

3. Sözlerinize ek olarak ses tonunuza dikkat edin

Çoğu zaman, biriyle konuştuğumuzda ve bazı gerçekler, kavramlar ya da fikirlere katılmadığımızda, ses tonumuz değişir ve sesimizi yükseltiriz. O anda, argümanlarımız maddeyi sona erdirecektir, çünkü bu tehdit edici ton bir tartışmaya ve bir gerilim anına yol açacaktır.

Bundan kaçınmak için duygularımızı düzenlemek üzerine çalışmak en iyisidir. Bir kez daha, bir şeyle aynı fikirde olmamanın, saldırgan olarak görülmemesi gerektiğini anlamalısınız. Duygularımızı izleyelim ve ses tonumuzu dikkat edelim.

“Bir insanı susturmanız, onu ikna ettiğiniz anlamına gelmez.”

– Joseph Morley

4. Paul Graham’ın hipotezi

Paul Graham, 2008 yılında yayınlanan “How To Diasgree” (Farklı Fikirde Olmak) adlı kitabıyla ün kazanmış olan İngiliz bilgisayar bilimci ve yazardır. Bu kitapta, farklı fikirde olmayı öğrenmek için, daha kârlı tartışma noktaları olduğunu anlamamız gerektiğini söyler. Diyaloğun en az faydalı senaryoya, hakaret ve mağduriyete yol açabileceği seviyeler olduğu gibi.

Bu nedenle, etkili olmak ve farklı fikirde olduğumuzu zarif bir şekilde belirtmek için bu zirvenin üstünde kalmalıyız. Zaman içinde elde etmeyi öğrenebileceğimiz bu tartışmalı mükemmellik içinde kalmalıyız.

Some figure

Bu diyagramda görebileceğiniz gibi, tutarsızlıkları gidermek için ilk 4 alana odaklanmalısınız. Beşinci bölge ve sonrası, sarı ve pembe renkli olanlar saldırılara, eleştirilere ve saldırılara dayanmaktadır. Bu nedenle, her bir sohbette biriyle aynı fikirde olmadığınızda, aşağıdaki hedefleri başarmanız ideal olacaktır:

  • Farklılığın ortaya çıktığı merkezi nokta hakkında yapıcı ve yararlı argümanlar ortaya koyun.
  • Zıt argümanlar ve nedenlerle diğer kişinin sizin bakış açınızı görmesini ve neden haksız olduklarını ya da savundukları noktaların geçerli olmadığını anlamasını sağlayın. Çevik ve kararlı bir şekilde karşı argümanlarda bulunmayı öğrenmeniz gerek.
  • Diğer kişinin, düşündüğü ya da savunduğu şeyin somut ve güvenilir kanıtlara sahip olmadığını görmesini sağlayın. Bu örneğin, birisi bize “bu doğru çünkü herkes böyle olduğunu düşünüyor” gibi bir şey söylediğinde çok faydalıdır.

Son olarak, yalnızca bir ayrıntı daha ekleyeceğiz. Hepimiz, katılmamayı öğrenmenin her zaman kolay olmadığını biliyoruz. Çoğu zaman bu konuyu duygusal zemine taşıyoruz ve bu da tüm kontrolü kaybettiğimiz yerdir. Öyleyse, fikirdeki bir farkın bir saldırı olmadığını ve gerçekte ortak bir zemin bulmak, başkalarından öğrenmek ve büyük başarılar elde etmek için harika bir fırsat olduğunu anlayalım.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.