Logo image
Logo image

Evlat Edinme Sonrası Depresyon: Yanlış Anlaşılan Bir Sorun

4 dakika
Evlat edinme, fiziksel ve duygusal stresle birlikte gelen bir zorluktur. Bazı insanlar evlat edinirken çok fazla yardıma ihtiyaç duyarlar.
Evlat Edinme Sonrası Depresyon: Yanlış Anlaşılan Bir Sorun
Sergio De Dios González

Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Francisco Pérez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Evlat edinme sonrası depresyon, evlat edinmeden kaynaklanan değişikliklere verilen yaygın bir yanıttır. Yeni deneyimler ve ayrıca evlat edinilen çocuğun bazı ihtiyaçlarını bilmemek bazen evlat edinen ebeveynleri bunalmış hissettirir.

Evlat edinme, fiziksel ve duygusal stresle birlikte gelen bir zorluktur. Bazı insanlar evlat edinirken çok fazla yardıma ihtiyaç duyarlar.

Yeni bir çocuğun gelişi çoğu ebeveyni neşeli, mutlu ve hatta öforik hissettirir. Bununla birlikte, bazı ebeveynler biyolojik çocukları doğduktan veya evlat edindikten sonra üzgün veya hayal kırıklığına uğramış hissedebilir.

Evlat edinme sonrası depresyon bir risktir

Evlat edinme sonrası depresyonun aksine, doğum sonrası depresyon genellikle komplikasyonsuz bir hamilelikten sonra ortaya çıkar. Aslında bu, tıbbi ve psikolojik alandaki anneler ve profesyoneller tarafından açıkça tartışılan bir konudur.

Some figure

Doğum yapan kadınların %50 ila 80’i hafif doğum sonrası depresyondan muzdarip olabilirken, kadınların %10’u daha şiddetli doğum sonrası depresyondan muzdarip olabilir. Bu durumun nedeni hormonal değişiklikler gibi görünüyor.

Bununla birlikte, birçok ebeveyn bundan muzdarip olsa da, evlat edinme sonrası depresyon o kadar kabul edilmez veya anlaşılmaz.

Anlayış veya destek olmadığında

Evlat edinen ebeveynler, evlat edindikleri çocukla evlat edindikten 2 ila 6 ay sonra bağlantı kurmaya ve bağ kurmaya başlarlar. Bağ kurmaya başlamadan önceki o zor aylarda, yeni evlat edinen anneler genellikle yardım istemezler. İnsanların anne olmaya hazır olmadıklarını düşünmelerinden korkarlar.

Bu, birçok yeni evlat edinen annenin, insanlara, özellikle de psikologlara ve sosyal hizmet uzmanlarına, yeni hayatlarına uyum sağlamanın onlar için ne kadar zor olduğunu söylemekten neden korktuğunu açıklıyor. Seslerini yükseltirlerse ve fikirlerini söylerlerse, insanların evlat edinilen çocuğa bakma yeteneklerinden şüphe duyacaklarını düşünürler.

Evlat edinme sonrası depresyon yaşamanın zor olduğuna şüphe yok. Bununla birlikte, biyolojik ebeveynler, evlat edinen ebeveynlere göre sosyal çevrelerinden daha fazla destek ve anlayış gördükleri için daha da karmaşık hale gelebilir.

Some figure

Evlat edinen annenin akrabaları, sonunda istediğini elde ettiği için neden şimdi tamamen mutlu hissetmediğini anlayamayabilir. Sonunda çocuğunu kollarında tutuyor, neden heyecanlanmıyor?

Sonuç olarak, evlat edinme sonrası depresyona giren ebeveynler sessizlik içinde acı çeker ve utanırlar. Ailelerini hayal kırıklığına uğratmak istemezler. Aslında, çoğu zaman kendilerine akrabalarının sorabileceği soruları sorarlar. Bu sorulara bir yanıt bulamadıklarında kendilerini sorumsuz ve suçlu hissederler.

Evlat edinme sonrası depresyonun nedenleri

Evlat edinme sonrası depresyondan muzdarip ebeveynlerin yüksek yüzdesinin arkasında ne yatıyor? Evlat edinen ebeveynlerin çoğu, hayatlarının geri kalanında bakacakları bir çocuk sahibi olmak için yıllarını harcarlar. Bu nedenle, umutları, hayalleri ve arzuları, ebeveyn olmanın nasıl bir şey olacağı konusunda gerçekçi olmayan beklentilere yol açabilir.

İlk kez anne-baba olanlar, kararsız duygularından dolayı suçlu hissedebilirler. Bir yandan yeni çocuklarını severler, ancak diğer yandan durum beklentilerini karşılamadığında kırgın veya kızgın hissedebilirler.

Ebeveynlerin evlat edindikleri çocukla hemen bir bağ kuracaklarına inanmak gerçekçi değildir. Evlat edinilen bir çocuğu sevmeye başlamak, bir partnere aşık olmaya benzer. Başlangıçtaki tutku ve coşku yavaş ama kesin bir şekilde kaybolur. Ardından, yeni bir insana ve onların günlük varlığına uyum sağlamanın yavaş ve zor süreci gelir.

Some figure

Evlat edinme sonrası depresyonla nasıl başa çıkılır?

Bir çocuğu evlat edinmekten kaynaklanan değişikliklere uyum sağlamak her zaman kolay olmayacaktır. Ancak, yardımcı olabilecek birkaç şey vardır:

  • Yeni çocuğunuzla geçirmek için yeterli boş zamanınız olduğundan emin olun.
  • Ziyaretçi istemediğiniz için kendinizi suçlu hissetmeyin. Ancak, ihtiyacınız olan yardımı kabul etmelisiniz. Yardıma ihtiyaç duymanız, kötü bir anne veya baba olduğunuz anlamına gelmez. Her şeyi kendi başınıza yapmanın çok daha zor olduğunu anlamak önemlidir.
  • Doğum izninizi elinizden geldiğince uzatmaya çalışın.
  • Yeterince uyuyun ve egzersiz yapın. Fiziksel egzersizin ruh halini iyileştirdiği kanıtlanmıştır.
  • Birlikte vakit geçirmek, eğlenmek ve bağınızı güçlendirmek için çocuğunuzu yürüyüşe çıkarın.
  • Duygularınızı paylaşmaktan korkmayın. Yardım için evlat edinme forumlarına veya evlat edinme gruplarına başvurun.
  • Benzer deneyimlere sahip insanları bulun ve size yardım etmelerine izin verin.
  • Ailenizden ve arkadaşlarınızdan sizi anlamalarını ve yeni kararlarınıza saygı duymalarını isteyin. Onlara kendi kriterleriniz olduğunu ve çocuğunuz söz konusu olduğunda son sözü söyleyenin siz olduğunuzu söyleyin.
  • Partneriniz varsa, onunla zaman geçirin. Başka çocuklarınız varsa, onları ihmal etmeyin ve onlarla da vakit geçirin.
  • Hatalarınızı kabul edin ve başarısız olmaktan korkmayın. Günün sonunda hepimiz insanız. Mükemmel değiliz, bu da ebeveynlik söz konusu olduğunda hata yapmanın sorun olmadığı anlamına gelir.

Gördüğünüz gibi, evlat edinme sonrası depresyon, çoğu durumda, hem bundan muzdarip insanlardaki hem de çevrelerindeki anlayış eksikliğinden beslenen bir durumdur. Evlat edinen ebeveynler, yeni çocuklarının beklentilerini karşılayamayacağından korkabilir ve bu da kendilerini üzgün ve umutsuz hissetmelerine neden olabilir.

Kendinizi bu durumda bulursanız, yapabileceğiniz en iyi şey yardım için bir uzmana gitmektir. Kendinizi ifade etmekten çekinmeyin. Akıl sağlığı uzmanları durumunuzu anlayacak ve ellerinden gelen her şekilde size yardımcı olacaktır.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.