Logo image
Logo image

Hamilelik: Henüz Tanımadığınız Birini Sevmek

3 dakika
Hamilelik: Henüz Tanımadığınız Birini Sevmek
Son Güncelleme: 26 Mart, 2018

Hamilelik 9 ay sürer. Bir göbek bağının iki kalbi ve iki dünyayı bağladığı, bilinmeyen ama aynı zamanda muhteşem olan bir şeyin gerçekleştiği bir yer. İster inanın ister inanmayın, duygularımız, çocuğumuzu okşamak için plasenta bariyerini bile geçebilir.

Hamilelik süreci boyunca ailelerin beşik, kıyafet alma gibi konularda endişelenmesi, annenin iyi beslenmesi için dikkatli olması ilginçtir. Peki, anne adayları strese girerse ne olur? Pek çok bilim adamına göre, fetüsün gelişimini de etkileyen, annenin duygusal dünyasını ihmal etmeye eğilimliyiz.

Hamilelik, gizem ve umut demek: henüz yüzünü görmediğimiz birini sevmek. Annenin karnını okşayıp candan sevgimizi ona iletirken, bir yandan onun gülüşünü, saçının rengini hayal etmek demek.

Imperial College London’dan fetüs psikobiyolojisi konusunda uzman bir isim olan Vivette Glover, sizinle paylaşmak istediğimiz “döl yatağından duygusal eğitim,” olarak bilinen büyük ilgi gören önemli teorinin öncülüğünü yaptı.

Some figure

Hamilelik sürecinde duyguların önemi

Yakın zamana kadar annenin duygusal dünyasının ceninin gelişimini etkilemediği düşünülüyordu. Bu, hatalı bir yaklaşım. New Parents Support gibi dergilerde yayınlanan çalışmalarda, “rahim içindeki sihirli paket”in özellikle ilk 4 ay boyunca duyguları oldukça iyi algıladığından bahsediliyor.

Medya, toplum ve aile hamileliğin güzelliğini göklere çıkarır. Ancak, bebek ile duyguların ve vücudun bağını kurmanın önemi, duygular bebeğin gelişimini etkileyecek olmasına rağmen, genellikle kimseye öğretilmez.

Duygular plasentanın ötesine geçtiğinde

Gestalt Terapisi konusunda da uzman olan Vivette Glover, anneye ilgi ve şefkat göstermenin önemini daha kapsamlı bir şekilde vurguluyor. Ultrason ve kan testleri yetmez. Onların ruhsal durumlarını gözetmek de zaruridir.

Dr. Glover, 14,000 hamile kadının anksiyete ve stres seviyelerinin ölçüldüğü bir çalışma gerçekleştirdi. Doğurdukları çocukların nasıl büyüdüğünü ve geliştiğini görmek için 5 yıl boyunca çalışmanın takibi yapıldı.

Stres seviyeleri yüksek olan annelerin çocuklarına, hiperaktivite tanısı konma riskinin diğer çocuklara oranla iki kat fazla olduğu bulundu. Anne stres altında olduğunda, hipotalamus, böbrek üstü salgı bezlerinin kortizol salgılamasına sebep olan, CRH isimli bir hormon açığa çıkarıyor.

Plasenta filtre görevi görüyor ve “toksin” olarak saptanan kortizol genellikle o bariyeri aşamıyor. Ancak CRH seviyesi çok yüksek olduğunda, sonunda plasentanın ötesine geçip fetüsü doğrudan etkiliyor ve onu “alarma” geçiriyor.

Çocuğun duygusal eğitimi dünyaya geldiğinde değil anne karnındayken başlar.

Some figure

Anne karnından itibaren duygusal eğitim

Daha çocuğunuzu bile tanımıyorsunuz ama dünya gözünüze bambaşka bir yermiş gibi görünmeye başladı bile. Zayıf yönlerinizi daha şimdiden güçlü yanlarınıza dönüştürdünüz. Eğitimlerinin, rahat oldukları ama gerçek dünyadan soyutlanmadıkları bir yer olan anne karnından itibaren başladığını unutmamalıyız. Dış dünyada olup bitene karşı duyarlı oldukları kadar, iç dünyamızda olup bitenlere de duyarlılar.

Bu yüzden, her annenin ve ailenin şu önemli noktaları hesaba katmasında fayda var:

  • Bazı konseptelerin yeniden formüle edilmesi: “En önemlisi çocuk, tüm fedakarlıklara değer.” cümlesini hiç şüphesiz birden çok kez duymuşsunuzdur. Bebek önemlidir ancak aynı zamanda bebeğin hayat bulduğu kalbe ve vücuda da iyi bakmalıyız: anne.
  • Her hamile kadının belli bir hikayesi vardır: Sürpriz bir şekilde hamile kalan kadınlar vardır. Kimileri geçmişte çocuk düşürdükten sonra yeniden hamile kalmıştır. Her durumla ayrı ayrı ilgilenmek, özel durumların farkında olmak, dürüstçe ve tüm kalbimizle destek vererek onların yanında olmak gerekir.
  • Yavaşlayın, kendinize öncelik verin, etrafınızı pozitif uyarıcılarla doldurun: Günlerinizin akış hızını değiştirin, yaşadığınız ana odaklanın, eşinizle mutlu ve heyecanlı anlar yaşamak için bağ kurun ve vücudunuzdaki değişiklikleri normal karşılayın.
  • Yeni terapiler deneyin: Günümüzde hamilelik sürecine destek olabilecek, duygusal açıdan eğitici pek çok workshop yapılıyor. Ayrıca farkındalığa, yogaya ya da sakinken karın masajına başvurmak ve müzik dinlemek hem anne hem de fetüs için faydalı olabilir.
Some figure