Ergenlik Dönemindeki Gençlere Nasıl Yardım Edebilirsiniz?
Bazen ergenlik döneminize geri bakar ve “keşke bunu o zamanlar bilseydim …” diye düşünürsünüz. Ama bu makale, şu an bildiklerinizi bilmiş olsaydınız gençliğinizde neler yapabileceğiniz hakkında değil. Sadece zamanla ve hata yaparak öğrenebileceğiniz bazı dersler vardır.
Bu makale, gençlere yardımcı olmak için neler yapabileceğiniz hakkındadır. Gençken ne tür şeyleri bilmek isterdiniz? Ne kadar acı ve hatta zor olsa da zamanı geldiğinde çocuklarınıza anlatacağınız şeyler nelerdir?
Gençlerin yaşadığı tüm değişiklikler nedeniyle ergenliğin karmaşık bir dönem olduğu kuşkusuzdur. Hem gençlerin kendileri hem de aileleri için zordur. Ama dürüst olalım – her çekilmez ergenin arkasında, genelde aklı karışık anne babalar yok mu ?
Pek çok durumda, ergenlik çağındaki çocuklarımızın çekilmez bulduğumuz özellikleri aslında çocuklarımızın bizde hoşlanmadıkları şeylerdir. Bu zor dinamik içinde, bazen ebeveynler bazı önemli fikirleri açıklamayı unuturlar. İşte yüksek riskli bir ergenlik yaşayan gençlere yardımcı olmak için bazı temel stratejiler:
Bu yolculuğu onların adına yapamazsınız ama onları yolculuğa hazırlayabilirsiniz
Bir ebeveyn olarak rolünüzün zorluklarına ve yükümlülüklerine rağmen, bunlar reddedemeyeceğiniz sorumluluklarıdır, en azından çocuğunuz bir bedel ödemeden reddedemeyeceğiniz sorumluluklar. Yani eğer iletişim problemleri varsa, bunları çözmek için ilk adımı atmak zorunda olan sizsiniz. Muhtemelen ilk etapta sorunlara neden olan siz olmasanız bile bu geçerlidir. Muhtemelen ilk adımı olduğu gibi ikinci ve üçüncü adımları da atmanız gibi gerekecektir.
Bu hareket sadece sorunu kabul ettiğinizde olur. Kabul etmeyi düşünmek zor olabilir. Korkabilirsiniz, çünkü kabul ederseniz, kullanım kılavuzu verilmeyecektir elinize. Yine de, bir gence yardım etmek için asla geç olmadığını unutmayın. Bazı değişiklikler yapmak için asla geç değildir. Her zaman, çocuklarımıza olan sevginin, öz sevgi de dâhil olmak üzere her şeyden daha önemli olduğunu hatırlamak için iyi bir zamandır.
Çocuğunuz ergenlik döneminde karşılaşacağı zorlukları ne kadar çok bilirse, o kadar zengin bir deneyim yaşar. Gelecekle yüzleşmelerine yardımcı olacak ve bedeli ağır hatalar yapma olasılığını azaltacaktır. Yaşamın herhangi bir aşamasında deneyimler yaşamak sağlıklıdır, ancak eylemlerimizin her birinin sonuçlarının olduğunu asla unutmamalıyız.
Çocuğunuz için yolculuğa çıkmak zorunda değilsiniz, onların ellerini tutmak zorunda da değilsiniz. Sorumluluğunuz tavsiye vermek ve diyalogu teşvik etmektir. Çocuğunuzun bakış açısını anlamak için odaklanmalısın.
Çocuklarınızın fikirlerini takdir etmek ve doğrulamak önemlidir. Tabii ki, herhangi bir gence yardım etmek yavaş bir süreçtir. Süreci hızlandırmaya çalışırsanız, felaketle sonuçlanabilir. Ne olabileceğine dair korkunuz nedeniyle hareketsiz kalırsanız da aynısı geçerlidir.
Çoğu zaman, gençler Kırmızı Başlıklı Kız gibidir. Canları ne isterse onu yapacaklar ya da yapmaya çalışacaklar. “Çünkü ben öyle söylüyorum” argümanı sadece gerginliği artıracaktır. Şu andan itibaren, karar verdiklerinde bizden fikrimizi istemeyecekler. Ya da bir fikir isteseler bile, bunu bir yasa gibi kabul etmezler. Bu yüzden çocuklarımıza, karar vermeyi ve kararlarından emin olmayı öğretmek çok önemlidir.
Gençlerin bakış açısını değiştiren bilgi
Gençler çok fazla bilgiye erişebilir. Bununla birlikte, önemli konular hakkında konuşmamız gerek. Çoğunlukla kendi bakış açılarını öğrenmek ve herhangi bir soru ve yanlış anlaşılmayı tanımlayıp tartışmak için yapmalıyız bunu.
Yine de onlara öğretebileceğimiz şeyler var. Başınızdan geçen dersleri paylaşmak, ergenlikteki çocuklarınızın çok fazla acı çekmesine engel olur. Belki de ergenlikte çoğumuzun hissettiği yanlış anlaşılma duygusunu azaltacaktır.
Ergenlikteki bir gencin beyni nasıl çalışır?
Genç beynin nasıl çalıştığı konusu karmaşık ve geniş kapsamlıdır. Dolayısıyla, detaylı olarak ele almaya hevesli olduğumuz bir konu değildir. Bu zor aşamada gençlerimize yardım etmek istiyorsak, nasıl düşündüklerini anlamak önemlidir. Ayrıca, akıl yürütme biçimlerinin onları sorunlarla karşılaştırabileceğini bilmemiz gerekir.
Hiper-rasyonalite hakkında gençlerle konuşmak da önemlidir. Bu tanıdık bir kavram olmayabilir, ancak gençlerin nasıl düşündüğünü anlamak istiyorsanız çok önemlidir. Hiper-rasyonalite, algılanan risk ve sonuçları arasındaki dengeyi ifade eder.
Nörobilimcilere göre, ergen beyni belirli davranışlardan kaynaklanabilecek riski doğru bir şekilde hesaplamakta zorlanır. Bunun nedeni, gençlerin deneyimsiz olması ve ön frontal korteksinin tam olarak gelişmemesidir.
Bir ergen, beyin gelişiminin kararlarını nasıl etkilediğini anladığında, ihtiyatlı davranma olasılıkları daha yüksek olacaktır. Ergenlerin beyinlerinin nasıl çalıştığını öğretmek, onların daha zeki olmalarına yardımcı olabilir. Onları farkındalıklarını kullanmaya teşvik eder ve yaşamın bu aşamasına özgü riskleri azaltmaya çalışır.
Kendin olmanın önemi
Ergenlikte, gençlerin kendileri olma özgürlüğüne ihtiyaçları vardır. Gençler, ebeveynlerin onları sevmesini ve kabul etmesini istiyor. Başkalarının onları görmesini ve tanımasını ve doğrulamasını isterler. Bütün bu şeyleri istiyorlar, ama aynı zamanda da korkuyorlar.
Sorun şu ki, pek çok kişi, bağımsız olmak istiyorlarsa diğer insanların kendileri için sahip oldukları idealleri yerine getirmeleri gerektiğini düşünmektedir. Bu, ebeveyn beklentileri söz konusu olduğunda özellikle doğrudur.
Öte yandan, birçok genç, gerçek kimliklerini ortaya çıkardıkları takdirde reddedilme düşüncesinden dehşete kapılırlar. Böylece çevreleriyle en uyumlu olduğuna inandıkları şekilde davranırlar. Eylemleri, diğer insanları memnun edeceğini düşündükleri şeyler tarafından belirlenir.
Gençler için zor bir paradoks. Kendilerini dış etkilerden ayırmak istiyorlar, böylece özerk olabilirler. Aynı zamanda, kabul ihtiyaçlarını karşılamak istiyorlar. Kabul edilmeye ihtiyaç duyulması, onları dahil olmak için kendilerini diğer insanların arzularına tabi kılabilir.
Gençlere gerçekte kim olduklarını anlamada yardım etmenin ilk yolu, aile içinde kendileri olmalarına izin vermektir. Kendi değerleri ve fikirlerini savunabilmelerini istiyorsanız bu anahtardır.
Kendini ifade etmelerine ve kendileri için karar vermelerine izin vermezseniz, çocuğunuzu asla gerçekten tanımayacaksınız. Ne giymek istediğine karar versinler. Odalarını nasıl dekore etmek istediklerini ve ne dinlemek istediklerini seçebilmeliler.
Gençlerin ergenlik döneminde öfke ve hüznü yönetmelerine yardımcı olmak
İlk olarak, öfke ve üzüntünün birer duygu olduğunu belirtmeye değer. Bu nedenle, tamamen kabul edilebilirdir. Üzgün olmak kötü değildir; kızgın olmak kötü değildir. Duygusal ifadeyi kontrol etmeye çalışmak için birçok sebep vardır, ancak duyguları bastırmayı haklı çıkaracak hiçbir neden yoktur.
Sorun, birçok gencin (ve yetişkinlerin) olumsuz duygularını düzgün bir şekilde nasıl yöneteceklerini bilmemeleridir. Ama bu bir mazeret değil. Aslında, ebeveynler, çocuklarının davranışlarını gözlemleyerek kendi duygularını yönetme yeteneklerini değerlendirebilirler.
Kötü haber, her şeyi bizden öğreniyor olmalarıdır. Gençler negatif kalıpları yeniden üretme eğilimindedir. Bunlar diğer insanlarda nefret ettiğimiz ve kendimizde görmeye çalıştığımız şeylerdir. İyi olan şey, bu davranışı ilk başlarda görebilmemiz ve bu konuda bir şeyler yapmak için bolca zamanımız olmasıdır.
Diğer iyi haber ise değişmek için asla geç olmaması. Esasen, çocuğunuz için üç önemli dersi modelleyebilirsiniz:
- Birincisi duyguların nasıl yönetileceğidir.
- İkincisi, çocuklarınızı çok sevdiğiniz için değişmeye çaba göstermenizdir.
- Üçüncü ders, doğru yolu seçmek için asla geç değildir.
Çocuklarınızın duygu skalasını kabul etmek
Birçok genç, neden oldukları sorunları gördüklerinde duygularını içlerinde tutmaya çalışırlar. Bazıları, dağınık, kayıtsız, sıkıcı bir hayat yaşayarak yapar bunu . Diğerleri uyuşturucu ve alkole sığınmaktadır.
Seks, birçok genç için başka bir kaçış tekniğidir. Hiçbir duygu ya da bağlılık olmadan kayıtsızca buna katılırlar. Önemli olan “tüketim” in kendisidir. Diğerleri ise tecrit olmayı tercih ederler, böylece kendilerini acı çekmeye maruz bırakmak zorunda kalmazlar.
Gençlerin öğrenmeye ihtiyaç duydukları şey, tüm duygularını tanımak, kabul etmek ve ifade etmektir. Ergenlikte gençler yeni duygular ve duyular yaşayabilir. Bazen korkutucu olan bu hisler oldukça yoğundur. Güvenlerini kazanmayı başarabilirsek, bu zor zamanlarda gençlerimize yardımcı olabiliriz.
Şimdiki zaman gelecekten daha önemlidir
İnsanlar sürekli olarak gelecek hakkında sorular soruyor – ya da baskı yapıyorlar- gençlere. Birçok ergen, “carpe diem” yani anı yaşamak şeklindeki romantik fikri yanlış yorumlayarak geleceği ele alır. Diğerleri ise gençliğini feda ederek, yüzleşir gelecekle. En iyi yılların pahasına başkaları tarafından belirlenen hedeflere ulaşmaya çalışırlar. Başkalarının sürekli olarak hatırlattığı geleceğe odaklanırlar.
Gelecek hakkında düşünmek iyidir, ama hayat sadece çalışmaktan ibaret değildir. (Kitaplar ne kadar harika olsa da)Bir kitapta değerli olan her şeyi bulamıyorsunuz. Gerçekten bir gence yardım etmek istiyorsanız, onlara belirli hedeflerin gerektirdiği fedakarlıklar hakkında bilgi verin. Deneyimlerinizden öğrenmelerine yardımcı olun. Bu şekilde, şimdiki zamanda neyin daha önemli olduğunu hissedebilirler.
Gençlerin her şey için zaman ayırmaları önemlidir. Eğitim, arkadaş, egzersiz ve kişisel gelişim etkinlikleri için zamana ihtiyaçları vardır. Gençler günlük yaşamlarında “orada” olmalıdır.
Bu, kendilerini tanımalarına ve kendi kararlarını vermelerine izin verecektir. Yavaş yavaş gelişmekte olan kişilikler, beklentiler ve değerler ile tutarlı bir şekilde davranabilecekleri anlamına gelir.
Ergenlik bir hastalık değil, fırsattır
Ebeveynlerin çoğunluğu ergenlik döneminden korkuyor. Tedavi edilemeyen bir hastalık gibi görüyorlar bunu. Ancak başka bir açıdan durumu görmek, hem ebeveynler hem de gençler için iyidir. Ergenlik sürecini herkes için bir fırsat olarak görmeliyiz.
Hayatta yepyeni bir aşamayı keşfetmek ve yeni zorluklarla yüzleşmek için bir fırsattır. Bu yeni zorluklar, ilgili herkes için gerçekten iyi olabilir. Zorlu bir aşama ağrılı, üzücü veya trajik olmak zorunda değildir. Aslında hayatın güzel bir dönemi olabilir.
Ebeveynler bunu yapabilir. Hala söyleyecekleri ve çocuklarına sunacakları çok şey var. Tabi ki bazen tavsiyeleri hoş karşılanmaz, ama bu normaldir. Ergenliğin karmaşık zamanlarında bir gence yardım etmek mümkün!
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.