Logo image
Logo image

Engelleyici Partnerler: İşbirliği Yapmayan Sevdikleriniz

4 dakika
Her şeyi reddeden ve hayatı zorlaştıran, engelleyici bir partnerle yaşamak çok yorucu. Genel olarak, bu davranış pasif agresif profillerde gerçekten yaygındır. Hadi bir bakalım.
Engelleyici Partnerler: İşbirliği Yapmayan Sevdikleriniz
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 18 Ocak, 2023

Engelleyici partnerler bir arada yaşamayı zorlaştırır. Aslında her şeyi ya da neredeyse her şeyi bir soruna dönüştürürler. Olumsuz bir tavır takınırlar, düşmandırlar ve neredeyse her zaman çatışmaya meylederler. Bununla birlikte, en karmaşık olan şey, genellikle pasif-agresif davranışlar sergilemeleridir. Ayrıca, bu eylemlerin çoğu sıklıkla aldatıcı ve manipülatiftir.

Bu, her öneride bulunduğunuzda veya belirli bir sorunu çözmeye çalıştığınızda, sorumluluktan kaçınacakları ve hiçbir şey yapmayacakları anlamına gelir. İlişkinizin çözülmemiş anlaşmazlıklarla dolmasına neden olur. Çünkü ilişkide yükü taşıyan tek kişi sizsinizdir. Bu sizin için hem yorucu hem de yıpratıcıdır.

Obstrüksiyonizm, birçok insanı tanımlayan bir davranıştır. Aynı zamanda, genellikle birden fazla altta yatan psikolojik gerçekliği gizleyebilir. Hadi bir bakalım.

Negatif ve engelleyici biriyle yaşamak, sizi sürekli gölgede bırakan birine sahip olmak gibidir.

Some figure
Engelleyici tutuma, sık sık aşağılama hareketleri eşlik eder.

Engelleyici ortaklar

Engelleyici bir ortakla uğraşmaktan daha karmaşık birkaç şey vardır. Belki de bu durumlarda yapılacak en basit ve en hızlı şey, ilişkiyi bitirmek, böylece daha fazla acı çekmekten ve benlik saygınıza yönelik saldırılardan kaçınmaktır. Bununla birlikte, belirli bir deneyimin bir sonucu olarak, engelleyici davranışın aniden ortaya çıktığı zamanlar vardır.

Örneğin, uzun süreli işsizlik sık görülen bir tetikleyicidir. Genellikle depresyon duygularına ve bu tür davranış ve tutumların gösterilmesine neden olur. Bu durumlarda, muhalif davranışın arkasında genellikle bir akıl sağlığı sorunu vardır ve bu nedenle bu, tanımlanmalıdır.

Diğer durumlarda, kişinin kendisi istismara, düşmanlığa ve hor görmeye yönelebilir. Bu tür özelliklerin tespit edilmesi çok önemlidir.

Engelleyici ortakların özellikleri

Engellemeyi, herhangi bir anlaşmaya varma girişimini engelleyen veya boykot eden bir davranış türü olarak anlıyoruz. İlişkisel düzeyde, aynı dinamik, açıkça sorunlu bir kişiliğe sahip bir ortak tarafından motive edilebilir. Kural olarak, bu tür özellikleri sergilerler:

  • Olgunlaşmamış ve düşmanca iletişim. Bu, engelleyici bir partnerin temel özelliğidir. Akıl yürütmezler, dinlemezler, istediklerini ifade etmezler ve ceza olarak susmayı kullanırlar.
  • Sürekli inkar. Gerçeği çarpıtma konusunda son derece yetenekliler. Aslında, herhangi bir sorunla ya da karmaşık bir durumla karşılaştıklarında yalan söylemeyi, konuyu küçümsemeyi ve tüm sorumluluklardan kaçmayı seçerler.
  • Gönüllü unutkanlık. Kendilerinden bir şey istendiğinde veya belirli bir görev için harekete geçmeleri veya sorumluluk almaları beklendiğinde, her zaman ani bir unutkanlık yaşarlar.
  • Cevap olarak belirsizlik. Bir karar vermek zorunda kalırlarsa veya belirli bir noktayı açıklığa kavuştururlarsa, “Evet…hayır, hayır demek istiyorum” ve Hayır… hayır, evet demek istiyorum” yanıtını tercih ederler. Bu belirsizlik bir arada yaşamayı oldukça zorlaştırır.
  • Sürekli kilitlenme. Her şeyde kusur gördükleri için engelleyici bir ortakla herhangi bir adım atmak veya plan yapmak neredeyse imkansızdır. Ayrıca, çoğu zaman bir şey istemediklerini size açıkça belli etmezler. Bu, herhangi bir şey yapma arzunuzu ortadan kaldırır.
  • Her konuda beceriksizlik. Beceriksizler. Hiçbir şeyi yapacaklarına güvenilmez. Aslında, her şeyi yarım bırakırlar, başkalarına devrederler ve günlük olarak ertelerler.

Muhalif ve engelleyici davranış, ya bir kişilik özelliği ya da anksiyete ya da depresyon gibi psikolojik bir bozukluğun özelliği olabilir.

Engelleyici partnerlerin davranışlarını ne açıklar?

Engelleyici partnerlerin arkasında sıklıkla bulunan özelliklerden biri de pasif-agresif kişiliktir. Michigan Eyalet Üniversitesi (ABD), bu durumun teşhis kılavuzlarında artık tek başına bir bozukluk olarak listelenmediğini açıkladıkları bir araştırma yaptı. Aslında, artık böyle bir “bozukluk” olarak kabul edilmiyor. Bununla birlikte, kişilik teorilerinde hala çok mevcuttur.

Bu açıkça olumsuz ruh halleri ve bilişlerle bağlantılı sorunlu bir profildir. Çoğu zaman, bu davranışsal ve tutumsal eğilim, kişinin kendi mizacının veya doğuştan gelen kişiliğinin bir parçasıdır. Yine de başta da belirttiğimiz gibi bu olumsuzluk depresyon ya da anksiyete bozukluğunun nedeni olabilir.

Davranış birinin hayatına müdahale ettiğinde, sebebini anlamak önemlidir. Bu özellikleri sergileyen biriyle yaşamanın imkansız olduğu kesinlikle açıktır. Bununla birlikte, ilişkiyi bitirmeden önce her zaman özel yardım aranmalıdır. O zaman onların var olma ve tepki verme biçimlerini belirleyen şeyin ne olduğu açıklığa kavuşturulabilir.

Some figure
Engelleyici partnerin yollarını eleştirmek yerine, davranışlarının etkisinin farkına varmasını sağlamak daha iyidir.

Engelleyici bir partnerle nasıl hareket edilir

İletişim kurmanın zor olduğu, bazı şeyleri inkar eden ve sorumluluklardan kaçan bir partnerle karşı karşıya kaldığınızda dikkatli olmalısınız. Bunun nedeni, tartışmaların, dikkat çekmenin ve ültimatomların bu tür bir kişilikle çalışmamasıdır. Aslına bakarsanız hem sabrınızı hem de devam etme isteğinizi kaybeden siz olacaksınız.

Partnerinize ilişkinizde bir sorun olduğunu açıkça belirterek iddialı davranmalısınız. Size zarar veren ve hoşlanmadığınız davranışlarını onlara anlatmalısınız. Onları suçlama. Bunun yerine, ne yaptıklarına odaklanın ve nasıl olduklarına değil.

Sınırları belirlemeye hazır olun. Gerçekten de, neye tahammül etmeye istekli olduğunuzu ve neye tahammül etmeyeceğinizi açıkça belirtmek önemlidir. Neler olup bittiğini her zaman anlayamayacaklarını akılda tutmaya çalışın, ancak kiminle uğraştığınızı anlamalısınız.

Psikolojik destek isteyebilirsiniz. İlerleme olmazsa veya değişmek istemezlerse bir karar vermeniz gerekecek. Bir çift olarak birlikte yaşamınızı engelliyorlarsa, muhtemelen mutlu ve değerli bir ilişki kurmayı bilmiyorlar. Akılda tutmaya değer.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Blashfield RK, Intoccia V. Growth of the literature on the topic of personality disorders. American Journal of Psychiatry. 2000;167(3):472–473
  • Czajkowski N, Kendler KS, Jacobson KC, Tambs K, Røysamb E, Reichborn-Kjennerud T. Passive-aggressive (negativistic) personality disorder: a population-based twin study. Journal of Personality Disorders. 2008;22:109–122
  • Fossati A, Maffei C, Bagnato M, Donati D. A psychometric study of DSM-IV passive-aggressive (negativistic) personality disorder criteria. Journal of Personality Disorders. 2000;14:72–81.
  • Hopwood, C. J., Morey, L. C., Markowitz, J. C., Pinto, A., Skodol, A. E., Gunderson, J. G., Zanarini, M. C., Shea, M. T., Yen, S., McGlashan, T. H., Ansell, E. B., Grilo, C. M., & Sanislow, C. A. (2009). The construct validity of passive-aggressive personality disorder. Psychiatry72(3), 256–267. https://doi.org/10.1521/psyc.2009.72.3.256
  • Schriber, R. A., Chung, J. M., Sorensen, K. S., & Robins, R. W. (2017). Dispositional contempt: A first look at the contemptuous person. Journal of personality and social psychology113(2), 280–309. https://doi.org/10.1037/pspp0000101

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.